Αυτή είναι η Julia, ο νέος χαρακτήρας με αυτισμό της «Sesame Street» (εικόνες)

Η δημοφιλής παιδική εκπομπή «Sesame Street», η οποία από τότε που ξεκίνησε να προβάλλεται έχει πολλές φορές πειραματιστεί με πρωτοποριακούς τρόπους για να διδάξει στα παιδιά κοινωνικά θέματα, καταπιάνεται τώρα με μια νέα πρόκληση, τον αυτισμό.

Η σειρά, η οποία προβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα με τίτλο «Σουσάμι Άνοιξε«, εισάγει ένα νέο χαρακτήρα που θα συμπληρώσει την παρέα του Έλμο, του Μπερτ, του Ερνι, του Μεγάλου Κίτρινου Πουλιού

και του Cookie Monster: μια μαριονέτα ονόματι Τζούλια, η οποία είναι αυτιστική, όπως αποκάλυψαν οι δημιουργοί της στην τηλεοπτική εκπομπή του CBS «60 Minutes», που προβλήθηκε χθες Κυριακή.

Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, η συχνότητα εμφάνισης του αυτισμού μέσω της διάγνωσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και στις ΗΠΑ το ποσοστό των αυτιστικών παιδιών είναι ένα στα 68.

«Το μεγάλο ζήτημα από την αρχή ήταν ‘Πώς το κάνουμε αυτό; Πώς μιλάμε για τον αυτισμό;’ «, είπε στην εκπομπή «60 Minutes» η συγγραφέας του Sesame Street Κριστίν Φεράρο. «Είναι παγίδα γιατί ο αυτισμός δεν είναι ένα πράγμα, γιατί είναι διαφορετικό για τον καθένα ξεχωριστά που έχει αυτισμό».

Όταν στο επεισόδιο στο οποίο πρωτοεμφανίζεται η Τζούλια της συστήνεται το Μεγάλο Κίτρινο Πουλί, εκείνη το αγνοεί και όταν μια ομάδα παιδιών αποφασίζουν να παίξουν κυνηγητό, η Τζούλια ενθουσιάζεται τόσο που αρχίζει να χοροπηδάει. «Αυτό είναι κάτι τυπικό ορισμένων παιδιών με αυτισμό», εξηγεί η Φεράρο.

Αλλά η κατάσταση καταλήγει στη δημιουργία ενός νέου παιχνιδιού στο οποίο όλα τα παιδιά χοροπηδούν γύρω από την Τζούλια. «Επομένως αυτός ήταν ένας πολύ εύκολος τρόπος για να δείξουμε ότι με μια ελάχιστη προσαρμογή (τα παιδιά) μπορούν να την συναντήσουν εκεί που βρίσκεται», συμπληρώνει.

Αναφορικά με τους άλλους χαρακτήρες η εκπομπή πραγματοποίησε εκτενή έρευνα, συμβουλεύτηκε καθηγητές ειδικής αγωγής, παιδοψυχολόγους και οργανώσεις αυτιστικών παιδιών για να καταλήξει στον καλύτερο δυνατό τρόπο να παρουσιάσει τον αυτισμό σε μη αυτιστικά παιδιά.

Η μαριονετίστρια της Τζούλια, η Στέισι Γκόρντον, τυχαίνει να είναι και η ίδια μητέρα ενός αυτιστικού αγοριού. «Είναι σημαντικό για τα παιδιά χωρίς αυτισμό να δουν με τι μοιάζει ο αυτισμός», είπε στην εκπομπή «60 Minutes«.

«Αν οι φίλοι του γιου μου είχαν δει τη συμπεριφορά του μέσα από κάτι που προβαλλόταν στην τηλεόραση προτού τον δουν να συμπεριφέρεται μέσα στην τάξη, δεν θα είχαν τρομάξει«.

Παρότι δεν είναι βέβαιο αν η Τζούλια θα ενταχθεί στο καστ των πρωταγωνιστών, η Φεράρο λέει: «πολύ θα το ήθελα. Θα ήθελα να είναι όχι η Τζούλια, το παιδί από το Sesame Street που έχει αυτισμό. Θα ήθελα να είναι απλώς η Τζούλια«.

Keywords
Τυχαία Θέματα