Τουρκία: Στη φυλακή η διευθύντρια του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της φυλάκισης έξι ακτιβιστών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλοντας «παρωδία δικαιοσύνης».

Οκτώ ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εζέρ, συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου μαζί με δύο εκπαιδευτές , έναν Σουηδό και έναν Γερμανό.

«Εξι από αυτούς τέθηκαν υπό κράτησιν και τέσσερις αποφυλακίσθηκαν
με αναστολή», δήλωσε ο Αντριου Γκάρντνερ, ειδικός ερευνητής για την Τουρκία στην Διεθνή Αμνηστία.

«Κατηγορούνται για την διάπραξη εγκλήματος για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς συμμετοχή σε αυτήν », πρόσθεσε.

Ο όρος «τρομοκρατική οργάνωση» χρησιμοποιείται συνήθως από τις τουρκικές αρχές για να περιγράψει τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται μεταξύ άλλων για την υποκίνηση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ή τα μέλη του PKK.

Οι δύο ξένοι εκπαιδευτές παραμένουν επίσης στη φυλακή. Βρέθηκαν στην Τουρκία για να παραδώσουν σεμινάρια ρουτίνας για λογαριασμό της οργάνωσης.

«Επρόκειτο για μία εκπαίδευση ρουτίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σαν αυτές που γίνονται παντού στην Τουρκία, παντού στον κόσμο», εξήγησε ο Αντριου Γκάρντενερ.

Οι δέκα ακτιβιστές προσήχθησαν χθες στον εισαγγελέα για πρώτη φορά από την σύλληψή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους συλληφθέντες για ενέργειες που εντάσσονται στα παρεπόμενα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι συλλήψεις εντάσσονται στο άνευ προηγουμένου πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, στο πλαίσιο του οποίου περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, αντίπαλοι του Ερντογάν, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί.

Την Παρασκευή πάνω από 7.000 αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί και πανεπιστημιακοί απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, μία ημέρα πριν χιλιάδες πολίτες βγουν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για την επέτειο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την «έντονη ανησυχία» τους για τις συλλήψεις αυτές.

Οι διωγμοί που εξαπέλυσε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των οποίων έχουν κλείσει περί τα 130 μέσα ενημέρωσης και έχουν φυλακιστεί 150 δημοσιογράφοι, έχουν θορυβήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και πολλούς συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση. Αρκετοί εντός και εκτός της Τουρκίας έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει κάθε διαφωνία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα