Υστατες προσπάθειες για να σωθεί η Monte dei Paschi χωρίς τη συνδρομή του ιταλικού κράτους

Η ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά για ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές της, στο πλαίσιο της τελικής προσπάθειας που καταβάλλει για να επιτύχει μία ανακεφαλαιοποίησή της ύψους 5 δισ. ευρώ , αναφέρει δημοσίευμα της
εφημερίδας Wall Street Journal.

Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή είναι αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας της και την αποφυγή διάσωσής της από το ιταλικό κράτος. Η προβληματική ιταλική τράπεζα δίνει αγώνα με τον χρόνο, καθώς πρέπει να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση έως το τέλος του έτους, μετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) του αιτήματος να της δοθεί περισσότερος χρόνος. Η ΕΚΤ έχει δώσει στην MPS προθεσμία έως το τέλος του έτους για να αυξήσει τα κεφάλαιά της, στο πλαίσιο μία ευρύτερης αναδιάρθρωσής της που περιλαμβάνει την πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 28 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει προσφέρει ήδη στους κατόχους ομολόγων της να ανταλλάξουν τίτλους χαμηλής εξασφάλισης, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, με μετοχές. Ωστόσο, συγκέντρωσε μόνο 1 δισ. ευρώ από την προηγούμενη προσφορά της. Στη χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα ανοίξει εκ νέου την προσφορά, αφού έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές, στοχεύοντας σε επενδυτές «που έχουν δείξει ενδιαφέρον».

Τα σχέδια της MPS έχουν γίνει πιο περίπλοκα μετά την κυβερνητική κρίση - και την εκ του λόγου αυτή αβεβαιότητα - που προκλήθηκε από το «όχι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Χθες, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι σε μία προσπάθεια να σταματήσει γρήγορα την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα στήριξης από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και της παλαιότερης στον κόσμο

O Βάιντμαν δεν αποκλείει κρατική βοήθεια σωτηρίας της Monte dei Paschi

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα