Tο «τελευταίο αντίο» στον υποστράτηγο Τζανιδάκη – Σε δημόσιο προσκύνημα η σορός του

«Κάμετε ενός λεπτού σιγή / κι ύστερα προσκυνάτε / γιατί αξίζει την τιμή / ο άνδρας που τιμάται».

Με αυτή την μαντινάδα και παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτών της Κρήτης, εκπροσώπων του συνόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής

στρατιωτικής και πνευματικής ηγεσίας από όλη την Κρήτη, αποχαιρέτισε το Ρέθυμνο και ολόκληρη η Κρήτη τον υποστράτηγο Τζανιδάκη, που βρήκε τον θάνατο από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας,

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου, και τέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα η σορός του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη.

Λίγο πριν από τις 18:00 έφτασε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ νωρίτερα στον χώρο είχε φθάσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Λίγο μετά την άφιξη του υπουργού στον Ναό της Ελεύθερνας έφθασε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρών στην τελετή και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης τον οποίο συνέδεε φιλία με τον εκλιπόντα καθώς στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ αγήματα της Αεροπορίας Στρατού απέδιδαν τιμές στον υποστράτηγο που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή, κατά τη νεκρική πομπή τόσο προς τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όσο και προς το Κοιμητήριο της Ελεύθερνας για τον ενταφιασμό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μαζί και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας , μετά το πέρας της εξόδιου ακολουθίας, συνόδευσαν πεζοί για μία απόσταση άνω των δύο χιλιομέτρων τη σορό του υποστρατήγου έως το κοιμητήριο της Ελεύθερνας ενώ δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Ο κ. Καμένος το μόνο που ανέφερε ήταν: «Ήμασταν όλοι εδώ για το αντίο…».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε προσερχόμενος στον ιερό ναό: «Όλη η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη… Τέσσερις Έλληνες αξιωματικοί έπεσαν την ώρα του καθήκοντος για την πατρίδα, γι΄ αυτό είμαστε όλοι εδώ για να αποχαιρετήσουμε και τον στρατηγό Τζανιδάκη, με την ευχή για όλους τους, να είναι ελαφρύ το ελληνικό χώμα που θα τους σκεπάσει».

Στον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη, την εποχή που διατελούσε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο εκλιπών είχε υπηρετήσει ως στρατιωτικός ακόλουθος για δύο χρόνια. Φανερά συγκινημένος, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως «σήμερα τιμάμε έναν πραγματικό αγωνιστή, έναν αξιόλογο και ξεχωριστό συνεργάτη, που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα του υφυπουργού Εθνικής Αμύνης – και βρισκόμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε και να συμπαρασταθούμε παράλληλα στην οικογένεια του».

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε και για την υποχρέωση όλων των πολιτικών «να σταθούμε δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καθημερινά δίνουν αγώνα, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, προασπιζόμενοι τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στην κηδεία παραβρέθηκε επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και δήμαρχοι της Κρήτης, ενώ συντετριμμένοι οι κάτοικοι της Ελεύθερνας και των γύρω χωριών, κάνουν λόγο για έναν αξιόλογο Κρητικό, που αφιερώθηκε στο στράτευμα φτάνοντας στα ανώτερα επίπεδα της στρατιωτικής ιεραρχίας, χωρίς ποτέ να απομακρυνθεί λόγω της αγάπης του από τη γενέτειρά του, το Ρέθυμνο και την επικοινωνία του με τους ανθρώπους της Κρήτης.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα