Διάσκεψη Ασφάλειας: Ανησυχία ευρωπαίων για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Ανήσυχοι παραμένουν οι Ευρωπαίοι σχετικά με την έλλειψη κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, παρά τις συνεχόμενες βεβαιώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Μόναχο, οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους.

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης, έκανε λόγο για «μαζική αβεβαιότητα» που επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις μετά

την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, τον Νοέμβριο του 2016: Πρόκειται, είπε, για κάτι που δεν «έχουμε ζήσει ξανά», στα πενήντα χρόνια της ιστορίας αυτού του φόρουμ, το οποίο έχει γίνει ένα είδος Νταβός για την Άμυνα. Ο γερμανός διπλωμάτης είχε εκφράσει την ελπίδα ότι την Κυριακή, μετά το πέρας των εργασιών των Διάσκεψης, θα είχαν δοθεί απαντήσεις στα ερωτήματα των Ευρωπαίων και θα είχαν καθησυχασθεί οι αμφιβολίες.

Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι ελπίδες του Ίσινγκερ μάλλον διαψεύσθηκαν. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της Le Monde, ναι μεν η αμερικανική αντιπροσωπεία που έφθασε στο Μόναχο ήταν δυναμική, ωστόσο, παρά την «πίστη τους στη διατλαντική ένωση», όπως υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα, μάλλον δεν κατάφεραν να κρύψουν τη σύγχυση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον και την παντελή έλλειψη κατεύθυνσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Στη διάρκεια των δημοσίων παρεμβάσεων, αλλά και των συνεντεύξεων που δίνονταν κεκλεισμένων των θυρών, οι αντιδράσεις των αξιωματούχων που περιφέρονταν στα ροκοκό σαλόνια του ξενοδοχείου Bayerischer Hof, εναλλάσσονταν από αμηχανία σε απογοήτευση.

Το απόγευμα της Κυριακής η εικόνα ήταν σαφής: ένα μήνα μετά την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις σχέσεις Ευρώπης – Ηνωμένων Πολιτειών είναι προφανής και σοβαρή και δύσκολα μπορεί να πει κάποιος πώς θα πρέπει να ξεπερασθεί.

Τυπικά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ευρωπαίους συμμάχους τους και να απαλύνουν τον χαρακτηρισμό «ξεπερασμένο» που είχε διατυπώσει ο Τραμπ για το ΝΑΤΟ. Αυτό έγινε σαφές με τη δήλωση του που έκανε ο Πενς το Σάββατο, για την «ακλόνητη υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών στη διατλαντική συμμαχία.
Αυτό όμως που εξόργισε, ήταν μάλλον αυτό που δεν ειπώθηκε.

Η παντελής έλλειψη αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ομιλία του αμερικανού αντιπροέδρου, για παράδειγμα, έγινε αμέσως αντιληπτή από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι «σοκαρισμένοι» από τις επανειλημμένες λεκτικές επιθέσεις που εξαπέλυε τις τελευταίες εβδομάδες ο Ντόναλντ Τραμπ ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήλπιζαν ότι ο Πενς θα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους.

«Ούτε μία λέξη για την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε στο twitter του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Ο Πενς μας μίλησε σαν να είμαστε παιδιά: “σας αγαπώ, σας αγαπώ”, αλλά χωρίς καμία ουσία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα.

«Μασάζ της ευρωπαϊκής ψυχής», περιέγραψαν αναλυτές τις διαβεβαιώσεις Πενς για την προσήλωση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και στους νατοϊκούς εταίρους της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutche Welle.

Η γερμανική ιστοσελίδα επικαλείται μάλιστα δηλώσεις του Καρλ Χάιντς Καμπ, διευθυντή της ομοσπονδιακής Ακαδημίας για την πολιτική ασφάλειας στη γερμανική ραδιοφωνία, ο οποίος διερωτάται για ποιον μίλησε ο Πενς, για ποιον μιλούν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν, αναρωτιέται ο γερμανός αξιωματούχος, να διαβάσουμε αύριο σε νέο twitter του αμερικανού προέδρου ακριβώς το αντίθετο.

Εκφράζει δηλαδή τον σκεπτικισμό του για το εάν θα υπάρχει κοινότητα αντίληψης ανάμεσα στον πρόεδρο και το επιτελείο του δεδομένου, όπως υποστηρίζει, ότι στο παρελθόν έγιναν πολλές αντικρουόμενες δηλώσεις.

Απέναντι στην Ουάσινγκτον, οι Ευρωπαίοι έχουν τρία μηνύματα. Πρώτον: είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο στο ΝΑΤΟ, όπως επανέλαβε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεύτερον: η Ευρώπη χειραφετείται και δημιουργεί μία μορφή ευρωπαϊκής άμυνας που ταιριάζει στο ΝΑΤΟ και τρίτον, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται την Ευρώπη, ισχύει και το αντίθετο, όπως τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει από την πλευρά της η Les Echos.

Μετά το Μόναχο μένει να δούμε τι θα κομίσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Πενς, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με τους κ.κ. Τουσκ, Γιούνκερ και Στόλτενμπεργκ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που παρείχε στη βελγική πρωτεύουσα, ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη συνεργασία με την ΕΕ, ο αμερικανός αξιωματούχος θα βρεθεί αντιμέτωπος και με χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής Τραμπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα