Ο Λεμονής κρίθηκε, τον Μάιο θα κριθούν άπαντες!

Κύβος ερρίφθη από τη διοίκηση. Τέλος ο Λεμονής. Κι εδώ που τα λέμε, δεν έπρεπε να τραβήξει άλλο η ιστορία της προπονητολογίας. Μόνο καλό δεν θα έκανε στον Ολυμπιακό. Έχετε την εντύπωση ότι τις τελευταίες μέρες στο Ρέντη ασχολήθηκαν οι παίκτες ή οι προπονητές με την Λάρισα; Πλάκα κάνουμε;

Από τη στιγμή που θεωρούσαν στο λιμάνι ότι με τον Λεμονή θα χανόταν το φετινό πρωτάθλημα και ότι δεν υπήρχε καμία εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, τότε ορθώς έπραξαν.

Βέβαια, η ιστορία κάτι άλλο

έδειξε. Ότι με τον Λεμονή στον πάγκο ο Ολυμπιακός από το –5 πήγε στο +1. Ναι, υπήρχαν πειθαρχικά παραπτώματα. Ναι, υπήρχαν κάποιες "ανορθογραφίες" στο τακτικό κομμάτι. Ναι, έπαιξε σε ένα ματς με τον ΠΑΣ χωρίς εξτρέμ και τον κρέμασαν ανάποδα. Ξέχασαν να πουν ότι χωρίς εξτρέμ γύρισε το παιχνίδι στο Αγρίνιο, όπως τέλος πάντων το γύρισε.

Η ιστορία όμως έγραψε και δεν ξεγράφει. Ο Λεμονής έβαλε το κεφάλι του στη λαιμητόμο τέλη Σεπτεμβρίου και έφτασε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του άτυπου πρωταθλητή χειμώνα. Με λίγα λόγια τον άφησε πρώτο.

Από ‘δω και πέρα είναι το θέμα τι θα γίνει; Πάει, τελείωσε ο Τάκης. Ας τον αφήσουμε στην ησυχία του τώρα. Τόσο εμείς που θεωρούσαμε ότι έπρεπε να βγάλει τη χρονιά και μετά να έρθει ο "Χ" Όσκαρ Γκαρσία για τη νέα σεζόν, όσο και όλοι όσοι έσταξαν χολή και απίστευτη εμπάθεια προς το πρόσωπό του, λες και πήγε στο Ρέντη και το… ανατίναξε.

Εδώ έφτασαν ορισμένοι να τον κατηγορήσουν ότι δεν χρησιμοποιούσε τον Βούκοβιτς. Ναι, ήταν unfair αυτό που έκανε στον Σέρβο στα Χανιά, όταν τον έβαλε στο Κύπελλο με τον Πλατανιά στο τελευταίο πεντάλεπτο. Αλλά, μας συγχωρείτε, σε ποιανού θέση έπρεπε να βάλει τον Βούκοβιτς; Του Σισέ ή του Ένχελς;

ΦΤΟΥ ΚΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Πλέον τα λουριά σφίγγουν στο Ρέντη. Είναι γεγονός ότι ο Λεμονής δεν μπορούσε να επιβληθεί στον βαθμό που θα ήθελε και ο ίδιος σε ορισμένα κακομαθημένα παιδιά που έχει στο ρόστερ του ο Ολυμπιακός και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι.

Μιλώντας με έναν καλό φίλο από την Ισπανία, το πρώτο πράγμα που μου μετέφερε για τον Όσκαρ Γκαρθία είναι ότι "ενδεκάδα βγάζει πάντοτε βάσει της εικόνας που θα έχει στις προπονήσεις".

Όλοι όσοι είναι στο ρόστερ λοιπόν περνούν από εξετάσεις. Ξανά και ξανά! Ακόμα και ο φευγάτος Βούκοβιτς θα τεθεί στα υπόψη του Γκαρθία. Το ίδιο και ο βασικότατος Σισέ. Το ίδιο και ο αναντικατάστατος Ανσαριφάρντ. Το ίδιο και ο πολύ φιλότιμος και ορεξάτος στις προπονήσεις Τζούρτζεβιτς. Το ίδιο και ο… λαλίστατος εντός και εκτός γηπέδων Μάρκο Μάριν.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς, ο "καθρέφτης" για τον Γκαρθία είναι η καθημερινότητα στην προπόνηση. Το έχουν αυτό άλλωστε οι Ίβηρες.

Να σας φέρουμε παραδείγματα; Ο Βαλβέρδε στην πρώτη του θητεία είχε εξαφανίσει αρχικά τον Παρασκευά Άντζα που δεν ήταν και ο μεγαλύτερος φαν των προπονήσεων. Και μετά από έναν μήνα κατάλαβε πόσο πολύτιμος ήταν για τα μετόπισθεν και τον έβαλε άρον-άρον στην ενδεκάδα.

Ο Μίτσελ είχε εμφανίσει ξαφνικά τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο με την μνημειώδη απορία του "γιατί δεν τον έβαζε ο κ. Ζαρντίμ". Στην πορεία κατάλαβε ότι ήθελε να κάνει τον… Κριστιάνο Ρονάλντο και τον έστειλε στην εξέδρα.

Ο Βίτορ Περέιρα τα… έχωνε στον Μίτσελ για τον παραγκωνισμό του Ντοσεβί. Κάθε προπονητής με λίγα λόγια "κατηγορούσε" τον προηγούμενο και προσπαθούσε να φέρει στον "αφρό" κάποιον που ήταν στο "ψυγείο" από τον πρώην. Να αποδείξει ότι έκανε τη διαφορά σε σχέση με αυτόν που διαδέχτηκε. Τα έχουν αυτά οι προπονητές.

"Παιδεύτηκαν" κάνα μήνα μέχρι να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε και τι μπορούσε να προσφέρει κάθε ποδοσφαιριστής.

Υπάρχει λοιπόν σοβαρός κίνδυνος να το δούμε αυτό στο ξεκίνημα με τον Γκαρθία. Όλα αυτά θα πρέπει να σας τα βάζουμε στο τραπέζι γιατί μπορεί να δούμε έναν διαφορετικό Ολυμπιακό τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε σύστημα (σ.σ. του αρέσει άλλωστε το 4-4-2 και το 4-3-3).

Έχετε την εντύπωση ότι όλοι όσοι έπαιζαν βασικοί με τον Λεμονή, σκίζονταν στις προπονήσεις; Φτου κι απ’ την αρχή μπορεί να πάει η κατάσταση από ‘δω και πέρα.

Το πολύ θετικό για τον Γκαρθία είναι ότι έχει ξαναπεράσει την πίεση του πρωταθλητισμού και έχει αποδείξει ότι ξέρει να αντεπεξέρχεται και να βγαίνει στο τέλος νικητής. Είναι κάτι που δεν γίνεται να το αφήσουμε στην άκρη και πρέπει να το τονίσουμε.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ

Ο Ολυμπιακός λοιπόν προχώρησε σε αλλαγή προπονητή. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη διοίκηση ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση για να κάνει… κακό. Αχάριστος θα ήταν αν το έλεγε αυτό ο οποιοσδήποτε για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε επτά σερί πρωταθλήματα και πολλά ρεκόρ.

Προφανώς και θεωρούν στην ΠΑΕ ότι με τον ερχομό του νέου τεχνικού θα ανέβει επίπεδο η ομάδα και θα την οδηγήσει στην κατάκτηση του 8ου ιστορικού πρωταθλήματος. Διαφορετικά θα κρατούσε τον Λεμονή. Με τον Τάκη έβλεπαν ότι δεν θα τελείωνε θετικά η χρονιά.

Πήραν λοιπόν και τις διαβεβαιώσεις από τον Ερνέστο Βαλβέρδε ότι ο Γκαρθία είναι ο ιδανικός προπονητής για καθίσει στον κόκκινο πάγκο και κάπως έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Το επαναλαμβάνουμε: Από το να υπάρχει ένα κλίμα προπονητολογίας στο Ρέντη, ορθώς έπραξε η διοίκηση και απομάκρυνε τον Λεμονή. Αν δεν το έκανε χθες, θα το έκανε μετά την Λάρισα. Δεν υπήρχε λόγος να συντηρείται όλη αυτή η κατάσταση.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Όλες οι επιλογές κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο Λεμονής είναι επιτυχημένος βάσει των συνθηκών που συνάντησε αναλαμβάνοντας τον Ολυμπιακό και βάσει των αποτελεσμάτων. Από το –5 άφησε την ομάδα στην κορυφή.

Τα περί κακού ποδοσφαίρου, μη βελτίωσης (λες και δεν βελτίωσε το παραγωγικό κομμάτι ή δεν είδαμε έναν Ολυμπιακό να τρέχει εώς το 90’, ενώ με τον Χάσι τον βλέπαμε να καταρρέει στο 60’) και "χάσιμο αποδυτηρίων" τα λένε όλοι αυτοί που πίστευαν ότι ο Τάκης θα έκανε θαύμα. Λες και με αυτούς τους παίκτες θα απέδιδε θεαματικό ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός. Έναν φαντεζί παίκτη π.χ. που είχε η ομάδα, τον έστειλε ο ίδιος ο Ολυμπιακός πίσω στην Γρανάδα.

Κι επειδή κάποιοι μπορούν να βιαστούν και να πουν ότι ήμουν από τους πρώτους που ήθελα να φύγει πέρσι ο Μπέντο τα Χριστούγεννα, παρότι είχε την ομάδα πρώτη, η απάντηση είναι η εξής: Το ξέραμε όλοι ότι ο Μπέντο δεν θα συνέχιζε τη νέα αγωνιστική σεζόν. Αφού λοιπόν είχε την ομάδα στο +10 και υπό νορμάλ συνθήκες δεν χανόταν το πρωτάθλημα, θα μπορούσε να πάρει έναν προπονητή που θα μπορούσε να κάνει τις δοκιμές του από τον Γενάρη έως το τέλος της σεζόν και να προετοίμαζε την ομάδα για την καινούρια περίοδο. Του το επέτρεπε αυτό η διαφορά στον βαθμολογικό πίνακα.

Με το φετινό +1 όμως, καταλαβαίνετε ότι δεν επιτρέπονται πολλοί πειραματισμοί. Αν ο Λεμονής είχε την ομάδα στο +10, θα ήμουν ο πρώτος που θα έλεγα "να βρει εδώ και τώρα προπονητή ο Ολυμπιακός για να δουλέψει φέτος με την ομάδα και να την προετοιμάσει για του χρόνου".

Ας επανέλθουμε όμως στα όσα αναφέραμε παραπάνω ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και ο Ολυμπιακός χάσει το πρωτάθλημα, ποιος θα χρεωθεί την αποτυχία; Ο Γκαρσία ή η διοίκηση; Η απάντηση είναι προφανής: Θα βγει ο κόσμος και θα λέει ότι "διώξατε τον Λεμονή που μας είχε πρώτους".

Αν έμενε ο Λεμονής και ο Ολυμπιακός έχανε το πρωτάθλημα, ποιος θα χρεωνόταν την αποτυχία; Κατά κύριο λόγο ο Λεμονής, τον οποίο ήθελε να "φάει" η διοίκηση, αλλά τον κράτησε στην ομάδα ο κόσμος…

Ας μην το συνεχίσουμε όμως. Ο σύλλογος γύρισε σελίδα, πήρε όντως έναν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟ προπονητή, έναν ΕΝΕΡΓΟ προπονητή και κυρίως έναν ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ προπονητή.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η διοίκηση να κάνει πιο συχνή την παρουσία της προς το Ρέντη και να μπήζει πού και πού καμιά φωνή αν φτάνουν διάφορα στα αφτιά της για περίεργες συμπεριφορές. Μην αφήσουν τον Γκαρθία να βγάλει μόνος του το φίδι από την τρύπα όπως άφησαν έως τον Δεκέμβριο τον Λεμονή. Αρκετά τους έχουν παραχαϊδέψει τους παίκτες… Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ήταν ο Λεμονής, αλλά κάποια κακομαθημένα παιδάκια που βρήκαν πρόσφορο έδαφος να κάνουν τις "αταξίες" τους.

ΥΓ: Καλό θα είναι ο κόσμος να πάει με τον Πλατανιά την Τετάρτη (10/01), αλλά και με την Λαμία την παραπάνω εβδομάδα με διάθεση να στηρίξει την ομάδα έως το τελευταίο λεπτό. Επειδή φτάνουν διάφορα στα αφτιά μου για την ενόχληση σημαντικής μερίδας οπαδών για τον τρόπο που έφυγε ο Λεμονής, καλό είναι να τα αφήσετε όλα αυτά στην άκρη. Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται ούτε γκρίνιες, ούτε μουρμούρες. Στήριξη απαιτείται. Και στήριξη στον Γκαρθία. Είναι ένας προπονητής με… cojones που λένε και στην Ισπανία. Είναι ένας κανονικός προπονητής που παθιάζεται με τις ομάδες του και ξημεροβραδιάζεται στα προπονητικά κέντρα.

Photo Credits: Eurokinissi

The post Ο Λεμονής κρίθηκε, τον Μάιο θα κριθούν άπαντες! appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα