ΔΕΗ: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη η απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών

Με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου η χώρα μας να έχει πρόσβαση σε κονδύλια άνω του 1 δισ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος, επισημαίνει η ΔΕΗ κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική εξέλιξη, «σταθμό στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη ΔΕΗ από το Μάιο του 2015,

και με την οποία συντάχθηκαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές και σημαντικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Eurelecric«.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (374 έναντι 299) είναι ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας και μάχης που δόθηκε, ενώ ευχαριστεί την κυβέρνηση, τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, τη ΜΕΑ, τους Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές και ιδιαίτερα τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Μαρία Σπυράκη, Νότη Μαριά και Νίκο Ανδρουλάκη.

Με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ:

-στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού (άρθρο 10δ της υπό έκδοση Οδηγίας) θα ενταχθούν οι χώρες των οποίων το ΑΕΠ μέχρι το 2015 ήταν κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού όρου. Έτσι, στις χώρες αυτές συμπεριλήφθηκε και η Ελλάδα, σε αντίθεση με την άστοχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 23-24 Οκτωβρίου του 2014, που είχε θέσει ως έτος αναφοράς το 2013, οπότε η χώρα μας ήταν εκτός του Ταμείου.

-προβλέφθηκε ειδική διάταξη για την ένταξη της Ελλάδας και στο Μηχανισμό Μεταβατικής Δωρεάν Κατανομής Δικαιωμάτων (CO2), άρθρο 10γ.

Keywords
Τυχαία Θέματα