Άρωμα… ευρωσκεπτικισμού στο «γαλάζιο» ερωτηματολόγιο

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας στο γεωπολιτικό περιβάλλον παρουσιάστηκαν στο 7ο προσυνέδριο της Ν.Δ. Στις ερωτήσεις απάντησαν 10.056 πολίτες, και όχι μόνον μέλη ή στελέχη της παράταξης.

Με βάση τις απαντήσεις, εξάγονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ο… ευρωσκεπτικισμός που εκφράζεται για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δείχνει ότι η σκληρή στάση της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας

έχει επηρεάσει αρνητικά και τη βάση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού κόμματος, όπως είναι η Ν.Δ. Αναγνωρίζεται, πάντως, απ’ όσους απάντησαν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτει, επίσης, ότι οι περισσότεροι θεωρούν την παράνομη μετανάστευση ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια της Ελλάδας. Πιστεύουν, ακόμη, ότι χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για την εθνική επανεκκίνηση, καθώς η εικόνα της χώρας έχει πληγεί λόγω της παρατεταμένης κρίσης, και ότι η εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα θα μπορούσε να ασκείται πιο αποτελεσματικά, με μεγαλύτερη σοβαρότητα και αξιοπιστία, καθώς και με διακομματική συναίνεση. Αναδεικνύουν, δε, το Μεταναστευτικό και την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική ως

τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη, ενώ επιζητούν περισσότερη ενοποίηση για μια καλύτερη Ευρώπη και πιο ενεργό ρόλο της Ελλάδας στις αλλαγές αυτές. Πιστεύουν ακόμη ότι οι δικές μας αδυναμίες οδηγούν σε επιπλέον ελέγχους για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Τάσσονται, δε, με την άποψη ότι δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά να παλέψουμε για την καλύτερη προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, και προτείνουν την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές χορηγίες και την καλύτερη προβολή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, με στόχο τη στήριξη της πολιτιστικής παραγωγής.

Πηγή: Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα