Χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού, λένε Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων

Το ενδεχόμενο, εάν δεν υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία τραπεζικών στελεχών και δημόσιων υπαλλήλων, δύσκολα να βρεθούν λειτουργοί να υπογράψουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, διέκρινε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Στην επιτροπή όπου συζητείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο κ. Αμυράς επισήμανε εξάλλου ότι το σχέδιο νόμου εξισώνει μικρούς και μεγάλους οφειλέτες και κάλεσε το υπουργείο να διευκρινίσει αν και ποιοι θα είναι οι αγρότες που θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Ο βουλευτής του Ποταμιού προέβλεψε ότι θα μείνουν εκτός του εξωδικαστικού

συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις, που λόγω κρίσης έχουν ζημίες, αλλά προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους ο νομοθέτης θεωρεί ότι καλύπτονται από το «νόμο Κατσέλη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αμυράς εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν οι τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου θα είναι αρκετοί για την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι το σύστημα θα μπλοκάρει στα δικαστήρια και τα πρωτοδικεία θα γίνουν χώροι υποδοχής χιλιάδων αιτήσεων που δεν θα μπορέσουν να τις διαχειριστούν, και έτσι μόνο εξωδικαστικός δεν θα είναι αυτός ο συμβιβασμός, αλλά καθαρά δικαστικός που θα πηγαίνει πίσω και τις υποθέσεις της δικαιοσύνης και τις εταιρείες που θέλουν το συμβιβασμό και θα βρίσκονται σε θέση δυσχερή».

Ο βουλευτής του Ποταμιού επισήμανε τον κίνδυνο στρατηγικοί κακοπληρωτές να εξακολουθήσουν να ξεφεύγουν με συνεχείς παρατάσεις που θα απολαμβάνουν και επέστησε την προσοχή όλων για «τη δυνατότητα που δίνει το σχέδιο νόμου, προκειμένου οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, να μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση σαν να είχαν πτωχευτική ικανότητα με πρόταση του Δημοσίου και φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

«Είναι προφανή τα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσει η υποκειμενικότητα της κρίσης ενός κρατικού λειτουργού. Ανοίγει το παραθυράκι για δημιουργία πελατειακών ή άλλων σχέσεων», είπε ο κ. Αμυράς.

Επιφυλάξεις από την Ένωση Κεντρώων

Επιφυλάσσεται για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ολομέλεια η Ένωση Κεντρώων, εκτιμώντας ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και έχουν φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς στο Δημόσιο.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, παρατήρησε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενδιαφέρονται χιλιάδες επιχειρήσεις, σημείωσε ωστόσο ότι και το σχέδιο νόμου δεν αφορά απόλυτα εξωδικαστικό συμβιβασμό και το επιζητούμενο όφελος σε χρόνο δεν θα αποδεχθεί ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να διευκρινισθεί αν η υπαγωγή στη ρύθμιση περιλαμβάνει και στεγαστικά και προσωπικά καταναλωτικά δάνεια και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «αν το νομοσχέδιο αποτελεί άνιση μεταχείριση απέναντι σε πολίτες που και αυτοί επιθυμούν τη ρύθμιση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τους ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα». Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να ενημερωθεί η Βουλή αν έχει προηγηθεί έρευνα για τις επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να υπαχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και είπε ότι θα έπρεπε να προβλεφθούν περισσότερα κριτήρια για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Ανέμενε κάποιος ότι ο μηχανισμός θα ενσωμάτωνε ένα πιο λειτουργικό μοντέλο αξιολόγησης των επιχειρήσεων, με το να λαμβάνει υπόψη περισσότερα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ένταξή τους σε αυτόν από όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Η απαίτηση να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός ρύθμισης τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ίσως θα έπρεπε να μπουν και άλλα κριτήρια ποιοτικά, όπως και το κριτήριο για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαραίτητο η διαδικασία υποδοχής των αιτήσεων να είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική και να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα