Υπεριδρωσία: Μη βασανίζεσαι άλλο

Η υπεριδρωσία είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει πολλές ψυχολογικές, κοινωνικές αλλά και επαγγελματικές επιπτώσεις. Προκαλεί αμηχανία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στην κοινωνική ζωή, ακόμα και κατάθλιψη, ενώ υπάρχει περίπτωση να αποτελέσει τροχοπέδη στην εύρεση εργασίας.

Η δερματολόγος- αφροδισιολόγος και Επιστημονική Διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine, Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, μας ενημερώνει για το πρόβλημα της υπεριδρωσίας.

Τι είναι η υπεριδρωσία

Με τον όρο υπεριδρωσία εννοούμε την παθολογική εφίδρωση από τους εκκρινείς

ιδρωτοποιούς αδένες σε υπερβολικό βαθμό, μεγαλύτερο από την ποσότητα που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορύθμιση του οργανισμού. Αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που απασχολεί σχεδόν το 3% του πληθυσμού και προσβάλλει εξίσου τα δυο φύλα, ενώ ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη ηλικιακή δεκαετία.

Ποια είδη υπεριδρωσίας υπάρχουν;

Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε:

Πρωτοπαθή υπεριδρωσία: Είναι συνήθως εστιακή και οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα στην υπερδραστηριότητά του. Μπορεί να συνδέεται με γενετική προδιάθεση και μπορεί να παρατηρηθεί σε αγχώδεις καταστάσεις. Οι κύριες εντοπίσεις της πρωτοπαθούςεστιακής υπεριδρωσίας είναι η μασχάλη, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Άλλες εντοπίσεις μπορεί να είναι, επίσης, η οσφύς και το στήθος.Δευτεροπαθή υπεριδρωσία: Είναι ενδεικτική μιας υποκείμενης συστηματικής νόσου και οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές (π.χ. θυρεοτοξίκωση, σακχαρώδης διαβήτης, υπογλυκαιμία. Η δευτεροπαθής υπεριδρωσίαείναι συνήθως γενικευμένη και εμφανίζεται σε όλο το σώμα.Πώς αντιμετωπίζεται;

Μέχρι πρόσφατα η θεραπεία της υπεριδρωσίας γινόταν με χρήση αποσμητικών προϊόντων και αντιιδρωτικών ουσιών (χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα), ιοντοφόρηση (περιορισμένη αποτελεσματικότητα) και νευροχειρουργική επέμβαση για την απονεύρωση των ιδρωτοποιών αδένων. Η σύγχρονη αντιμετώπιση, όμως, γίνεται κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους (με άριστα αποτελέσματα):

Botox Υπερδρωσίας: Πρόκειται για ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, σύντομη και με αποτέλεσμα που διαρκεί 4-6 μήνες.Laser θεραπεία υπεριδρωσίας: Πρόκειται για το μηχάνημα Nd Yag Laser που στοχεύει στη μόνιμη καταστροφή των ιδρωτοποιών αδένων. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και άκρως ικανοποιητικό, ενώ η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία.

The post Υπεριδρωσία: Μη βασανίζεσαι άλλο appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα