Άναψε το φως της Ολυμπιακής στο Ελληνικό μετά από 20 χρόνια (εικόνες – video)

Φωταγωγήθηκε ξανά το παλαιό σήμα της Ολυμπιακής που βρίσκεται στην ανακαινισμένη πλατεία, στη συμβολή της Λ. Βουλιαγμένης με τη Μαρίνου Γερουλάνου.

Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της περιοχής εδώ και χρόνια. Από το 1973 που κατασκευάστηκε ήταν σημείο αναφοράς, είτε για όσους έκλειναν ραντεβού για να συναντηθούν στον δρόμο και να πάνε παρέα στον προορισμό τους, είτε για όσους έφταναν από τα βόρεια προάστια, αφού βλέποντάς τον καταλάβαιναν πως είχαν φτάσει στο Ελληνικό.

Ακόμη

όμως και για τους ξένους τουρίστες που έφταναν στο ανατολικό αεροδρόμιο, ήταν το σημάδι πως έμπαιναν στην Αθήνα.

«Το σήμα της Ολυμπιακής αποτελεί ένα τοπόσημο όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και για ολόκληρη την Αθήνα, καθώς αποτελεί από το 1973 έως και σήμερα σημείο αναφοράς για τους πολίτες ολόκληρης της Αθήνας. Η γενιά των σαραντάρηδων, στην οποία ανήκω και εγώ, έχει να διηγηθεί πολλά γεγονότα και περιστατικά με αναφορά στο σήμα της Ολυμπιακής. Τότε που δεν είχαμε κινητά και “facebook» και δίναμε ραντεβού τα Σαββατοκύριακα στο “Σήμα”. H φωταγώγηση του σήματος θα μας θυμίσει μνήμες μιας παλαιότερης εποχής. Μιας εποχής στα θετικά στοιχεία της οποίας, θα πρέπει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα» δήλωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Η ιστορία

Μετά την επέκταση του Αεροδρομίου του Ελληνικού προς Ανατολάς, το 1969, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εισηγήθηκε να δημιουργηθεί και να τοποθετηθεί σε καίριο σημείο (διασταύρωση Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Αλίμου), το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκειμένου να προωθήσει την εταιρεία του και να διευρύνει το μερίδιό της στην αγορά, ως αερομεταφορέα.

Έτσι, το 1970, οι υπηρεσίες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προχώρησαν στην πραγματοποίηση μελέτης, αναζήτηση χώρου και στη συνέχεια, σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή του σήματος.

Η εντολή δόθηκε από τον Κωνσταντίνο Κονιαλίδη, πρόεδρο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και έμπιστο στέλεχος του Αριστοτέλη Ωνάση, στον κατασκευαστή, κ. Βότση.

H κατασκευή της επιγραφής ξεκίνησε το 1973 και ολοκληρώθηκε μετά από λίγους μήνες, με την υποβοήθηση ξύλινης σκαλωσιάς και τη βοήθεια ειδικού γερανού, που χορηγήθηκε από την Ολυμπιακή Αεροπορία για την ανάρτηση της σιδηροκατασκευής (ιδιαίτερα μεγάλη κατασκευή για την εποχή εκείνη).

Η σφαίρα είναι διαμέτρου 10 μέτρων ενώ το συνολικό ύψος της ανέρχεται στα 26 μέτρα. Το συνολικό βάρος της είναι 11,5 τόνοι. Ο πρώτος σχεδιασμός της απεικόνιζε αεροσκάφη, την ονομασία Olympic Airways και ανέφερε τις πέντε ηπείρους, ότι είναι δηλαδή εταιρεία των πέντε ηπείρων.

Η κατασκευή κόστισε 980.000 δραχμές, ποσό υπέρογκο, για την εποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα