Αποχωρούν και επισήμως από την UNESCO οι ΗΠΑ

Την απόφασή να αποσυρθούν από την UNESCO, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ.

Ο λόγος έγκειται στον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον για “αντι-ισραηλινό” χαρακτήρα της UNESCO. Το 2011, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό της UNESCO, ως ένδειξη διαμαρτυρίας

για την απόφαση του οργανισμού να αποδεχθεί τους Παλαιστινίους ως πλήρες μέλος.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται: «Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντανακλά τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ολοένα κι αυξανόμενες οφειλές προς την UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση του οργανισμού και τη συνεχιζόμενη προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ στους κόλπους της UNESCO».

Μάλιστα, προσθέτει πως οι ΗΠΑ «παραμείνουν δεσμευμένες… με την ιδιότητα του κράτους μη μέλους- παρατηρητή προκειμένου να συνεισφέρουν τις απόψεις, τις οπτικές και την εμπειρία τους».

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ διατηρούν το καθεστώς του παρατηρητή, διευκρίνισε το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι η αποχώρησή τους θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δεν έκρυψε την: «βαθιά της λύπη» για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμα, υπογράμμισε: «Η καθολικότητα είναι απαραίτητη για την αποστολή της UNESCO με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας ενώπιον του μίσους και της βίας, μέσω της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα