Αυτό είναι το φρούτο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Gerontology, συμπέρανε ότι αν θέλει κάποιος να θωρακίσει τον εγκέφαλό και να προστατευτεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ αυτό που πρέπει να κάνει είναι να καταναλώνει δύο κούπες σταφύλια.

Στην έρευνα συμμετείχαν 10 άτομα τα οποία βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της νόσου με ήπια εξασθένηση της μνήμης. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά σχεδόν 2 κούπες σταφύλι σε μορφή σκόνης, με τους άλλους μισούς να καταναλώνουν σκόνη – placebo,

που είχε όμως το ίδιο άρωμα και γεύση με την πρώτη αλλά χωρίς πολυφαινόλες.

Οι διανοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων μετρήθηκαν τόσο στην αρχή της έρευνας όσο και έξι μήνες αργότερα, με τους επιστήμονες να καταγράφουν τις αλλαγές στον εγκεφαλικό μεταβολισμό μέσω απεικόνισης PET.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που κατανάλωνε σταφύλια διατήρησε υγιή μεταβολική δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται πρώτες από το Αλτσχάιμερ, σε αντίθεση με όσους κατανάλωσαν placebo. Επίσης, η κατανάλωση σταφυλιών συνέβαλε σε βελτίωση της λειτουργικής μνήμης και της διανοητικής λειτουργίας.

Τα παραπάνω οφείλονται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχουν τα βασικά συστατικά των σταφυλιών, οι πολυφαινόλες. Υποστηρίζεται δε ότι οι τελευταίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο, αυξάνουν τη ροή του αίματος και ενισχύουν τη μνήμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα