Απολύθηκε ο αμφιλεγόμενος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον

O Στιβ Μπάνον απολύθηκε από τη θέση του ως επικεφαλής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος προσπαθεί να μετριάσει την οργή που προκάλεσε τα σχόλια και η στάση του για το Σάρλοτσβιλ.

Ο Μπάνον, ο οποίος διηύθυνε την ακροδεξιά ιστοσελίδα Breitbart, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή το απόγευμα. Ο ίδιος, επιβεβαίωσε την αποχώρησή του με ένα μήνυμα στο κανάλι ABC.

Ο ίδιος επίσης ισχυρίστηκε ότι παραιτήθηκε, ενώ πηγές προσκείμενες στον Τραμπ ισχυρίζονται ότι απολύθηκε.

Λίγο νωρίτερα, διαψεύδοντας μια πληροφορία της εφημερίδας New York Times που ανέφερε ότι ο Μπάνον είχε υποβάλει την παραίτησή του, μια άλλη πηγή είπε ότι δεν είχε σκοπό να φύγει οικειοθελώς από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, ο διευθυντής του Breitbart είχε παραιτηθεί από τις 7 Αυγούστου, αλλά η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης καθυστέρησε, λόγω των γεγονότων στη Βιρτζίνια, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα στρατηγικής Στιβ Μπάνον συμφώνησαν από κοινού ότι η σημερινή θα είναι η τελευταία ημέρα του τελευταίου στην υπηρεσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, λίγη ώρα αφότου διέρρευσε ότι ο Μπάνον απολύθηκε από τη θέση του.
«Τον ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες του και του ευχόμαστε τα καλύτερα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο 63χρονος Μπάνον είναι πρώην αξιωματικός του αμερικανικού Ναυτικού, επενδυτής της Goldman Sachs και κινηματογραφικός παραγωγός.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι οι αντιρατσιστές διαδηλωτές ήταν εξίσου υπεύθυνοι για τη βία με τους Νεοναζί και τους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Χθες εξέφρασε τη λύπη του για την απομάκρυνση των «ωραίων» μνημείων που τιμούσαν τη Συνομοσπονδία των Νοτίων, τις Πολιτείες και τους ανθρώπους που προκάλεσαν τον αμερικανικό εμφύλιο διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλοκτησία.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και κάποιοι στενοί συνεργάτες του προέδρου αντέδρασαν στις δηλώσεις αυτές, όμως ορισμένοι άλλοι, όπως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς, τον στήριξαν.

Πιεζόμενος από τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς να απομακρύνει τον Μπάνον, ο Τραμπ απέφυγε την Τρίτη να τον υποστηρίξει δημοσίως. «Θα δούμε τι θα γίνει με τον κ. Μπάνον», είπε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπάνον, που είχε επίσης κατηγορηθεί για «διαρροές«, μπήκε ξανά στο στόχαστρο εξαιτίας της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό American Prospect, στην οποία εμφανίστηκε να υπονομεύει τη στάση του προέδρου Τραμπ απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος είπε σε συνεργάτες του ότι νόμιζε πως μιλούσε με κάποιον καθηγητή πανεπιστημίου και ότι η συζήτηση αυτή ήταν «εμπιστευτική».

Έχει επίσης πει σε φίλους του ότι αν φύγει από τον Λευκό Οίκο δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην προηγούμενη δουλειά του, στον ιστότοπο Breitbart.

Keywords
Τυχαία Θέματα