Ανοίγει και πάλι το σκάνδαλο των υποκλοπών; – Μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακινεί τα δεδομένα

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Αρνητική για την Ελλάδα ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την έρευνα των αρχών για τον μυστηριώδη θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη τον Μάρτιο του 2005, μια ημέρα πριν ενημερωθεί η τότε κυβέρνηση για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση της Πέμπτης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χαρακτηρίζει πλημμελή την εξέταση των στοιχείων για τον θάνατο του Τσακαλίδη καθώς οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν πραγματοποιήσει «επαρκή

και αποτελεσματική έρευνα», ενώ έκλεισαν την συμπληρωματική έρευνα απλώς καταγράφοντας τα στάδιά της και «χωρίς να εξετάσουν περαιτέρω τις αναντιστοιχίες που προέκυψαν».

Το γεγονός ότι η αρχική έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη, «πιθανόν να έχει σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών», έπρεπε, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει οδηγήσει σε ενδελεχή έρευνα των συνθηκών θανάτου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη που είχε προσφύγει εναντίον της Ελλάδας, εκδικάζοντας συνολικά στην οικογένεια αποζημίωση 54.000 ευρώ.

Δώδεκα χρόνια μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου, η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί και το τεράστιο θέμα των υποκλοπών, που φαίνεται να περιλαμβάνει την παρέμβαση ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, δεν έχει διαλευκανθεί. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση.

Τι είχε συμβεί

Στις 9 Μαρτίου του 2005 ο αδελφός του Κώστα Τσαλικίδη, Παναγιώτης, και η μητέρα τους Γεωργία, θα έβρισκαν τον Κώστα κρεμασμένο από μια θηλιά μέσα στο διαμέρισμά του στον Κολωνό. Ο Τσαλικίδης εργαζόταν ήδη για 11 χρόνια στη Vodafone και το 2001 είχε προαχθεί σε υπεύθυνος προγραμματισμού δικτύου.

Μια ημέρα πριν τον μυστηριώδη θάνατο του Τσαλικίδη, η Vodafone είχε ανακαλύψει την ύπαρξη ενός ισχυρού υπερσύγχρονου κοριού στο σύστημά της και είχε διατάξει την αφαίρεσή. Ο κοριός είχε στο στόχαστρό του 100 τηλεφωνικές γραμμές, μεταξύ των οποίων και του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της συζύγου του Νατάσας Παζαΐτη, της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου καθώς και ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για το θέμα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενημερώθηκε η κυβέρνηση μια ημέρα μετά τον θάνατο του Τσαλικίδη, ενώ το σκάνδαλο παρέμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για περίπου έναν χρόνο.

Ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, ένας πρώην πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, σε σχετικό του άρθρο χαρακτήρισε την υπόθεση ως ένα «ολυμπιακό σκάνδαλο», κάνοντας, μάλιστα λόγο για «στιγμιότυπο των ψυχώσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Η εμπλοκή της CIA και της NSA

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα ήταν οι πρώτοι Αγώνες που θα γίνονταν μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεμπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Για τον λόγο αυτό, το ζήτημα της ασφάλειας των Αγώνων ήταν η πρώτη προτεραιότητα των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών.

Σε απόρρητο έγγραφο του 2003 που διέρρευσε αναφέρεται ότι «η NSA, είχε ενεργό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τους Αγώνες του Λος Άντζελες, το 1984». Στους Χειμερινούς Αγώνες του Salt Lake City, «η NSA είχε μεγάλη συμμετοχή υποστηρίζοντας το FBI σε μια κοινή “κυψέλη” γνωστή ως Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών (Olympics Intelligence Center – OIC)», αναφέρει το ίδιο έγγραφο και συμπληρώνει σε ό,τι αφορά την Ολυμπιάδα της Αθήνας: «Η υπηρεσία ασφαλείας που η NSA θα υποστηρίξει είναι η ΕΥΠ. Η NSA θα συλλέγει πληροφορίες και θα ενημερώνει την EYΠ για πιθανές τρομοκρατικές ή εγκληματικές ενέργειες».

Στο ίδιο πλαίσιο εικάζεται ότι εντάσσεται και η υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με το Intercept, η ελληνική Δικαιοσύνη, που ακόμη ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών, σε μια πρωτοφανή κίνηση, έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για έναν πρώην πράκτορα της CIA που υπηρετούσε εκείνη την περίοδο στην Αθήνα. Ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας, ονόματι William George Basil, γεννημένος στις ΗΠΑ, αλλά με καταγωγή από την Κάρπαθο, φαίνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι ήταν ο βασικός ενορχηστρωτής των υποκλοπών και υπεύθυνος για την «εμφύτευση» του κοριού στο σύστημα της Vodafone. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι εκμεταλλεύτηκε τον Ολυμπιακό «πυρετό» ώστε να καταφέρει τον σκοπό του, που δεν ήταν άλλος από την παρακολούθηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Η επαγγελματική κάρτα του William Basil. Πηγή: Πρώτο Θέμα

Οι αναντιστοιχίες στον θάνατο του Τσαλικίδη

Η απόφαση του ΕΔΑΑ αναδεικνύει τις μεγάλες παραλείψεις της ελληνικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το δικαστήριο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «[…] ο εισαγγελέας αποφάσισε να κλείσει τη συμπληρωματική έρευνα, αναφέροντας απλά τα σχετικά βήματα που είχαν ληφθεί, χωρίς να αντιμετωπιστούν οι ασυνέπειες που εντοπίστηκαν […]. Άλλες αντιφάσεις, όπως η έλλειψη κινήτρου για αυτοκτονία, σύμφωνα με σχετική ψυχιατρική έκθεση δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε η αντίφαση σχετικά με το σπασμένο το υποογκικό οστό, ένα εύρημα που συμφωνεί με την περίπτωση του στραγγαλισμού».

Ο Κώστας Τσαλικίδης, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του

Η απόφαση κάνει λόγο για «εντυπωσιακή διαφορά» μεταξύ της αρχικής και της συμπληρωματικής αυτοψίας που έγινε το 2012. Όπως αναφέρεται, ενώ στην αρχική αυτοψία αναφέρεται ο θάνατος προκλήθηκε από το κρέμασμα από τη θηλιά, στη συμπληρωματική αυτοψία που έγινε ύστερα από εκταφή του σώματος του Τσαλικίδη, η αιτία θανάτου χαρακτηρίζεται «άγνωστη».

Η εντολή να κλείσει η συμπληρωματική έρευνα «δεν είχε καμία λογική εξήγηση», ιδιαίτερα αφού ο εισαγγελέας της αρχικής έρευνας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνδέεται ο θάνατος του Τσαλικίδη με την υπόθεση των υποκλοπών, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση του ΕΔΑΑ.

Οι νέες εξελίξεις μετά την ιστορική απόφαση του ΕΔΑΑ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η απόφαση του ΕΔΑΑ προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνη Λιόγα, ο οποίος έχει ζητήσει τη δικογραφία, προκειμένου να τη μελετήσει, και αναμένεται να δώσει παραγγελία έτσι ώστε να ανοίξει και πάλι ο φάκελος Τσαλικίδη, για να αποσαφηνιστούν 12 χρόνια μετά, τα αίτια θανάτου του.

Από την πλευρά της η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, με ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση και μέσω ανακοίνωσης του δικηγόρου Σταύρου Χούρσογλου δηλώνει «πεισμόνως και σταθερώς παρούσα» στα όσα «νόμιμα θα πρέπει δικονομικώς να ακολουθήσουν».

Ήξερε πολλά ο Τσαλικίδης; Ήταν πράγματι αυτοκτονία ή μια δολοφονία που μοιάζει βγαλμένη από κατασκοπευτικό θρίλερ; Αν ναι, ποιοι την ενορχήστρωσαν; Πώς συνδέεται η υπόθεση αυτή με το λεγόμενο «σχέδιο Πυθία»; Η υπόθεση των υποκλοπών πρόκειται μάλλον για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι δεκάδες. Το πόσα θα αποκαλύψει η νέα φάση που ανοίγει τώρα, μένει να φανεί…

Πηγές: Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Anadolu Agency, The Intercept, Το Βήμα, News247

Keywords
Τυχαία Θέματα