Δίκη Χ.Α.: Aπρόθυμος να συνεργαστεί με το δικαστήριο ο οδηγός περιπολικού, Δ. Βίντσης

«Πράος, ηρεμότατος, με την κοπέλα του ο άνθρωπος. Δεν είχε διάθεση για καυγά». Αυτή την περιγραφή έδωσε για τον Παύλο Φύσσα, στην προηγούμενη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου, ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Δημήτρης Χατζησταμάτης.

Σήμερα Παρασκευή συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Δ. Χατζησταμάτη με ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως το βράδυ της δολοφονίας «είπα στον επόπτη μαζί με δυο άντρες που ήταν εκεί να πάμε να κάνουμε έλεγχο σε όλα τα αυτοκίνητα που ήταν στην Κεφαλληνίας, να πάμε για να δούμε αν θα βρούμε στειλιάρια… και μου είπε

να πάω στο τμήμα γιατί επείγει η αναγνώριση. Μου είπε επίσης ότι θα έστελνε δυο μηχανές να κάνουν το σχετικό έλεγχο . Έμαθα ότι έγινε ο έλεγχος , αλλά δεν βρήκαν τίποτα»

Επίσης επανέλαβε τα όσα είπε στην προηγούμενη δικάσιμο για το εκπαιδευμένο χτύπημα με μαχαίρι στον Παύλο Φύσσα αλλά και για το συντεταγμένο ποδοβολητό των χρυσαυγιτών.

Ο μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τη μετάθεση που πήρε αμέσως μετά το περιστατικό και τη γνωστοποίηση εκ μέρους του στην υπηρεσία του, πως ήταν παρών με ενεργό ρόλο στα γεγονότα που προηγήθηκαν του εγκλήματος. Κλήθηκε επίσης από την υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη να απαντήσει αν η μετάθεσή του επηρέασε τις αρχικές του καταθέσεις.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου βουλευτή τόνισε στο δικαστήριο πως ο μάρτυρας για πρώτη φορά εξέφρασε στο δικαστήριο την εκτίμηση πως οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες στο σημείο της δολοφονίας του μουσικού «διευκόλυναν ψυχολογικά τον Ρουπακιά» και επίσης πως «οι αστυνομικοί υποτίμησαν την όλη κατάσταση», το μοιραίο βράδυ στο Κερατσίνι.

Αντίστοιχα η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου επεσήμανε πως ο εξωτερικός φρουρός αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο σε «συντεταγμένο ποδοβολητό» περιγράφοντας το κυνήγι των χρυσαυγιτών στην παρέα Φύσσα έξω από το «Κοράλλι».

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης υποβλήθηκε αίτημα προκειμένου να προσκομιστεί στο δικαστήριο το διαβιβαστικό με το οποίο η υπηρεσία του Κ. Χατζησταμάτη τού ζήτησε να υποβάλει αναφορά για το «περιστατικό της δολοφονίας Φύσσα».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο μάρτυρας Διαμαντής Βίντσης, αστυνομικός, οδηγός περιπολικού που έσπευσε στο σημείο της δολοφονίας, «πήγαμε στο σημείο για να επιληφθούμε για επεισόδιο φιλάθλων».

Πρόεδρος: Εσείς όταν πήγατε στο σημείο είδατε επεισόδια;

Βίντσης: Όχι

Πρόεδρος: Είχε φιλάθλους στο σημείο;

Βίντσης: Οχι είχε πολλους ανθρώπους

Πρόεδρος: Δεν ρωτήσατε να μάθετε τι έγινε;

Βίντσης: Όχι

Πρόεδρος: Σας έστειλαν κάπου για επεισόδια και δεν ρωτήσατε τι γίνεται;

Βίντσης: Όχι, εγώ είμαι οδηγός περιπολικού, δεν εμπλέκομαι σε αυτά, είμαι ταξιτζής…

Πρόεδρος: Είστε αστυνομικός όμως, ταξιτζή λέτε τον εαυτό σας;

Βίντσης: Ο οδηγός είναι οδηγός, δεν κάνει τίποτα. Φυλάει την περιουσία του δημοσίου.

Ο μάρτυρας συνεχίζει την κατάθεσή του που περιγράφει πλέον τη στιγμή που έχει φθάσει στο σημείο της δολοφονίας την ώρα που ο Παύλος Φύσσας έχει ήδη χτυπηθεί και περιμένουν το ασθενοφόρο. «Φτάνουμε εκεί κατεβαίνουμε και μας λένε θα έρθει ασθενοφόρο και θα το συνοδεύσετε στο κρατικό. Άργησε πολύ, 20 λεπτά. Μετά μας είπαν να κάνουμε προσαγωγές στην περιοχή γύρω γύρω, ό, τι βλέπουμε περίεργο που δεν δικαιολογείται η παρουσία του εκεί. Δε μας είπαν κάτι για ντύσιμο ή κούρεμα».

Πρόεδρος.: Εσείς όμως δε ζητήσατε πιο ακριβείς οδηγίες; όποιον περνάει θα πάρετε;

Βίντσης: Ξεχωρίζουμε τον ύποπτο, Όποιος δεν ταιριάζει στο σημείο την ώρα εκείνη.

Πρόεδρος.: Ωραία, ποιος δηλαδή εκείνη την ώρα;

Βίντσης: Όποιος δεν έχει ταυτότητα τον κάνουμε προσαγωγή.

Πρόεδρος: Όταν δώσατε την κατάθεση δεν είπατε έτσι. Δε συμβαίνουν καθημερινά τέτοια περιστατικά.

Η πρόεδρος επεσήμανε πως αυτά που λέει σήμερα στο δικαστήριο ο μάρτυρας τα λέει πρώτη φορά ενώ η εισαγγελέας του είπε πως με τη σημερινή του κατάθεση είναι ύποπτος για ψευδορκία. Η εισαγγελέας τόνισε στον αστυνομικό ότι τώρα λέει πως δεν βγήκε από το περιπολικό ενώ στις πρώτες καταθέσεις του είχε πει πως βγήκε και έψαχνε και αυτός στα στενά. Του επεσήμανε επίσης πως «έχετε αντιφάσεις: εδώ τώρα μας λέτε πως το σήμα ήταν για φιλάθλους… Είχατε πει για μαυροφορεμένους με ρόπαλα… Εμείς θα σας τα λέμε;».

Βίντσης: Έχουν περάσει τρία χρονιά και έχω δει πολλά περιστατικά.

Πρόεδρος: Τέτοια όμως δε γίνονται κάθε μέρα. Κάνατε προσαγωγές;

Βίντσης: Ναι 3 έξω από ένα πάρκο.

Πρόεδρος: Ποίοι ήταν; ονόματα; Έλληνες;

Βίντσης: Δε θυμάμαι. Έλληνες

Πρόεδρος: Είχαν σχέση αυτοί με το περιστατικό;

Βίντσης: Δεν ξέρω

Πρόεδρος: Δε μιλήσατε μέσα στο όχημα;

Βίντσης: Όχι δε μιλάμε με αυτούς που παίρνουμε.

Ο μάρτυρας Διαμαντής Βίντσης, έχει πέσει σε κραυγαλέες αντιθέσεις σε σχέση με την πρώτη του κατάθεση ενώ η μη προθυμία του για συνεργασία με το δικαστήριο είναι εμφανής. Από τους κατηγορούμενους αναγνώρισε τον Ρουπακιά χωρίς ωστόσο να προσπαθήσει να θυμηθεί κάποιον άλλον αφού κοίταξε ελάχιστα προς το σημείο όπου στέκονταν οι κατηγορούμενοι.

Η δίκη διεκόπη για τη Δευτέρα 11 Ιουλίου που αναμένεται να συνεχίσει την κατάθεση του ο οδηγός περιπολικού και η διαδικασία να συνεχιστεί με τους μάρτυρες Κοντονικόλα, Χατζηευστρατίου, Χρ. Ρουπακιά και Χρ. Τοσλούκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα