Το σαραβαλάκι

«Το σαραβαλάκι μου είναι το πιο φίνο
Ούτε εκείνο μ' άφησε, ούτε εγώ τ' αφήνω
Όλο το ψωμάκι του φαγωμένο το'χει
Κι όμως το κακόμοιρο δε μου λέει όχι

Στις ανηφοριές
Στις ανηφοριές μουγκρίζει
Στις κατηφοριές
Στις κατηφοριές ρολάρει
Κι όταν βρει τον ίσιο δρόμο
Περπατάει με καμάρι
Ντούκο ντούκου τάκα τάκα
Κι έχει και μεγάλη πλάκα»

Κάπως έτσι περίγραψε ο Αλέκος Σακελαρίου το σαραβαλάκι, με τα πάνω του, με τα κάτω του, και με τα ντούκο, ντούκου, τάκα τάκα του. Κάτι σαν την κυπριακή οικονομία... ένα πράγμα. Από αρχαιοτάτων χρόνων η Κύπρος
είχε το προτέρημα της γεωστρατηγικής της θέσης. Συναλλαγές προϊόντων, κυρίως με Αίγυπτο και Μικρά Ασία, μέσω της εμπορίας χαλκού, χάρις στην ύπαρξη των πλούσιων κοιτασμάτων χαλκού, αποτελούσε μία χώρα προσέλκυσης των γειτονικών λαών. Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του νησιού ήταν ψηλό για την τότε π.Χ εποχή, χωρίς «κουρέματα» , αποκοπές, ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα και απειλητικές διαθέσεις γειτονικών χωρών. Στην πορεία, πέρασαν αρκετοί κατακτητές, όπως Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ρωμαίοι, Τούρκοι, Άγγλοι... και αρκετά παραλλαγμένα και μη γονίδια. Από την άνοδο, στην πτώση και από την πτώση, στην κατάπτωση...

Σήμερα, πλέον, η Κύπρος είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένα κράτος μέλος της Ευρώπης, όχι τόσο για τις εξαγωγές της, αλλά κυρίως, για την παροχή νομικών, χρηματοοικονομικών , και φορολογικών υπηρεσιών προς εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων. Μικρή χώρα σε μέγεθος, κατάφερε διαμέσου των τελευταίων δεκαετιών να εισέλθει σε ανοδική οικονομική πορεία μέσω της παροχής κυρίως υπηρεσιών συμβουλευτικού και επενδυτικού χαρακτήρα και φορολογικών κινήτρων.

Από την άλλη, η ύπαρξη περαιτέρω κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, φέρνει πλέον τη χώρα στο διεθνές προσκήνιο μέσω της προσέλκυσης ισχυρών ξένων επενδυτών, εταιρειών «μαμούθ», κοινοπραξιών και προσφοροδοτών. Διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων, έχουν κατακλύσει τα θαλάσσια ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα οικονομικά οφέλη, από την θωράκιση της ΑΟΖ, είναι ευχάριστα μιας και απομένει η επιλογή της πιο δυνατής προσφοράς σε τεχνικό, οικονομικό, και πολιτικό επίπεδο από αιτήσεις εταιρειών κολοσσών, όσον αφορά το τεμάχιο 10 με βάση τις τελευταίες πληροφορίες.

Σημαντικό επίσης, ότι, αναφορικά με το τεμάχιο 6, και τα τεχνάσματα της τουρκικής διπλωματίας, περί αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται πως δεν άγγιξαν τη ιταλο-γαλλική συμμαχία, (κοινοπραξία ENI - TOTAL), για μη εκμετάλλευση. Εντούτοις η κοινοπραξία αγνόησε τα τερτίπια της Άγκυρας, και αυτό αποτελεί ισχυρή πολιτική κίνηση με θετικό αντίκτυπο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι εγχώριοι δείκτες θα έχουν ανοδική τάση και προβλέπεται σύμφωνα με μελέτες, το 2019 να είναι η χρονιά της Κύπρου, όπου θα παρουσιάζεται δημοσιονομικό πλεόνασμα και θα πατάει σε γερές βάσεις, με εφόδια από τούδε και στο εξής, τα υποθαλάσσια ενεργειακά αποθέματα της, καθώς επίσης και την στρατηγική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Ενέργειας σε ότι αφορά την ΑΟΖ εν μέσω αξιολόγησης προσφορών.

Και από την εποχή του χαλκού, διανύουμε την εποχή των υδρογονανθράκων όπου όλα κρίνονται, με βάση το πολιτικό παιχνίδι και τις καλές διαθέσεις των παιχτών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το σαραβαλάκι μας αρχίζει και παίρνει μπρος για την ανηφόρα, και όταν βρεί τον ίσιο δρόμο θα περπατάει με καμάρι. Ντούκο ντούκου, τάκα τάκα. Ίδωμεν την εξέλιξη...

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα