Δικαστικό «μπλόκο» στο διάταγμα Τραμπ – Η Qatar Airways επιβιβάζει στα αεροπλάνα της πρόσφυγες

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ εξέδωσε την Παρασκευή απόφαση με την οποία απαγορεύει προσωρινά στην αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τους περιορισμούς στη μετανάστευση, όπως αυτοί ορίζονται από το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει για ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου δεν άργησε. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται να καταθέσει επείγουσα δικαστική

εντολή για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει αρχικά «σκανδαλώδη» αυτή τη δικαστική απόφαση, πριν στείλει μια νέα εκδοχή της ανακοίνωσής του μερικά λεπτά αργότερα από την οποία έχει απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός αυτός.

Οι ομοσπονδιακοί δικαστές πολλών άλλων Πολιτειών έχουν επίσης αποφανθεί κατά της απαγόρευσης μετά την ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως η απόφαση του δικαστή Ρόμπαρτ είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια.

«Το Σύνταγμα νίκησε σήμερα», δήλωσε ο Φέργκιουσον, ο οποίος είναι Δημοκρατικός, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν ο πρόεδρος», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως ο δικαστής Ρόμπαρτ είχε διοριστεί από τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους.

Ο Φέργκιουσον είχε καταθέσει προσφυγή τη Δευτέρα για να ακυρώσει σημεία κλειδιά του προεδρικού διατάγματος.

Στην προσφυγή του ο Φέργκιουσον υποστηρίζει πως η απαγόρευση που κηρύχθηκε από τον πρόεδρο αντιβαίνει στα συνταγματικά δικαιώματα των μεταναστών και των οικογενειών τους επειδή στοχεύει ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Τζέι Ίνσλι έκανε κι αυτός λόγο για μια «λαμπρή νίκη», αλλά προειδοποίησε πως η μάχη για την απόσυρση της απαγόρευσης δεν έχει τελειώσει.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Φέργκιουσον, ο οποίος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως «δεν θα του προξενούσε έκπληξη» αν αυτό το μπρα-ντε-φερ τελείωνε «στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Μετά την ανακοίνωση ότι Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways θα επιτρέψει να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάτες, που την περασμένη εβδομάδα είχαν εμποδιστεί να μεταβούν αεροπορικώς στις ΗΠΑ βάσει του αμερικανικού προεδρικού διατάγματος, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με δήλωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της αεροπορικής εταιρείας, η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) πληροφόρησε την Qatar Airways ότι μπορεί να επιβιβάζει ταξιδιώτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και όλους τους πρόσφυγες, η είσοδος των οποίων στις ΗΠΑ απαγορευόταν προηγουμένως βάσει του προεδρικού διατάγματος.

Βάσει του διατάγματος Τραμπ επιβλήθηκε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, διάρκειας 90 ημερών, για τους πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Η απαγόρευση που επιβάλλεται στους Σύρους είναι επ’ αόριστον.

Πρόκειται για την τελευταία χρονικά αντίστοιχη απόφαση ενάντια στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Οι πολιτείες της Ουάσιγκτον και της Μινεσότας εξέδωσαν αντίστοιχες αποφάσεις για προσωρινή αναστολή εφαρμογής του μέτρου.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα επικαλούμενη θέματα εθνικής ασφάλειας, αλλά οι αντίπαλοι στην απόφαση υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό μέτρο που στοχοθετεί ανθρώπους με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Νωρίτερα την Παρασκευή ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Βοστόνη αποφάσισε να μην παρατείνει την εφαρμογή του μέτρου.

Επίσης χθες στην Βιρτζίνια ομοσπονδιακός δικαστής ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να χορηγήσει έναν κατάλογο με τα ονόματα των ανθρώπων στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ έπειτα την εφαρμογή του διατάγματος.

Παράλληλα ομοσπονδιακός δικαστής στο Λος Άντζελες αποφάσισε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να επιτρέψει στους μετανάστες που έχουν ολοκληρώσει το αρχικό στάδιο ελέγχου για νόμιμη παραμονή, να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα δικαστήριο του Ντιτρόιτ εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει προσωρινά στην αμερικανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τους περιορισμούς στη μετανάστευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα