Τσίπρας: Οι κάλπες θα στηθούν το 2019. Έτος ορόσημο το 2017

«Κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο του 2019», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2017. «Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή τετρατίας, την οποία και θα τηρήσουμε μέχρι τέλους», είπε, απαντώντας στις εκκλήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις, μίλησε με αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης και για την πραγματοποίηση των στόχων του 2017, υπερασπίστηκε την οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους που είχε ανακοινώσει την Πέμπτη και άσκησε οξεία κριτική στην αντιπολίτευση για τις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια. Το 2017 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο πρωθυπουργός κάλεσε ακόμα το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν θέλει να μείνει στην ΕΕ και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την εθνική στάση που θα κρατήσουμε στο Κυπριακό.

Ο κόφτης έγινε δότης

Αναφερόμενος στις απαισιόδοξες προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας για τους στόχους του 2016, ο πρωθυπουργός παρομοίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον ψεύτη βοσκό του ομώνυμου παραμυθιού που κανείς δεν πίστευε όταν ήρθε πραγματικά η καταστροφή

«Πέρυσι ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2016, το κόμμα σας φώναζε ότι ο αριθμός είναι εικονικός και δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε τους στόχους, Εμείς όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους, αλλά τους ξεπεράσαμε κατά πολύ. Μέσα στο 2016 η οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε, αλλά μπήκε και σε ρυθμούς ανάπτυξης. Πέρυσι, μόλις είχατε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, πριν α' αξιολόγηση, μιλούσατε για νέα μέτρα, δεδομένη καταστροφή και όχι μόνο ζητούσατε εκλογές, αλλά τις προεξοφλούσατε κιόλας. Και οι εξελίξεις σας διέψευσαν κατηγορηματικά», είπε και συνέχισε λέγοντας: «Εσείς όμως από τα παθήματα δεν μαθαίνετε. Όταν κλείσαμε την α' αξιολόγηση λέγατε ότι δεν πιάσουμε τους στόχους και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης εντός του 2016. Τα έλεγαν και τα πρωτοσέλιδα των έγκριτων εφημερίδων που σας στηρίζουν».

«Όχι μόνο ο κόφτης δεν ενεργοποιείται, αλλά υπερκαλύψαμε τον στόχο των εσόδων. Ο κόφτης έγινε δότης», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην 13η σύνταξη που προανήγγειλε ότι θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την απόφασή του, εξηγώντας ότι «δεν μοιράζουμε πλεόνασμα, είχαμε μια υπεραπόδοση των εσόδων» χάρη στην «σκληρή δουλειά» της κυβέρνησης. Τα χρήματα, όπως είπε, υπάρχουν στο δημόσιο Ταμείο και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να γίνουν πιο υπεύθυνα και πιο σοβαρά. Συγκεκριμένα, για τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Έρχεστε εδώ και συνεχίζετε τα ίδια. Μας λέτε για τέταρτο μνημόνιο και για τις εκλογές. Έχετε αναρωτηθεί ότι κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός;».

Κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις

Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας άσκησε οξεία κριτική στις πολιτικές που είχαν ακολουθήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξηγώντας ότι, σε αντίθεση με όσα πίστευαν, το 2016 αυξήθηκαν οι επενδύσεις κατά 3,3%, σημειώθηκε ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών. Προχωράμε στην τρίτη χρονιά κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της, είπε και στην συνέχεια προανήγγειλε κοινωνικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», είπε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα δοθεί 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους και ότι θα διατηρηθεί το ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και συνέχισε ανακοινώνοντας μέτρα που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τον αποκλεισμό. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ επιπλέον για την στήριξη της υγείας και της εκπαίδευσης, 750 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του εισοδήματος κοινωικής αλληλεγγύης,100 εκατ. ευρώ για την διευθέτηση στεγαστικών δανείων φτωχών οφειλετών. «Όλα αυτά είναι εφικτά γιατί υπάρχει πολιτική βούληση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι θα κυβέρνηση θα επενδύσει σε startups και επιχειρήσεις καινοτομίας και δήλωσε πως χάρη στο ποσοτικό σύστημα χαλάρωσης της ΕΚΤ, θα αρθούν σταδιακά όλοι οι περιορισμοί στην μεταφορά κεφαλαίων. Όσον αφορά τις μεγάλες εγχώριες και ξένες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει 12ετες σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι έχουν συγκεντρωθεί πόροι για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το brain drain. Τόνισε πως από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και επισήμάνε πως «καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, να συγκεντρώσουμε πόρους στο 1% ΑΕΠ». Σημείωσε επίσης ότι στόχος είναι τα ποσοστά ανεργίας να μειωθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως το 2021.

«Στόχος είναι να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η β' αξιολόγηση», τόνισε.

ΔΝΤ και ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους

«Προσερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Για την κυβέρνησή μας είναι καθαρό το ζήτημα. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε.

Η ΕΕ θα πρέπει να θέσει τα όρια στο ΔΝΤ και το ίδιο οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρώπη, δήλωσε ακόμα ο κ. Τσίπρας, προθέτοντας ότι τις θέσεις του θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και η ΝΔ. «Ποια είναι η άποψή σας, συνεχίζετε να κρύβεστε πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ..», είπε, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα συνταχθεί με τις «αυστηρές και αντεργατικές» απόψεις στο ζήτημα των εργασιακών.

«Η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι αριστερές ιδεοληψίες. Γι' αυτό το θέμα το καλοκαίρι του 2015 είχα υπογράψει κοινή δήλωση με τον κ. Γιούνκερ και ο κ. Γιούνκερ φαντάζομαι πως δεν θεωρείται ότι διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες».

Ακόμα, φάνηκε ξανά αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας: «Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις γι' αυτό δεν ανησυχούμε. Βρισκόμαστε μπροστά από δύσκολες απαιτήσεις όπως τον περασμένο Μάιο, όμως προχωρήσαμε χωρίς να επιβληθούμε, το ίδιο πιστεύουμε ότι θα συμβεί και φέτος».

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατοχή στην Κύπρο. Χρειαζόμαστε εθνική θέση στο Κυπριακό

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τον κ. Αναστασιάση, αλλά και τον κ. Ακιντζί, αναγνωρίζοντας την θέληση του τελευταίου να συνεργαστεί, ωστόσο άσκησε οξεία κριτική στην Τουρκία για τις προκλήσεις των τελευταίων μηνών. Προσκάλεσε την ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα να ετοιμάσουν μαζί με την κυβέρνηση την εθνική γραμμή για το Κυπριακό, ώστε «να καλέσουμε τους γείτονες να χαμηλώσουν τους τόνους».

«Η κατοχή στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί», κατέληξε.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
τσιπρας, οροσημο, ετος, αλέξης τσίπρας, huffington post, βουλη, εκλογες, ΔΝΤ, νεα δημοκρατια, νέα, μνημονιο, ΠΑΣΟΚ, ΦΠΑ, ΕΚΤ, αεπ, ελλαδα, καλοκαιρι, κυπρος, feed, property, huffington, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, κυπρος εκλογες, εκλογες 2015, αξιολογηση, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, το θεμα, βημα, εθνικη, θεμα, νεα μετρα, νησια, οικονομια, πλαισιο, πρωτοσελιδα, το βημα, αγορα, αγορα εργασιας, αισιοδοξια, αφιξεις, γινει, δημοσιο, δηλωση, δοθει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, ερευνα, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, νεες θεσεις εργασιας, ορια, πεμπτη, περιβαλλον, ρεκορ, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταξη, τουρκια, τριτη, ψευτη, εφαρμογη, γινετε, huffington post, huffington, feed, μεινει, μπροστα, οξεια, property, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα