Τζανακόπουλος: Συγκλίσεις στην ουσία των μέτρων και των αντισταθμιστικών

Αθήνα και θεσμοί είναι πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αθήνα και θεσμοί είναι πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, έχουν σημειωθεί συγκλίσεις σε ό,τι αφορά «την ουσία των μέτρων και
των αντισταθμιστικών μέτρων», αναγνωρίζοντας, παράλληλα, πως κυβέρνηση και ΔΝΤ, διατηρούν αντίθετες οπτικές γωνίες στα εργασιακά.

«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους εταίρους για μία συνολική συμφωνία – όχι μία ‘σπασμένη’ συμφωνία μέχρι το 2018, μία άλλη για το 2019» και άλλη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία «που θα πάει τη χώρα και την οικονομία και μετά το 2019».

Αλλαγές στη φορολογία από το 2019

Αρχής γενομένης από το 2019, θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία, παραδέχθηκε ο κ. Τζανακόπουλος, οι οποίες, ναι μεν θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, αλλά θα ευνοήσουν κάποιες άλλες αντίστοιχα.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για σταθερότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την «πάγια μομφή» της κυβέρνησης κατά του ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις. Αναγνώρισε ωστόσο πως και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις – η Αθήνα στους δημοσιονομικούς στόχους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε στο ζήτημα των αντισταθμιστικών. Άλλωστε, όπως είπε, αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων, προαναγγέλλοντας αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, μετά το 2018.

Εκτός από το ΔΝΤ, για το κλίμα της αβεβαιότητας η κυβέρνηση αποδίδει ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση που την κατηγορεί ότι επέλεξε πολιτική «κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» ενώ για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, που, ακόμα και αυτά, καταδεικνύουν μηδενική ύφεση για το 2016 και δεν επηρεάζουν τον συνολικό στόχο.

«Από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής της πολιτικής, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κοινό έδαφος. Και από την άλλη, το ΔΝΤ έκανε πολύ μεγάλη υποχώρηση σε ότι αφορά το ζήτημα των αντιμέτρων. Διότι όταν λέμε ότι δεν θα ληφθούν 2% πρόσθετα μέτρα, αλλά 2% θετικά και 2% αρνητικά και άρα ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι μηδέν, είναι μια υποχώρηση» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να υπογραμμίσει ότι εάν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, δεν θα υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων.

Κληθείς, στη συνέχεια, να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας με τις οποίες άφησε για πρώτη φορά παράθυρο για τη μείωση των πλεονασμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «κάθε μετατόπιση της Γερμανίας από θέσεις που είναι μη ρεαλιστικές, αξιολογείται ως θετική. Απομένει να δούμε την τελική κατάληξη».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, σημείωσε ότι οι εισπράξεις των εισφορών είναι πάνω από τους προσδιορισμένους στόχους ενώ ειδικότερα για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι -που αντιμετωπίζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ είναι μισθωτοί- είπε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος, και να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις».

Για το θέμα της φορολογίας των βουλευτών και των άλλων αιρετών, είπε ότι «θα πρέπει να βλέπουμε τη συνολική επιβάρυνση που υπάρχει για τα πολιτικά πρόσωπα μετά την αλλαγή του φορολογικού το 2016, και η συνολική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη απ' ότι ήταν προηγουμένως», ενώ πρόσθεσε ότι το πλαίσιο πρέπει να αλλάξει ώστε οι βουλευτές να φορολογούνται όπως και οι άλλοι πολίτες.

Σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ για αύξηση του δικού του εφάπαξ, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η κυβέρνηση, ειδικά σε μία περίοδο που η κοινωνία βιώνει δύσκολες καταστάσεις, τέτοιου είδους συμπεριφορές από τον οποιοδήποτε. Οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι άμεσες».

Ερωτηθείς για το θέμα των εισπρακτικών εταιρειών και την πρόσφατη απόφαση της Δικαιοσύνης για το θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση και θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις. «Προφανώς μια απόφαση της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτική. Είναι ωστόσο απολύτως δεδομένο ότι πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατέληξε: «το θέμα των κόκκινων δανείων είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες. Η Κυβέρνηση αναζητά τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης χωρίς να μπουν σε κίνδυνο οι τράπεζες ούτε οι πολίτες που προχώρησαν σε δανεισμό με άλλες προσδοκίες ζωής και σήμερα αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Διαβάστε επίσης:

Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΣΚΑΪ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα