Το μυαλό του Κεμ Μπιρτς ήταν… αλλού

Έφτιαξε το όνομά του με τη φανέλα της Ουσάκ Σπορτίφ τη σεζόν 2015-2016 και ήρθε στην Ελλάδα με στόχο να γίνει ο επόμενος ψηλός που θα εκτόξευε το κασέ του μέσω της «μηχανής παραγωγής undersized αθλητικών σέντερ» που «διαθέτει» τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός. Ο Κεμ Μπιρτς δεν ήταν το μεγάλο όνομα που περίμενε ο κόσμος της ομάδας πέρυσι το καλοκαίρι,

εντυπωσίασε στο ξεκίνημα της σεζόν με τα εκρηκτικά προσόντα και τη σοβαρότητά του, όμως δεν πλησίασε ούτε στο ελάχιστο την προσφορά του προκατόχου του, του Οθέλο Χάντερ που έκανε πέρυσι αθόρυβη δουλειά και υπερέβαλλε ευατόν στους τελικούς της Stoiximan.gr Basket League ενώ είχε αποφασίσει να αποχαιρετήσει την Ελλάδα. Το Sport24.gr βάζει στο μικροσκόπιο τον Καναδό σέντερ, εξηγεί τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και προσπαθεί να… μαντέψει το μέλλον του.

Στα 24 χρόνια του ο Μπιρτς είδε τον Ολυμπιακό ως σκαλοπάτι για να διεκδικήσει μια θέση στο ΝΒΑ. Το καλοκαίρι του 2016 υπέγραψε συμβόλαιο για 1+1 σεζόν αντί συνολικών αποδοχών που φτάνουν τα 1.100.000 δολάρια, με opt-out μετά τον πρώτο χρόνο για να αποχωρήσει αποκλειστικά για ομάδα της αμερικανικής λίγκας. Αυτή τη στιγμή, με την περίοδο 2016-2017 να έχει ολοκληρωθεί και τον Ολυμπιακό να έχει ουσιαστικά αποτύχει, ο Κεμ Μπιρτς καταλαβαίνει πως δεν έφτασε στο επίπεδο που ήθελαν ο ίδιος και οι Πειραιώτες.

Το φινάλε της χρονιάς δεν ήταν μέτριο, δεν ήταν απλά κακό, ήταν πολύ άσχημο για τον νεαρό σέντερ που στη σειρά των τελικών της Stoiximan.gr Basket League είχε τα εξής νούμερα:

Game 1: 5π., 1/1 διπ., 3/4 βολ., 4 ριμπ., 1 κοψ. σε 9:43

Game 2: 1π., 0/1 διπ.,. 1/2 βολ., 4 ριμπ., 1 ασ. σε 15:17

Game 3: 1π., 1/2 βολ. σε 3:13

Game 4: 5π., 2/3 διπ., 1/3 βολ., 2 ριμπ. σε 6:19

Game 5: 1 ριμπ. σε 6:28

ΣΥΝΟΛΙΚΑ: 12 πόντοι με 3/5 δίποντα, 6/11 βολές, 11 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 μπλοκ σε 41 λεπτά συμμετοχής ή 2.4 πόντοι και 2.2 ριμπάουντ ανά 8.2 λεπτά συμμετοχής.

Η εικόνα του Κεμ Μπιρτς στις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό ήταν απογοητευτική. Ο Καναδός δεν μπορούσε να βοηθήσει στην άμυνα, δεν μπορούσε να απειλήσει στην επίθεση, δεν είχε πείσμα, έδειχνε να έχει χάσει τον ρυθμό και την αυτοπεποίθησή του, ήταν με απλά λόγια εκτός κλίματος.

Στη δεύτερη σειρά πέντε αγώνων που έδωσε φέτος ο Ολυμπιακός, εκείνη απέναντι στην Αναντολού Εφές, είχε 6.2 πόντους με 60% στα δίποντα, 5 ριμπάουντ, 1.2 κοψίματα ανά 17.5 λεπτά συμμετοχής. Στο πέμπτο παιχνίδι μάλιστα άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ καθώς είχε 9 πόντους και 11 ριμπάουντ σε 19 λεπτά απέναντι σε έναν πολύ αθλητικό αντίπαλο.

Στην κανονική περίοδο της EuroLeague είχε 7.3 πόντους με 62% στα δίποντα και 63% στις βολές, μαζί με 6 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ ανά 18.2 λεπτά συμμετοχής. Στην κανονική περίοδο της Stoiximan.gr Basket League είχε 6.4 πόντους με 71% στα δίποντα και 62% στις βολές, μαζί με 5.2 ριμπάουντ και 1 κόψιμο ανά 17 λεπτά συμμετοχής. Στον Τελικό της EuroLeague απέναντι στη Φενέρμπαχτσε έπαιξε 17 λεπτά, σκόραρε 14 πόντους με 4/4 δίποντα και 6/8 βολές. Στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου ήταν τουλάχιστον θετικός, έστω και αν είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Επειδή όμως η τελευταία γεύση είναι αυτή που μένει, η εικόνα του Μπιρτς στους Τελικούς με τον Παναθηναϊκό ήταν κακή, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να τον παρκάρει για μεγάλα διαστήματα στον πάγκο και να προτιμά πολλές φορές τον Πάτρικ Γιανγκ ως back-up του Νίκολα Μιλουτίνοφ που τον κέρδισε κατά κράτος.

Ο Καναδός δεν είναι παίκτης που δημιουργεί προβλήματα, όμως το επεισόδιο που είχε με τον προπονητή του στις 24 Μαρτίου στο εντός έδρας ντέρμπι με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ίσως τον έκανε να νιώσει πως κάτι έσπασε μέσα του. Ένας έντονος διάλογος με τον Σφαιρόπουλο τον άφησε εκτός αγώνα, σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως δεν ένιωθε κυρίαρχος και έκανε σερί κακές εμφανίσεις. Ο Μπιρτς δεν είναι παίκτης που θα ξενυχτήσει και θα πηγαίνει από το ένα club στο άλλο. Δεν έδωσε δικαιώματα με τη συμπεριφορά του. Απλώς το μυαλό του βρισκόταν αλλού, μακριά από τον Ολυμπιακό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Καναδός θέλει να παίξει στο ΝΒΑ, γνωρίζει πως υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες που ενδιαφέρονται για εκείνον και στόχος του είναι να βρει μια καλή πρόταση που θα του δώσει το δικαίωμα να σπάσει το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες.

Υπάρχουν μάλιστα κάποια δεδομένα που ενδέχεται να τον βοηθήσουν να βρει αυτή την "καλή πρόταση", καθώς στο φετινό παζάρι του ΝΒΑ δεν υπάρχουν καλοί διαθέσιμοι ψηλοί. Για να καταλάβετε πόσο άδεια είναι η δεξαμενή από την οποία θα αντλήσουν παίκτες οι ομάδες της λίγκας, αρκεί να σας πούμε ότι ο καλύτερος center είναι ο Aron Baynes, ο πρώην παίκτης του Ικάρου Καλλιθέας που τελείωσε τη σεζόν με 4.9 πόντους και 4.4 ριμπάουντ ανά 15.5 λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα των Detroit Pistons. Ρολίστες υπάρχουν, αλλά όχι πολλοί με το κασέ του Μπιρτς που ενδέχεται να μετακομίσει στις ΗΠΑ με κάτι περισσότερο από το minimum. Το πάλεψε σκληρά το καλοκαίρι του 2014 (Washington WizardsMiami Heat), το πάλεψε ακόμη πιο σκληρά το καλοκαίρι του 2015 (New Orleans Pelicans – Brooklyn Nets), φέτος θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια αλλά θα πρέπει να βιαστεί καθώς για να αποχωρήσει θα πρέπει να έχει φτάσει στην ΚΑΕ Ολυμπιακός επίσημη πρόταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Τα πράγματα στην περίπτωση του Μπιρτς είναι λοιπόν απλά. Μπορεί να φύγει ΜΟΝΟ για ομάδα του ΝΒΑ και όχι για ευρωπαϊκό σύλλογο. Σε αυτή την περίπτωση ο Ολυμπιακός θα πάρει ένα ικανοποιητικό ποσό και με αυτά τα χρήματα θα πάρει παίκτη καλύτερο από τον Καναδό που ήταν φιλότιμος, ήταν σοβαρός, έδειξε κάποια καλά στοιχεία, αλλά συνολικά ούτε ενθουσίασε, ούτε καν πλησίασε την προσφορά του πολύ σταθερού Οθέλο Χάντερ.

The post Το μυαλό του Κεμ Μπιρτς ήταν… αλλού appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα