«Απόβαση» αγροτών στην Αθήνα – Πορεία μέχρι το Σύνταγμα (εικόνες)

Πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας.

Αγρότες από διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Βάθη και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Μεταξύ των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων είναι αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση των αυξήσεων

στις ασφαλιστικές εισφορές, μείωση ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο πετρέλαιο και ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι:

«Οι αγρότες στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ για τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και τους διώχνουν από τη γη τους» και πρόσθεσε πως:

«Χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα, συμπαράσταση όλου του λαού. Μόνο με κοινούς, ενωτικούς αγώνες μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του, αφού χαιρέτισε το σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «καλούμε τους αγρότες να σταματήσουν τις στείρες διαιρέσεις και να ενωθούν ως μια γροθιά μαζί με τους εργαζόμενους μισθωτούς και τις μικρομεσαίες επαγγελματικές τάξεις, σε ένα μεγάλο μέτωπο για την δημοκρατική ανατροπή στη χώρα, για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και λιτότητα, που θα στηρίζει το αγροτικό νοικοκυριό, την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής και την πρωτογενή ανάπτυξη».

Σε δηλώσεις του, ο Βαγγέλης Μπούτας, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, είπε μεταξύ άλλων πως «πραγματοποιούμε το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο και καλούμε όλο το λαό της Αθήνας που υποφέρει από αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας δείξει αλληλεγγύη.

Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι από το σημερινό συλλαλητήριο απέχουν και παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία.

Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

Ανοιχτός στην ικανοποίηση μόνο θεσμικών αιτημάτων εμφανίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες είναι μοιρασμένοι καθώς συνάδελφοί τους από άλλα μπλόκα προγραμματίζουν συνάντηση την Τετάρτη με το Γιάννη Δραγασάκη.

Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα, στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην Οδό Ζαλοκώστα, και εκτός από τον κ. Δραγασάκη, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο αν. υπουργός Ενέργειας Σ. Φάμελλος ο υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός. Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες.

Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας σήμερα Τρίτη για τους εργαζομένους στο δημόσιο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες από την Κρήτη

Έφτασαν στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο eαγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθείς στις 13:30 στην πλατεία Βάθης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που αναχώρησαν χθες βράδυ με το πλοίο της γραμμής από τα Χανιά.

Τα αγροτικά μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία και ο προγραμματισμός

Σε τρίωρο αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι, του κόμβου στο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ, προγραμματίζουν να προχωρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Τονίζεται ότι το μπλόκο στο Χέρσο, ενισχύεται διαρκώς από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από τα τριγύρω χωριά του νομού Κιλκίς.

Το μπλόκο των Ευζώνων, που είναι στημένο από τις 30/1, παραμένει, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

Ειδικότερα, κλειστή είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι νομού Σερρών, που απο τις 25/1 βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών.

Παρατεταγμένοι με τα τρακτέρ τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και στον κόμβο της Τρίγλιας (στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (στον δρόμο Μουδανίων – Κασσάνδρας) και στα Βραστά (επαρχιακή οδός Πολυγύρου – Αγίου Όρους). Αποκλεισμοί δρόμων δεν γίνονται.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, χωρίς να προχωρούν σε αποκλεισμούς. Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Τα μπλόκα στη δυτική Μακεδονία

Τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί στη δυτική Μακεδονία είναι στα εξής σημεία: Στο Αργός Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.
Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου.

Παραμένει το αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, επί της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης.

Ρόδος:

Δεν λειτουργεί από το πρωί η Δημόσια Οικονομική Εφορία της Ρόδου, καθώς οι αγρότες, έχουν αποκλείσει με τρακτέρ το κέντρο της πόλης, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αποκλεισμό και τις επόμενες μέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απόβαση, Αθήνα – Πορεία, Σύνταγμα,apovasi, athina – poreia, syntagma