Πώς να κάνω το παιδί μου να τρώει όλα τα φαγητά

Τα παιδιά συνηθίζουν να απορρίπτουν κάποια φαγητά απλώς και μόνο από την όψη τους, χωρίς καν να τα έχουν δοκιμάσει. Μία από τις πιο «αδικημένες» τροφές, που δεν καταφέρνουν πάντα να «γεμίσουν» το μάτι των παιδιών, είναι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Γιατί όμως δεν τους αρέσουν πάντα συγκεκριμένα φαγητά; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν συμπαθούν ορισμένες τροφές, διότι λόγω της ηλικίας τους, δε γνωρίζουν την τεράστια διατροφική τους αξία. Γι’ αυτό και επιλέγουν αντί αυτών να τραφούν με γλυκά, σοκολάτες και γρήγορο φαγητό.

Ποια είναι η θρεπτική αξία των τροφίμων για τα παιδιά

Η

ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική, καθώς βάσει αυτής χτίζονται τα θεμέλια για την ανάπτυξη των παιδιών, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Οι διατροφικές επιλογές της παιδικής ηλικίας θα αποτελέσουν τη μακροπρόθεσμη και πάγια διατροφική τους συμπεριφορά. Επίσης, θα καθορίσουν και την υγεία τους στην ενήλικη ζωή, καθώς τα περισσότερα χρόνια νοσήματα ξεκινούν από την παιδική ηλικία και σε κάποιες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί αν ως παιδί, ο ενήλικος ακολουθούσε πιο υγιεινή διατροφή.

Κάθε παιδί θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά τρόφιμα από τις βασικές ομάδες τροφίμων: δημητριακά, κρέας και ψάρι (λίπος δηλαδή), γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά.

Από τα δημητριακά ένα παιδί λαμβάνει την ενέργεια του χρειάζεται για να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Στα δημητριακά ανήκουν το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και τα δημητριακά που τρώμε στο πρωινό γεύμα.

Από την ομάδα του κρέατος και των ψαριών, ένα παιδί λαμβάνει τις πρωτεΐνες, οι οποίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξή του και για την ανανέωση των κυττάρων και των ιστών του και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Στην ομάδα αυτή ανήκουν το κρέας, τα αβγά, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά και τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα.

Από τα γαλακτοκομικά, τα παιδιά λαμβάνουν σπουδαίες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και σωστή λειτουργία των οστών τους. Περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του σώματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Στα γαλακτοκομικά ανήκουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.

Με την κατανάλωση φρούτων και τα λαχανικών, ένα παιδί καταφέρνει να αυξήσει την ενυδάτωση του σώματός του, να ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα, να βελτιώσει την υγεία του εντέρου του και να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στο σώμα του. Πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση.

Έξυπνα tips για να πείσεις το παιδί να τρώει όλα τα φαγητά

Πολύ συχνά τα παιδιά δυσκολεύονται ή ακόμη και αρνούνται να φάνε κάποιες τροφές. Επειδή όμως πρέπει να τρώνε από όλες τις ομάδες τροφίμων, μπορείς εσύ να τα βοηθήσεις να επιλέξουν από μόνα τους ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα. Διάβασε παρακάτω μερικούς τρόπους για να κάνεις τα παιδιά να φάνε το γεύμα που πρέπει.

Φτιάξε το ίδιο γεύμα για όλη την οικογένεια: Ετοιμάζεις ξεχωριστό γεύμα για το παιδί σου; Αυτό θα πρέπει να σταματήσει! Το παιδί είναι ισότιμο μέλος στην οικογένεια, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, ακόμη και στο θέμα της διατροφής.

Μην υπερβάλλεις με την ποσότητα: Τα παιδιά δεν θέλουν να βλέπουν μεγάλες ποσότητες φαγητού στο πιάτο τους. Θέλουν να νιώθουν ότι θα ολοκληρώσουν γρήγορα το γεύμα τους και θα γυρίσουν πίσω στο παιχνίδι τους. Γι’ αυτό, γέμισε το πιάτο τους μόνο με όση ποσότητα μπορούν πραγματικά να φάνε και όχι περισσότερη από αυτήν.

Μικρά και συχνά γεύματα: Με αυτό τον τρόπο δεν θα νιώθει κορεσμό, ενώ θα μπορεί να καταναλώσει τα μικρά και υγιεινά σνακ που του ετοιμάζεις. Να θυμάσαι ότι όταν θέλεις να φάει ένα υγιεινό γεύμα, η ποσότητα θα πρέπει να είναι μικρή, ώστε να είναι πιο εύκολο να το πείσεις να τη φάει ολόκληρη. Η επιλογή των μικρών και συχνών γευμάτων είναι πιο αποτελεσματική.

Βάλε χρώμα στο πιάτο του: Τα παιδιά λατρεύουν τα έντονα χρώματα και τα σχέδια. Φτιάξε, λοιπόν, ένα πιάτο, βγαλμένο από παραμύθι. Επίλεξε χρωματιστό και μικρό σερβίτσιο και βάλε μέσα χρωματιστά λαχανικά. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε ένα πολύχρωμο και συνάμα, θρεπτικό πιάτο.

Μάθε του τη συστηματική γυμναστική: Σήκωσε το παιδί από τον καναπέ και ώθησέ το να ασχοληθεί με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα θέλει. Η καθιστική ζωή ευθύνεται για την αύξηση της παχυσαρκίας στα παιδιά. Θα ήταν ακόμη καλύτερο, να έβλεπε κι εσένα να γυμνάζεσαι, ώστε να εκλάβει την άσκηση και τη σωστή διατροφή ως τρόπο ζωής, και όχι ως καταναγκαστική εργασία.

Πηγαίνετε μαζί για ψώνια: Η επιλογή των τροφίμων που θα γεμίσουν το τραπέζι είναι πολύ σημαντική. Πάρε μαζί σου στα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και τα παιδιά σου, ώστε να μάθουν τι διατροφικές επιλογές έχουν. Βάλ’ τα να επιλέξουν εκείνα ποια φρούτα και λαχανικά θα ήθελαν να περιέχει το γεύμα τους. Επίσης, μπορείς να συζητήσεις μαζί τους για την προέλευση του γάλακτος, των φρούτων και των λαχανικών, ώστε να τα κάνεις να φαίνονται πιο ελκυστικά στα μάτια τους.

Μαγείρεψε μαζί τους: Η διαδικασία του μαγειρέματος μπορεί να γίνει αρκετά διασκεδαστική για τα παιδιά. Αν τους ζητήσεις να σε βοηθήσουν να κόψεις τα λαχανικά, να τα βράσεις κ.ά. μπορεί να θελήσουν πιο εύκολα να δοκιμάσουν από το δημιούργημά τους. Μετάτρεψε την κουζίνα σε χώρο διασκέδασης και παιχνιδιού.

Κάνε αυτό που θέλεις να κάνουν: Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα. Αν βλέπουν τους γονείς τους να τρώνε υγιεινά και στο σπίτι υπάρχουν μόνο τέτοιες διατροφικές επιλογές, έτσι θα μάθουν να τρέφονται κι εκείνα. Είναι πιο πιθανό ένα παιδί με υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία, να επιλέξει να τρώει έτσι και στην ενήλικη ζωή του.

The post Πώς να κάνω το παιδί μου να τρώει όλα τα φαγητά appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα