«Μπαλενθιάγα: Διαμορφώνοντας τη Μόδα»: Έκθεση για τον «δάσκαλο» της υψηλής ραπτικής (εικόνες – video)

Η βαθιά και διαρκής επιρροή του Κριστόμπαλ Μπαλενθιάγα στον κόσμο της μόδας, υμνείται αυτό το μήνα στο μουσείο V&A του Λονδίνου στην έκθεση με τίτλο: «Μπαλενθιάγα: Διαμορφώνοντας τη Μόδα».

Η έκθεση ανοίγει τις πόρτες της αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες λάτρεις της μόδας και όχι μόνο.

Μιλώντας για το διάσημο ισπανό σχεδιαστή, η επιμελήτρια της έκθεσης, Κάσι Ντέιβις Στρόντερ, τόνισε: «Αποτελεί μεγάλο μυστήριο

γιατί δεν έκανε συνεντεύξεις και δεν έγραψε βιογραφία. Υπάρχει πολύ μυθολογία γύρω του, όπως γίνεται συνήθως για άτομα σαν κι αυτόν. Υπάρχουν πολλές ιστορίες αλλά έδωσε μόνο μία συνέντευξη. Ήταν πολύ κλειστός τύπος. Τα δέκα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του οίκου του, απαγόρευσε την είσοδο του Τύπου στις επιδείξεις του. Πολλοί έλεγαν ότι ήταν επαγγελματική αυτοκτονία αλλά ο ίδιος είχε τέτοια αυτοπεποίθηση».

Ο Μπαλενθιάγα ήταν γνωστός ως «μάστερ» της υψηλής μόδας. Ήταν από τους πιο καινοτόμους σχεδιαστές του τελευταίου αιώνα και ασκούσε τη μεγαλύτερη επιρροή.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 100 κομμάτια και καπέλα που έχουν ραφτεί από τον ισπανό σχεδιαστή, εξετάζοντας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, που ήταν η πιο δημιουργική περίοδος της ζωής του. Την περίοδο αυτή έντυνε πολύ γνωστές κυρίες της εποχής και έγινε αντίπαλος για ονόματα όπως ο Κριστιάν Ντιόρ και η Κοκό Σανέλ.

Η έκθεση γιορτάζει και τα 100 χρόνια από τα εγκαίνια του πρώτου οίκου μόδας που είχε ανοίξει ο σχεδιαστής στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, αλλά και την 80η επέτειο του οίκου στο Παρίσι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα