Δέκα χρόνια μετά – Όταν η Ηλεία παραδόθηκε στις φλόγες (εικόνες – video)

44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 σπίτια καταστράφηκανΤα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι λόφοι πρασίνισαν και οι περισσότεροι συνέχισαν και πάλι τη ζωή τους, ή έκαναν μια καινούρια αρχήΠοιοι και πώς τιμωρήθηκαν

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που η Ηλεία παραδόθηκε στις φλόγες. Τα νούμερα του απολογισμού τραγικά, καθώς 44 άνθρωποι (οι 26 από τα χωριά Μάκιστο και Αρτέμιδα) έχασαν τη ζωή τους, η φωτιά πέρασε από 147 χωριά, απανθρακώθηκαν 30.000 ζώα, 870.000 στρέμματα δάσους και 230.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν στάχτη. Περισσότερα από 180 σπίτια καταστράφηκαν

ολοκληρωτικά και άλλα 350 περίπου, υπέστησαν σοβαρές ζημιές όπως και 224 αγροικίες – στάβλοι -αποθήκες, ενώ 279 έγιναν στάχτη.

Τα σπίτια ξαναχτίστηκαν, οι λόφοι πρασίνισαν και οι περισσότεροι συνέχισαν και πάλι τη ζωή τους, ή έκαναν μια καινούρια αρχή. Ωστόσο οι μνήμες είναι τόσο ζωντανές και χαραγμένες στο μυαλό όλων που δεν είναι εύκολο να «ξεθωριάσουν». Πολύ περισσότερο σ’ εκείνους τους ανθρώπους, που έχασαν συζύγους, παιδιά, γονείς, αδέλφια… συγγενείς, φίλους, συγχωριανούς, τα σπίτια, τις περιουσίες τους… Αυτές οι πληγές δε θα κλείσουν ποτέ…

Το χρονικό

Η Μάκιστος και η Αρτέμιδα είναι τα πρώτα «θύματα» της πυρκαγιάς που στο «διάβα» μετατρέπει κάθε ίχνος ζωής, σε στάχτη και αποκαΐδια. Άνθρωποι, σπίτια, δάση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις παραδίδονται στις φλόγες. Στη μαρτυρική στροφή της Αρτέμιδας, 26 άνθρωποι, βρίσκουν μαρτυρικό θάνατο στις φλόγες, στην προσπάθειά τους να φύγουν για να σωθούν… Εγκλωβίζονται και αφήνουν εκεί την τελευταία τους πνοή, αγκαλιασμένοι… Νέοι, γέροι, μικρά παιδιά, ντόπιοι και ετεροδημότες, πυροσβέστες…

Η φωτιά δε σταματά εκεί… Οι δυνατοί άνεμοι της δίνουν ώθηση και συνεχίζεται το καταστροφικό της έργο. Φτάνει στη Ζαχάρω και τον Καϊάφα, και τα πάντα και συνεχίζει…Την ίδια ώρα – κι ενώ από το πρωί μαίνονται φωτιές στις Θίνες Βαρθολομιού και το Γεράκι Αμαλιάδας – ξεσπά νέα πυρκαγιά στο Σέκουλα και σε λιγότερο από τρεις ώρες οι δυο πυρκαγιές γίνονται ένα.

Το βράδυ ξεσπά νέα πυρκαγιά στο Κλινδιά, αλλά οι συνθήκες – το σκοτάδι και οι ισχυροί άνεμοι – δεν επιτρέπουν στους πυροσβέστες να την θέσουν υπό έλεγχο… Συνεχίζει και φτάνει στα πρώτα χωριά του Πύργου, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα «γυρίζει» τη φωτιά προς την Ολυμπία και πράγματι, το μεσημέρι της 26ης Αυγούστου, ενώ η φωτιά περνά από Καυκανιά, Πελόπιο και Πλάτανο, φτάνει στο λίκνο του πολιτισμού. Τα συστήματα πυρόσβεσης στον Κρόνιο Λόγο, γύρω από την Ακαδημία, στο Μουσείο… σταματούν να λειτουργούν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης και ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός… παραδίδεται στις φλόγες. Κι όταν ολοκλήρωσε το έργο της, καίγοντας στον Κρόνιο Λόγο και περνώντας μέσα από το Αρχαίο Στάδιο, απειλώντας και το Αρχαιολογικό Μουσείο, εμφανίστηκαν στον ουρανό αεροσκάφη και ελικόπτερα… ήταν ήδη αργά, η Ολυμπία είχε καεί…

Τη «μαρτυρική» εβδομάδα της Ηλείας, δημιουργήθηκαν 6 συνολικά μέτωπα, κάποια από τα οποία έκαιγαν ταυτόχρονα, κάποια διαδοχικά. Εκτός από τους Δήμους Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας,πληγές από τις πυρκαγιές μετρούν και οι Δήμοι Σκιλλούντος, Αλιφείρας, Ανδρίτσαινας, Φιγαλείας, Φολόης, Ωλένης, Πύργου, Ιάρδανου, Αμαλιάδας, Πηνείας, Βαρθολομιού και Βουπρασίας.

Εθνική Τραγωδία

Για Εθνική Τραγωδία έκανε λόγο ο – τότε – Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας που επισκέφθηκε την Ζαχάρω την Κυριακή 26 Αυγούστου, ενώ ο – τότε – Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έφτασε στην Ηλεία το βράδυ της 24ης Αυγούστου, και προήδρευσε σε σύσκεψη απολογισμού και συντονισμού δράσης, στο Δημαρχείο της Ζαχάρως. Από την Ηλεία πέρασαν τότε και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ο Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), ο Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ), ο Αλέκος Αλαβάνος (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), καθώς επίσης και αρκετά κλιμάκια με επικεφαλής υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, γιατροί, ψυχολόγοι.

Ανθρωπιά και αλληλεγγύη

Οι πυρκαγιές της Ηλείας, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τα σπίτια και οι περιουσίες των ανθρώπων που έγιναν στάχτη και συνολικά η δοκιμασία των κατοίκων, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Τότε δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό… Ισχυρές οικογένειες, επιχειρηματίες, σύλλογοι και ιδιώτες, ήρθαν να καλύψουν το κενό του κράτους και την έλλειψη υποδομών κοινωνικών υπηρεσιών.

Παρά τις παρεμβάσεις, είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ίδρυμα Βαρδινογιάννη που «ανέστησαν» τη Μάκιστο και την Αρτέμιδα, αναλαμβάνοντας την πλήρη ανοικοδόμηση τους, η ζωή για τους πολίτες της πυρόπληκτης Ηλείας συνεχίστηκε με αυξημένες ανάγκες για την ψυχική τους υγεία και με σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι πυρκαγιές έπληξαν καίρια τις όποιες δυνατότητες αναπτυξιακής προοπτικής μέσα από τη γεωργία και τον τουρισμό, όμως το βαρύτερο πλήγμα σε όσους επέλεξαν να μείνουν μόνιμα εκεί επέφεραν τα μέτρα λιτότητας της τελευταίας πενταετίας.

Η δικαστική πλευρά των πυρκαγιών

Τον Νοέμβρη του 2014, ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πατρών οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007.

Πρόκειται για το πρώην (τότε Νομάρχη) Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Χαράλαμπο Καφύρα, τον (τότε) Δήμαρχο Ζαχάρως, Πανταζή Χρονόπουλο, τον πρώην πυροφύλακα Μίνθης, Παναγιώτη Τσούρα, καθώς και την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου για πρόκληση εμπρησμού.

Αθώος κρίθηκε ο τότε προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αθωωτική για τα αδικήματα που κατηγορείται.

Η αρχική ποινή που επέβαλε η έδρα ήταν 77 χρόνια για τον καθένα από τους καταδικασθέντες, η οποία συγχωνεύτηκε στα 40 έτη. Ωστόσο, επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικό, επιβλήθηκε η ανώτατη εκτιτέα ποινή των 10 ετών για κάθε κατηγορούμενο, τα οποία και είναι εξαγοράσιμα, προς πέντε ευρώ την ημέρα. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να καταβληθεί το ποσό, ενώ για τη Σοφία Νικολοπούλου που αδυνατούσε να το καταβάλει διατάχθηκε η κατ’ οίκον κράτησή της για όσο χρόνο προβλέπει ο νόμος επί της εκτιτέας ποινής.

Πηγή: patrisnews.com

Keywords
Τυχαία Θέματα