H UEFA εξετάζει την αλλαγή των πέναλτι

Νέο τρόπο στη σειρά εκτέλεσης πέναλτι εισήγαγε η UEFA στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κ-17 που διεξάγονται σε άνδρες (Κροατία) και γυναίκες (Τσεχία) από αυτήν την εβδομάδα.

Το νέο σύστημα αποσκοπεί στην εκτόνωση της ψυχολογικής πίεσης που υπάρχει σε κάθε εκτέλεση της δεύτερης ομάδας που σουτάρει.

Η μέχρι πρότινος διαδικασία θέλει τις δύο ομάδες να εκτελούν από μία φορά, με την ίδια σειρά, αρχίζοντας από εκείνη που έχει επιλεγεί πρώτη μετά από στρίψιμο νομίσματος.

Το νέο σύστημα, το οποίο τιτλοφορείται «ABBA», θέλει την ομάδα Α

να κάνει την πρώτη εκτέλεση, την ομάδα Β να παίρνει τη δεύτερη και την τρίτη εκτέλεση, εν συνεχεία την Α’ να εκτελεί το τέταρτο και το πέμπτο κατά σειρά πέναλτι κ.ο.κ.

Η UEFA θέλει να τεστάρει τη συγκεκριμένη μέθοδο στη διοργάνωση που φιλοξενείται στην Κροατία, σε ηλικιακό τμήμα κ-17, με εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας να δηλώνει:

«Με το σκεπτικό πως ο δεύτερος από την ομάδα που εκτελεί πρώτη δύο φορές, θα έχει μεγαλύτερη πίεση για να σκοράρει, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι θα υπάρχει ένα μικρό αβαντάζ της τάξεως του 60% για τη νίκη, στην ομάδα που εκτελεί πέναλτι πρώτη».

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), ο ποδοσφαιρικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τους κανονισμούς του παιχνιδιού από το 1886, ενέκρινε το νέο σύστημα τον Μάρτιο, κατόπιν έρευνας που αποδεικνύει ότι το 60% των αγώνων που καταλήγουν σε διαδικασία πέναλτι, βρίσκουν νικήτρια την ομάδα που εκτέλεση πρώτη.

Το σύστημα «ABBA» βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο και δεν θα εφαρμοστεί σε άλλες διοργανώσεις, δίχως σχετικές αποφάσεις του IFAB και της FIFA.

Πηγή: Gazzetta, Sport24

Keywords
Τυχαία Θέματα