Τρία φαβορί και μία υπέρβαση

Φτάσαμε μία εβδομάδα πριν από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Ολυμπιακός και ΑΕΚ στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ στον αντίστοιχο γύρο του Europa League.

Οι δυο πρώτοι θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία αν αποκλειστούν από Παρτιζάν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτή που κέρδισε πέρυσι ο Ολυμπιακός μετά το σοκ από την Χάποελ Μπερ Σεβά, όταν με ηγέτη τον Τσόρι απέκλεισε με χίλια ζόρια την Αρόουκα και συμμετείχε στους ομίλους του Europa. Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ άπαξ και πέσουν θύματα εκπλήξεων, πάνε και αράζουν στον καναπέ τους για εφέτος.

Οι δυο "αιώνιοι" αντίπαλοι έκαναν τις περισσότερες αλλαγές στο ρόστερ τους. Η ΑΕΚ λιγότερες και ο ΠΑΟΚ ελάχιστες, δεδομένου ότι έχει αποκτήσει… αναγκαστικά λόγω Γλύκου βασικό κίπερ, τον Μακ, τον αναπληρωματικό αριστερό μπακ Λεβέκ και τον νεαρό Λημνιό από πέρυσι. Ουδείς από τους "4" έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις του, αλλά όλοι έβαλαν άνω τελεία δέκα μέρες πριν τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς. Ψάχνουν, συζητούν, διαπραγματεύονται και ετοιμάζονται για τις επόμενες ενισχύσεις, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόκριση ή τον αποκλεισμό τους. Ας επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε τα δεδομένα για κάθε μέλος του "Big – 4", χωρίς να λησμονούμε ότι ο Πανιώνιος είναι με το ενάμισι πόδι στον ίδιο γύρο μαζί τους, μετά το 2-0 του… Γεσίλ επί της Γκόριτσα.

OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΗΡΕΜΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ

Μετά από τις δυσκολίες του πρώτου μήνα στη μεταγραφική σεζόν, το έκανε το ντεμαράζ του και φαίνεται ήρεμος μέχρι τις αναμετρήσεις με την Παρτιζάν. Η απόκτηση των Εμενίκε – Καρσελά κυρίως και των Οφόε – Βούκοβιτς – Ταχτσίδη δευτερευόντως μετρίασαν τη γκρίνια για τον δουλευταρά Χάσι, ο οποίος ανέλαβε με το "βουνό" της επιλογής των παικτών που θα "κοπούν". Καλή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια και θετικό κλίμα γενικώς, αν και το ρόστερ δείχνει ανισοβαρές σε κάποιες θέσεις. Ο Ολυμπιακός είναι υπερπλήρης στα επιθετικά άκρα του με έξι παίκτες (Μάριν – Καρσελά, Σεμπά – Πάρντο, Ελιονούσι – Μανθάτης), στον κεντρικό άξονά του δεν… χωρά ο καλύτερος μαζί με τον Σεμπά παίκτης του στον περυσινό α’ γύρο (Μαρτίνς), αλλά στο κέντρο της άμυνας είναι μέγα ερωτηματικό ο Βούκοβιτς, δεν έχει δοκιμαστεί σε δίδυμο με τον Ρέτσο, είναι τραυματίας ο Μποτία, ψάχνει ομάδα ο Ντα Κόστα και ο Χάσι ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από τον Ρομαό, όταν τον χρησιμοποίησε ως στόπερ!

Εκτός από τους νέους παίκτες, ο Ολυμπιακός έχει ουσιαστικά άλλες τρεις, υποτιμημένες αλλά πολύτιμες προσθήκες. Τον Νο 1 δεξιό μπακ του προπέρσινου πρωταθλήματος, Ομάρ, τον Πάρντο που ήταν από τους καλύτερους πρόπερσι στο Champions League και τον σούπερ – ντούπερ Μπεν: μην απορήσετε αν δείτε βασικό τον πρώην επιθετικό της Βέροιας και του Πανιώνιου στα δύο ματς με τους Σέρβους. Κι αυτό, διότι ο Εμάνουελ Εμενίκε ακόμη αποτελεί ερωτηματικό. Και ως προς την προσαρμογή του και ως προς τις αντοχές του. Διαβάζουμε πως τρέχει για να καλύψει το χαμένο έδαφος ο Νιγηριανός και δεν αποκλείεται ο Ολυμπιακός να αποκτήσει άλλον έναν φορ, στην περίπτωση που ο Καρίμ Ανσαριφάρντ δεν πείσει τον Χάσι.

Οι Ερυθρόλευκοι είχαν την πιο δύσκολη κλήρωση από τους "4", δεδομένου ότι ανήκαν στο γκρουπ των ισχυρών. Τους έλαχε ίσως η… ισχυρότερη των "αδύναμων". Η Παρτιζάν δεν είναι πλέον άπειρη από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει προπονητή (Μίροσλαβ Τζούκιτς) με πενταετή θητεία στην Primera Division και δυο παίκτες οι οποίοι πέρυσι μπουμπούνησαν από 24 γκολ έκαστος στη Λίγκα. Τον 23χρονο Σέρβο επιθετικό Ούρος Τζούρτζεβιτς που μετά από τριετή θητεία στην Φιτέσε, πέρυσι αποκτήθηκε από την Παλέρμο και έγραψε 24/29 στο πρωτάθλημα (28/34 συνολικά) και τον 25χρονο Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό Λεονάρντο του Ντμίτρι Σέλουκ, ο οποίος μετά από το σύντομο τουρ στην πρώην ΕΣΣΔ (Μέταλουργκ, Γκαμπάλα, Ανζί), πέρυσι πέτυχε 24/34 στο πρωτάθλημα και 26/38 συνολικά στη σεζόν!

Στο εντός έδρας 2-0 εναντίον της Μπουντούτσνοστ η Παρτιζάν παρατάχθηκε με 4-4-2 και το γκολ δύσκολα θα το αποφύγει ο Ολυμπιακός. Είναι (ελαφρώς) φαβορί όμως και αν προκριθεί πιθανότατα θα ενισχυθεί περισσότερο: αριστερός μπακ, Ζιλέ ή Ντεφούρ στη μεσαία γραμμή, στόπερ, ίσως και επιθετικός είναι στη λίστα! Πριν ή μετά τα play offs του Champions League, θα το δούμε…

ΑΕΚ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΜΕΓΑ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ

Εν αντιθέσει με τα δύο προηγούμενα χρόνια και παρότι μετά από δύο διαδοχικές ανόδους και ένα Κύπελλο επί του Ολυμπιακού η σεζόν αυτή τη χρονιά δεν έκλεισε καλά (πρώτη στα play offs λόγω της "μπυρο-τιμωρίας" του Παναθηναϊκού, αλλά με ήττα στον τελικό του Βόλου), ξεκίνησε με τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο τεχνικό διευθυντή. Δεν έχει ξοδέψει περισσότερο από 1 εκατ. Ευρώ για τις μεταγραφές της, δεν "ανοίγεται" οικονομικά, αλλά είχε σαφή προσανατολισμό και ξεκάθαρο πλάνο για τις ανάγκες και τις μεταγραφικές κινήσεις της. Πλην των Αραούχο και Ντίντακ δεν έχασε κάποιον βασικό, καθώς ο Κολοβέτσιος ήταν μεταξύ πάγκου και ενδεκάδας. Γιακουμάκης – Λιβάγια – Κλωναρίδης (και ο Αλμέιδα;;;;) πρέπει να δώσουν τα γκολ των Αραούχο – Πέκχαρτ και ο Τρίστασον με τον Λάζαρο, τον Μάνταλο, τον Μπακασέτα και τον Πατίτο (αν μείνει) τη δημιουργία από τα άκρα και τον κεντρικό άξονα.

Η περυσινή "σκληρή" της ταυτότητα (με καλά ποσοστά κατοχής μπάλας και σούπερ παραγωγική σε ορισμένα παιχνίδια) βολεύει τον Μανόλο Χιμένεθ για τις δύο αναμετρήσεις με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που ήταν θεωρητικά μαζί με τον Άγιαξ οι ισχυρότεροι από τους πέντε πιθανούς αντιπάλους της (Ντινάμο Κιέβου, Βικτόρια Πλζεν και Μπριζ οι υπόλοιποι). Η ΑΕΚ είναι καθαρό αουτσάιντερ και το ξέρει. Θα χρειαστεί μάχη και τύχη, συνολικά μια υπέρβαση για να προκριθεί. Όσο για το ρόστερ της; Χρειάζεται οπωσδήποτε ενίσχυση στη μεσαία γραμμή! Εκτός αν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί ανταγωνιστικά σε Πρωτάθλημα – Ευρώπη – Κύπελλο μόνο με την τετράδα Σιμόες (βγάζει συχνά τραυματισμούς) – Γιόχανσον – Γαλανόπουλου – Αϊντάρεβιτς. Ερωτηματικό επίσης για τον αριστερό μπακ Έλντερ Λόπες: ο Ντίντακ ήταν μαζί με τον Χουλτ ο καλύτερος αριστερός μπακ του πρωταθλήματος.

Αν κάνει την έκπληξη και προκριθεί, διασφαλίζει τον βασικό στόχο της, δηλαδή τη συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League και σίγουρα θα κάνει 1-2 επιπλέον κινήσεις. Στα play offs της κορυφαίας διοργάνωσης θα την περιμένουν σίγουρα οι Σεβίλλη, Νάπολι, Λίβερπουλ (άντε γεια) και πιθανώς οι Άγιαξ, Ντινάμο Κιέβου (θα το προσπαθήσει). Aν αποκλειστεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα ανήκει στο γκρουπ των "αδύνατων" στα play offs του Europa League και δεν θα έχει εύκολο έργο στη "ζαριά" που θα της απομείνει.

ΠΑΟ: ΟΠΛΟ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΑΙΝΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Εφυγαν 12 (!) παίκτες, ουδείς όμως από… τη μέση και πίσω. Η επτάδα των Βλαχοδήμου – Κουλιμπαλί, Χουλτ, Μολέντο, Κουτρουμπή – Ζέκα, Κουρμπέλη παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη. Ενισχυμένη, μάλιστα, στο κέντρο της άμυνας με τον Κολοβέτσιο, αποδυναμωμένη στα άκρα της άμυνας όπου αναζητούνται προσιτές οικονομικά λύσεις, στις θέσεις των Μαρινάκη – Χουχούμη. Σ’ αυτή την επτάδα θα στηριχθεί ο Ουζουνίδης για την πρόκριση εναντίον της Γκαμπάλα ή της Γιαγκελόνια (1-1 το πρώτο ματς στο Μπακού, καλύτερη ομάδα οι Πολωνοί, πιο μπαρουτοκαπνισμένη ευρωπαϊκά η αλησμόνητη ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν). Η αμυντική αξιοπιστία (μηδέν γκολ πέρυσι στη Λεωφόρο σε όλο τον β’ γύρο και στα play offs, με πέντε ντέρμπι!), η συνοχή και η μαχητική ταυτότητα που έχει προσδώσει από πέρυσι ο Ουζουνίδης, με ένταση – τρεξίματα – πρέσινγκ, θα είναι το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού για να φτάσει στα play offs του Europa League. Tα είχε καταφέρει πέρυσι (αρχικά είχε αποκλείσει την ΑΪΚ Στοκχόλμης και εν συνεχεία την Μπρόντμπι), αλλά εφέτος όλα μοιάζουν διαφορετικά.

Το μπάτζετ έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%, το συμβόλαιο του Μπεργκ (1,1 εκατ. Ευρώ) είναι κατά τι μικρότερο από τη συνολική ετήσια αμοιβή των Λουτσιάνο, Καμπέσας, Άλτμαν και Κολοβέτσιου. Ο Ουζουνίδης δεν φαίνεται να πείθεται από Δώνη και Στάικο, συνεπώς θα προχωρήσει με Λουντ – Ρέις ως back up των Ζέκα – Κουρμπέλη και δεδομένου ότι ο Βιγιαφάνιες είναι νοκ άουτ, ξεκινά στα πρώτα δύο ευρωπαϊκά ματς χωρίς την τετράδα που έκανε πράγματα και θαύματα στο περυσινό δεύτερο μισό της σεζόν (Μπεργκ – Κλωναρίδης – Εμποκού – Βιγιαφάνιες).

Ο Λουτσιάνο είναι σημαντική επένδυση (αγορά), σε σούπερ ηλικία και με αξιόλογο για την ηλικία του βιογραφικό, προορίζεται για βασικός και αναζητείται ο "Νο 9". Ο Καμπέσας είναι ένας εξελίξιμος νεαρός εξτρέμ με μία συμμετοχή πέρυσι στην Αταλάντα, ο Άλτμαν έδειξε καλές επαφές με τη μπάλα και τακτικά συγκεντρωμένος, ο Μολίνς κάνει προετοιμασία αυτή τη σεζόν και έχει ικανότητες εντός περιοχής. Πώς και πότε θα "δέσουν" όλοι οι καινούριοι, είναι ζητούμενο. Δύσκολο να πάρει εξτρέμ ή φορ πριν από τα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια, χρειάζεται οπωσδήποτε εναλλακτικές για τα άκρα της άμυνας, θέλει να πάρει έναν επιπλέον εξτρέμ και έναν σέντερ φορ, θέση στην οποία με Λουτσιάνο και Μολίνς προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψανδρείας, αν και ο Βραζιλιάνος δεν αναμένεται να είναι έτοιμος 100% για ενδεκάδα στο πρώτο ματς της Λεωφόρου.

ΠΑΟΚ: ΕΥΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ, ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΡΧΗ

H Ολιμπίκ Ντόνετσκ είναι η πιο άπειρη από τις αντιπάλους των ελληνικών ομάδων. Ιδρύθηκε μόλις το 2001, έχει μόνο έναν ξένο στο ρόστερ της (τον Μαροκινό εξτρέμ Μόχα), έπαιξε σε 4-2-3-1 με βασικό φορ τον 19χρονο Στάνισλαβ Μπιλένκι στην εκτός έδρας νίκη της με 2-0 επί της Ολεξαντρίγια στην πρεμιέρα του ουκρανικού πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ είχε εύκολη κλήρωση, παρά το αξιόμαχο του αντιπάλου του. Πέρυσι η Ντινάμο πήρε κάποια καλά αποτελέσματα στη λίγκα της με τα μεγαθήρια της Σαχτάρ και την Ντινάμο Κιέβου, αλλά τερμάτισε στην regular season 26 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια του Ντόνετσκ και μαζί με τα play offs στην τελική κατάταξη στο -36, ούσα στην τέταρτη θέση που της χάρισε και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο ΠΑΟΚ θα αποκλειστεί μόνο με "αυτοκτονία". Aν προκριθεί θα είναι στους "ισχυρούς" των play offs του Europa League (εν αντιθέσει με ΑΕΚ, Πανιώνιο, πιθανότατα και τον Παναθηναϊκό), με πολλές πιθανότητες για τους ομίλους.

Δεν έφυγε ούτε ένας από τους βασικούς: Χαρίσης, Περέιρα, Σάμπο, Κίτσιου ήταν εναλλακτικές επιλογές. Θα βασιστεί στη χημεία του, στις πολλές και καλές επιλογές του μεσοεπιθετικά (σούπερ η κίνηση με Μακ, πλουσιότατο ρόστερ μαζί με Ενρίκε, Τζάλμα, Μπίσεσβαρ, Πέλκα και τον Ζάιρο που επέστρεψε). Στηρίζεται πλέον πάρα πολύ στον Πρίγιοβιτς που πάει να γίνει ο "Μπεργκ" του Δικέφαλου δεδομένου ότι Κλάους και Κουλούρης δεν μπορούν να τον συναγωνιστούν και θεωρητικά – μετά την απόκτηση του Ρέι – ψάχνεται για δύο παίκτες. Εναν ηγετικό στόπερ, καλύτερο των Βαρέλα – Κρέσπο και ένα "οκτάρι" με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους Τσίμιροτ – Σάκχοφ.

Δεδομένης της επανενεργοποίησης του Κάτσε, δεν έχει πρόβλημα επιλογών για τη μεσαία γραμμή του στο 4-2-3-1. Εχει στο 4-4-2 με Μακ – Πρίγιοβιτς. Δύσκολες επιλογές για Μίχελ – Στανόγεβιτς! Αν πάρουν αυτούς τους δύο παίκτες για βασικούς, ο κόουτς θα πρέπει να έχει ξεκάθαρο στο μυαλό του με ποιον θα ταιριάξει και τι θέλει από τον καινούριο στόπερ – πού θα παίζει και σε ποια διάταξη ο νέος χαφ του. Το 4-2 από τον Άγιαξ προκάλεσε προβληματισμό, ο Στανόγεβιτς δεν έχει γίνει δεκτός με… ενθουσιασμό, η τιμωρία επτά αγωνιστικών της Τούμπας "ξενερώνει", αλλά ο ΠΑΟΚ έχει χημεία από πέρυσι και πολλές επιλογές μεσοεπιθετικά. Περισσότερα είναι τα προβλήματα που μόνος του στο περιβάλλον του δημιουργεί, παρά τα υπαρκτά. Δεδομένο ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει κάνει οικονομική υπέρβαση εφέτος, αλλά ο Δικέφαλος έχει τον καλύτερο "κορμό" του Big – 4" από πέρυσι.

Photo Credits: Eurokinissi

The post Τρία φαβορί και μία υπέρβαση appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
τρια, champions league, europa league, primera division, ολυμπιακος, ΑΕΚ, league, παναθηναικος, ΠΑΟΚ, europa, τσσκα, σοκ, big, πανιωνιος, μπεν, φορ, γκολ, εσσδ, ανζί, play, βηματα, μεγα, συμμετοχή, γεια, παο, ταυτοτητα, αινιγμα, νοκ, κληρωση, κουλουρης, χαφ, photo, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, αποτελεσματα, κληρωση, ιβαν σαββιδης, ζεκα, ηττα, θαυματα, θητεια, ιβαν, μεγα, παιχνιδια, τυχη, χημεια, αινιγμα, ατμοσφαιρα, γκολ, γινει, δεδομενο, δευτερο, δειτε, δειχνει, διδυμο, δωνη, εδαφος, ευκαιρια, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, ενρικε, εξι, επτα, ερωτηματικο, εσσδ, ευρωπη, εφυγε, ιδιο, ηλικια, θετικο, λιβερπουλ, κινηση, κυπελλο, κλιμα, μπεν, μυαλο, νικη, νοκ, ομαδα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, περιβαλλον, πιθανοτητες, προβληματα, ρει, σαββιδης, σεβιλλη, σεζον, σιγουρα, συνεχεια, συμμετοχή, σοκ, στα ακρα, σουπερ, ταυτοτητα, τιμωρια, τσσκα, τσσκα μοσχας, φορ, χαφ, χιμενεθ, ανηκει, βηματα, big, europa, χωρα, league, ουζουνιδης, play, primera division, σαχταρ, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα