Το παρασκήνιο της αναβολής:Τον Δεκέμβριο η συνάντηση Νίμιτς με εκπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ, για την ονομασία

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν, αλλά επί της ουσίας, η αναβολή της συνάντησης του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος,Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 20 ή 21 Νοεμβρίου, δεν ευθύνεται στην ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση προγραμματίζεται εκ νέου για εντός του Δεκεμβρίου και οι κύριοι
λόγοι αναβολής οφείλονται κυρίως σε διαδικαστικούς λόγους από πλευράς του ΟΗΕ, κάτι που χαροποίησε και τους εκπροσώπους της πΓΔΜ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές εσωτερικές προκλήσεις και εθνικιστικές εσωτερικές εξάρσεις και επιζητούν να κερδίσουν περισσότερο χρόνο.

Σε αυτήν την άτυπη αλλά χρόνια διαπραγμάτευση και μετά τη στροφή της νέας κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, από την παρελθοντική πολιτική αλυτρωτισμού του Νίκολα Γκρουέφσκι, έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι θα μπορούσε η πολυετής διαφορά των δύο χωρών που αφορά την ονομασία, να μπει σε τροχιά επίλυσης.

Όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αν και στο εσωτερικό της πΓΔΜ, έχει καλλιεργηθεί η αναγκαιότητα της προοπτικής της εισόδου της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Μπορεί οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, να δείχνουν ότι δεν θα επενδύσουν στην πολιτική αλυτρωτισμού του παρελθόντος, αλλά αυτό πρέπει να περάσει και στην κοινή γνώμη που τόσο χρόνια έμαθε να ζει με αυτήν.

Ενδεικτικό του σκηνικού που επικρατεί στο εσωτερικό της πΓΔΜ, είναι ότι σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα “MKD”, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης «Ενωμένης “Μακεδονικής” Διασποράς» - “UMD” (σ.σ. ακραία εθνικιστική οργάνωση των αποδήμων της πΓΔΜ) Μετόντιγια Κόλοσκι, κατηγόρησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, ότι «τον μπλόκαρε στο Twitter».

Ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες, η κυβένρηση ανακοίνωσε ότι σταματούν τα γυρίσματα ενός εθνικιστικού σήριαλ με τον τίτλο “Μακεδονία” 130 επεισοδίων, που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι και σχεδιαζόταν να διανεμηθεί και σε χώρες του εξωτερικού. «Η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει την απόφασή της και θα ενεργήσει σύμφωνα με αυτήν», απάντησε στο σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι.

(Δείτε εδώ το τρέιλερ:)

Σύμφωνα με το σενάριο, ένας Αμερικανός επισκέπτεται τα Σκόπια, που τα αποκαλεί «Μακεδονία», για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ.“Άτομα” από άλλες “βαλκανικές εθνότητες” έρχονται σε επαφή μαζί του προσπαθώντας να του αλλάξουν γνώμη για την ταινία του. Το τέλος είναι ευτυχές γιατί ερωτεύεται μια «Μακεντόντσκα» και την παντρεύεται.

Πρόβλημα και με τα μνημεία

Δυσκολίες φέρεται να συναντά η νέα κυβέρνηση σχετικά και με την μεταφορά του μνημείου του Έφιππου Πολεμιστή ( άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου) και στη μετανομασία του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας «Μακεδονία».

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Υπουργός Πολιτισμού , Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού για την εξέταση του σχεδίου “Σκόπια 2014”, έχει ολοκληρώσει τις εκθέσεις για τα μνημεία του Άντον Λάζοφ Γιάνεφ (ή Κιόσετο), της Μητέρας Τερέζας και του “Εφιππου Πολεμιστή”. Έτσι αναφέρουν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα , ο Αλαγκιόζοφσκι πρόσθεσε ότι τον λόγο τώρα έχουν οι αρμόδιοι θεσμοί, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με το μέλλον των συγκεκριμένων επίμαχων μνημείων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα “VECER”, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τη φάση στην οποία βρίσκεται η διαδικασία με τα επίμαχα μνημεία του σχεδίου “Σκόπια 2014”, ο Υπουργός Πολιτισμού της πΓΔΜ είπε: «Έχουν ολοκληρωθεί τρεις εκθέσεις: για το μνημείο του Κιόσετο, για την αφιερωμένη στην φιλανθρωπία γλυπτική σύνθεση – ατυχώς αφιερωμένη στην Μητέρα Τερέζα – καθώς και για το κεντρικό μνημείο, τον αποκαλούμενο “Έφιππο Πολεμιστή”. Οι τρεις αυτές εκθέσεις είναι έτοιμες και εμείς τώρα εξετάζουμε θεσμικά τις δυνατότητες για το πως θα ενεργήσουμε επ’ αυτών».

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται «να εξαγγείλει πομπωδώς» την μεταφορά, την απομάκρυνση ή την καταστροφή των μνημείων. «Όταν οι θεσμοί θα είναι έτοιμοι να απαντήσουν επ’ αυτού του θέματος, τότε θα ενημερώσουμε την κοινή γνώμη. Έχω ήδη πει ότι το σχέδιο “Σκόπια 2014” συνιστά ιό που πρέπει να απομονωθεί και που δεν πρέπει να καταλαμβάνει χώρο στη δημοσιότητα και τα ΜΜΕ. Είναι ένα σχέδιο που δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αντλεί περαιτέρω οικονομικούς πόρους. Αυτή τη στιγμή η ομάδα εργασίας συνεχίζει να εξετάζει τα έργα. Μέρος από τις σχετικές εκθέσεις είναι έτοιμες και εξετάζουμε τις αρμοδιότητες, δηλαδή ποιος κρατικός θεσμός, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, πρέπει να λάβει ποια μέτρα», ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Υπουργός Πολιτισμού της πΓΔΜ, τονίζοντας ότι στις σχετικές διαδικασίες υπάρχουν τόσες παρατυπίες, που είναι δύσκολο ακόμη για να εντοπιστεί ποιος θεσμός είναι αρμόδιος να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες όσον αφορά αυτές τις κατασκευές, που ως επί το πλείστον είναι αυθαίρετες και έχουν τοποθετηθεί παράνομα στην πόλη.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της πΓΔΜ άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των μνημείων του σχεδίου “Σκόπια 2014” έχουν τοποθετηθεί από τον μητροπολιτικό Δήμο των Σκοπίων και τον τοπικό Δήμο Κέντρου.

Μικρές προσδοκίες

Πάντως στην παρούσα φάση και με δεδομένη τη στροφή της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ,οι επαφές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο υπό τον Μάθιου Νίμιτς, περισσότερο θα θέσουν το χρονοδιάγραμμα της νέας διαπραγμάτευσης. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ θα ζητήσει χρόνο προκειμένου να καταθέσει τις όποιες νέες προτάσεις και να αποδειξει με πολιτικές αποφάσεις ότι αποκηρύσσει την πολιτική Γκρουέφσκι.

Στον αντίποδα, ότι ελληνική πλευρά ,παραμένει σταθερή στη στάση της, για σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα