Τσίπρας από Ταλίν: Χώρες που θεωρούσαν αδιανόητη την απουσία του ΔΝΤ, ζητούν τώρα ευρωπαικούς θεσμούς

«Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συνοψίζοντας τη θέση του αναφορικά με τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της ΕΕ, και στέλνοντας το μήνυμα για την αναγκαιότητα να υπάρξουν γενναίες αλλαγές στην Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο στο Ταλίν, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που έγινε χτες «σε
πολύ θετικό κλίμα» στο άτυπο δείπνο των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας ότι όλοι πλέον αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης και την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι του έκανε εντύπωση «ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χτες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες».

Ως προς το σημερινό αντικείμενο της Συνόδου, την ψηφιακή οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα -εν αντιθέσει με τις προηγούμενες- σημειώνοντας ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα για να καλύψει το κενό. «Τρέχουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε την απόσταση και πιστεύω ότι ο στόχος μας, το να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες, είναι ένας στόχος που μπορούμε να τον πετύχουμε και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα αλλά και για τους πολίτες», είπε.

Αναλυτικά:

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είχαν «μια ενδιαφέρουσα συζήτηση χτες σε πολύ θετικό κλίμα». «Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να συζητήσουμε ουσιαστικά για το μέλλον της Ευρώπης, διότι έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι από τις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις», συνέχισε. Τόνισε ότι «αν και τις ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκριθήκαμε το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών».

«Νομίζω», είπε, «ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο». Επισήμανε ότι φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, επί των οποίων πρέπει να υπάρξει σύνθεση και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Υπογράμμισε πως «το γεγονός όμως ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να προχωρήσουμε με βήματα γοργά σε αυτόν τον διάλογο και με γενναίες αποφάσεις με ορίζοντα το 2019, είναι θετικό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ως επίσης θετικό γεγονός «ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια». «Μου έκανε εντύπωση», σχολίασε, «ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χτες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες». «Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της», τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία διαλόγου που αποφάσισαν χτες στο δείπνο θα έχει αποτελέσματα.

Στο ερώτημα εάν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για το μέλλον της ΕΕ θα χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Τσίπρας είπε πως «μπορούμε να βρούμε λύσεις για σημαντικές θεωρητικές τομές μέσα στο πλαίσιο των Συνθηκών». Υπογράμμισε ότι «άλλωστε, όταν ανοίγουμε το παράθυρο σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο, είμαστε ταυτόσημοι με το πνεύμα των συνθηκών, δεν αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών». «Όταν περιορίζουμε τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, πιστεύω αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

«Σήμερα όμως επίσης συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, διότι η συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία, για τις νέες τεχνολογίες, είναι το μέλλον και πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, σε τελική ανάλυση, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα προόδου, αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνησή μας», τόνισε, «έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για να καλύψει το μεγάλο κενό -διότι η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με τις νέες τεχνολογίες και την αναγκαιότητα με γοργά βήματα να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Εμείς όχι μόνο δημιουργήσαμε ξεχωριστό υπουργείο, αλλά έχουμε ρίξει όλο το βάρος ώστε οι διαθέσιμοι πόροι να μην πάνε χαμένοι, διότι χάθηκαν δυστυχώς δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους χωρίς να δημιουργηθούν υποδομές».

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «τρέχουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε την απόσταση και πιστεύω ότι ο στόχος μας, το να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες, είναι ένας στόχος που μπορούμε να τον πετύχουμε και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα αλλά και για όλους τους πολίτες να μπορέσουμε να καλύψουμε την απόσταση και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν θα υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος στο θέμα του Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές», συμπλήρωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα