Το έθιμο της βασιλόπιτας

Εάν κάτι μας έρχεται στο μυαλό με την έλευση της Πρωτοχρονιάς, τότε αυτό είναι σίγουρα η βασιλόπιτα. Πρόκειται για την πίτα που πήρε το όνομά της από τον Άγιο Βασίλειο που γιορτάζει την Πρωτοχρονιά κι αποτελεί ένα γλύκισμα – σύμβολο της ημέρας. Είτε δε είναι αγορασμένη είτε παρασκευασμένη από τους οικοδεσπότες, συνήθως δε λείπει από το γιορτινό τραπέζι.

Αμέσως μετά τον ερχομό του νέου έτους, λοιπόν, και φυσικά

μετά το φαγοπότι, έρχεται στο τραπέζι η βασιλόπιτα. Αφού σταυρωθεί με το μαχαίρι τρεις φορές, αρχίζουν να κόβονται τα κομμάτια με το πρώτο ή τα πρώτα να αφιερώνονται στο σπίτι, στο Χριστό, την Παναγία ή στον Άγιο Βασίλη. Έπειτα, ένα ένα μοιράζονται στους παρευρισκομένους. Στόχος, πέρα από τη γευστική απόλαυση, είναι το κομμάτι με το φλουρί το οποίο σημαίνει καλοτυχία και ευημερία για τον υπόλοιπο χρόνο σε αυτόν που θα το τύχει.

Σε κάποια μέρη της Ελλάδας η βασιλόπιτα μπορεί να είναι τσουρέκι σε άλλα κέικ, σε άλλα αλμυρή και σε άλλα γλυκιά. Το μόνο που σίγουρα είναι κοινό είναι το στρογγυλό της σχήμα και το φλουρί στο εσωτερικό. Στην Ξάνθη, για παράδειγμα, οι οικογένειες φτιάχνουν πρασόπιτα με πράσο, κιμά και κύμινο, η οποία ψήνεται στο «σινί», ένα παραδοσιακό ταψί.

Για την προέλευσή της υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η μία τη θέλει να ανάγεται στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια, όπου προσφέρονταν καρποί και πίτες ως δώρα μέσα σε χρυσά φύλλα. Η άλλη –χριστιανική εκδοχή- θέλει τη βασιλόπιτα να οφείλεται στον Άγιο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της επισκοπίας του στην Καισαρεία και παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους από το λαό. Όταν ο λαός απευθύνθηκε για βοήθεια στον Άγιο Βασίλειο, εκείνος τους ζήτησε να προσφέρουν ο, τι πολίτιμα αντικείμενα είχαν. Ο έπαρχος, όμως, δεν πήρε τίποτα χάρις στη παραίνεση του Αγίου. Επειδή ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ο κάτοχος του κάθε αντικειμένου, ο Άγιος ζήτησε να φτιαχτούν μικρές πίτες και σε κάθε μία από αυτές να προστεθεί από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Ως εκ θαύματος, το κάθε αντικείμενο επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του.

Αν αναζητάτε την συνταγή για την καλύτερη βασιλόπιτα έτσι ώστε να την φτιάξετε στο γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε συνταγές όπως αυτή για την πραγματικά εύκολη βασιλόπιτα του Στέλιου Παρλιάρου ή την παραδοσιακή βασιλόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου.

The post Το έθιμο της βασιλόπιτας appeared first on Home - Blog e-table.

Keywords
Τυχαία Θέματα