«Exhausted and Exhilarated»: Το νέο βιβλίο του φωτογράφου των αστέρων της ροκ, Νέαλ Πρέστον (εικόνες – video)

Led Zeppelin, The Rolling Stones, Queen – Ο Νέαλ Πρέστον έχει φωτογραφίσει τα μεγαλύτερα ονόματα της ροκ. Το βιβλίο του «Exhausted and Exhilarated» (Εξαντλημένος και Ενθουσιασμένος) περιλαμβάνει φωτογραφίες και επαναφέρει μνήμες από τη ζωή του στις περιοδείες και μία καριέρα περίπου 50 χρόνων.

«Θέλω

ο αναγνώστης στο τέλος του βιβλίου να αισθάνεται σαν να πέρασε ένα χρόνο στον δρόμο με τους Zeppelin με μία μέρα ρεπό, στη συνέχεια έξι μήνες με τους “Guns ‘n’ Roses” με μία μέρα ρεπό και μετά πέντε χρόνια με τον Μπρους Σπρίνγκστιν. Εξαντλημένος και Ενθουσιασμένος» – Νέαλ Πρέστον.

Ο Πρέστον είναι ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους αστέρων της ροκ όλων των εποχών. Ήταν ο επίσημος φωτογράφος των Led Zeppelin, Queen, Bruce Springsteen και The Who και συνεργάστηκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τους The Rolling Stones, Fleetwood Mac, Michael Jackson και πολλούς άλλους.

Το βιβλίο «Εxhausted and Exhilarated» καρπός συνεργασίας του Πρέστον και του στενού του φίλου, διάσημου συγγραφέα και σκηνοθέτη, Κάμερον Κρόου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έχει επιτρέψει απεριόριστη πρόσβαση στο θρυλικό αρχείο του, το οποίο θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και εκτενέστερες συλλογές φωτογραφιών της μουσικής βιομηχανίας.

Στον τόμο που αποτελεί το who is who των κορυφαίων της ροκ μουσικής σκηνής έχουν συμπεριληφθεί πορτρέτα, στιγμιότυπα από τα παρασκήνια και από τις ζωντανές εμφανίσεις, τα πάνω και τα κάτω μετά τις συναυλίες.

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κείμενα του φωτογράφου της rock-‘n-roll.

«Μπορείς να αισθανθείς τη μουσική, το κοινό, την απεγνωσμένη προσπάθεια να βρεις ένα μέρος στον κόσμο, όλα μαζί σε αυτές τις φωτογραφίες, επειδή τις έχει επιμεληθεί ο άνθρωπος που τα αισθανόταν όλα όταν πατούσε το πλήκτρο λήψης της φωτογραφίας» σημειώνει ο Κάμερον Κρόου.

Ξεκίνησε ως χόμπι, αλλά κατέληξε ως εξέχουσα καριέρα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη, Νέαλ Πρέστον, με έδρα το Λος Άντζελες συνέβαλε σημαντικά στη φωτογραφία της μουσικής βιομηχανίας. Φωτογράφισε αμέτρητα εξώφυλλα άλμπουμ και κάλυψε χιλιάδες αποστολές για τα περιοδικά Rolling Stone, Newsweek, Time and People, με τα οποία συνεργάστηκε επί 30 χρόνια.

Η εφημερίδα «The Guardian» δημοσιεύει κάποιες από τις φωτογραφίες και τα συνοδευτικά κείμενα του φωτογράφου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο:

«Το πλάνο των Led Zeppelin του 1977 είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού No Quarter, ο Τζίμι (Πέιτζ)… ξαφνικά αντάλλαξε ματιά μαζί μου και τον φωτογράφησα. Ήρθε προς το μέρος μου, ρώτησε αν παρατήρησα τον γιατρό της περιοδείας να είναι περιτριγυρισμένος από πέντε ξανθιές. Του είπα: “Ναι, αυτός είναι ο δρ. Λάρι Σαφώς δυσαρεστημένος, επέστρεψε στην κεντρική σκηνή και προχώρησε σε ένα φοβερό σόλο κιθάρας, αγριοκοιτάζοντας τον δρ. Λάρι όλη την ώρα. Για μένα, αυτή η φωτογραφία είναι σαν βρίσκομαι στη σκηνή με τους Led Zeppelin» γράφει ο Πρέστον.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα