Αυτοί είναι οι καφέδες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Ποιο είναι το είδος καφέ που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.Η προστατευτική δράση του καφέ οφείλεται στην καφεΐνη.

Μια νέα ιταλική έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed και του Εθνικού Ιταλικού Ινστιτούτου Υγείας με επικεφαλής τον διαιτολόγο-διατροφολόγο και επιδημιολόγο Γιώργο Πούνη, συμπέρανε πως οι άνδρες που πίνουν πολλούς καφέδες ιταλικού

τύπου, δηλαδή καπουτσίνο και εσπρέσο, κινδυνεύουν λιγότερο από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από ανάλυση στοιχείων για 7.000 άτομα σε βάθος τετραετίας, τα οποία αφορούσαν τις συνήθειές τους στην κατανάλωση καφέ και τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη που καταγράφηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνδρες έπιναν πάνω από τρεις καφέδες τη μέρα, είχαν μείωση κινδύνου κατά 53% για εμφάνιση του συγκεκριμένου ανδρικού καρκίνου. Οι άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη, έπιναν λιγότερο καφέ σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν στο εργαστήριό τους την αντικαρκινική δράση του καφέ με καφεΐνη (αλλά όχι του ντεκαφεϊνέ) σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη, τα οποία πολλαπλασιάζονταν λιγότερο και είχαν μειωμένη ικανότητα μεταστάσεων.

Επειδή η προστατευτική δράση φαίνεται να οφείλεται στην καφεΐνη, είναι πολύ πιθανό ότι η σχέση καφέ-καρκίνου του προστάτη δεν αφορά μόνο τα εσπρέσο και τα καπουτσίνο, αλλά και άλλα είδη καφέ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό για θέματα καρκίνου «International Journal of Cancer».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα