Το τελεσίγραφο για μεταρρυθμίσεις και τα σενάρια για Plan Β

Το μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων από τη Ρίγα της Λετονίας ήταν σαφές: όχι σε μερική ή τμηματική εκταμίευσης της δόσης παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Αθήνα εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρήσουν με το Γιάνη Βαρουφάκη να επιστρέφει στην Αθήνα με άδεια χέρια και το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση με την 11 Μαΐου να παρουσιάζεται ως η τελευταία προθεσμία.

Ο
Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενημέρωσε το απόγευμα του Σαββάτου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για όλα όσα συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει νωρίτερα μιλώντας στο Euronews ότι πιστέυει ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία» σχολιάζοντας επίσης τα περί Plan B σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες,

«Είναι αλήθεια ότι κάποιος από τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, ακούσια, ενδεχομένως από θυμό αναφέρθηκε σε αυτό. Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β’, δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β’ και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β’ είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από τον συγκεκριμένο συνάδελφο».

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι, το Σάββατο τόνισαν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ότι άλλο σχέδιο πέραν αυτού της παραμονής της στη ζώνη του ευρώ δεν υφίσταται. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε...»ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν. Δεν υπάρχει σχέδιο Β» δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, στη Ρίγα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Σε ίδιο μήκος κύματος το Σάββατο και ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ ο οποίος θέλησε να διευκρινίσει ότι με την αναφορά του την Παρασκευή για "σχέδιο Β", δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά στον Γερμανό υπουργό Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ οτι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, απάντησε θετικά, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαιο οτι η αποφασιστικότητα της καγκελαρίου αρκεί. Ερωτηθείς, επίσης, και αυτός αν υπάρχει σχέδιο Β, δηλαδή σχέδιο για την αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, δεν θέλησε να δώσει σαφή απάντηση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα