Το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης

Πρεμιέρα διαπραγματεύσεων κάνουν το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών ξεκινώντας ένα ακόμα μαραθώνιο για την Ελληνική Οικονομία ο οποίος θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων ξεκινά επίσημα με τον έλεγχο από την πλευρά των δανειστών της πορείας υλοποίησης των 15 ορόσημων τα οποία έχουν απομείνει από την πρώτη αξιολόγηση ως προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ
θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από την πλευρά των δανειστών ο έλεγχος θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Κυριακή. Εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης» προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα της δόσης.

Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα παραμείνουν στην Αθήνα και μετά τις 19 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσουν την επισκόπηση της Ελληνικής Οικονομίας ώστε να συντάξουν στη συνέχεια την έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει και τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να εκταμιευθεί η δόση, αλλά κυρίως ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ταξιδέψει στη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση.

Μια μέρα μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 10 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup όπου εκεί η Ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει να μάθει την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Πριν από όλα αυτά βέβαια η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει χωρίς νέες εμπλοκές τον κύκλο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο οποίος ξεκινά από σήμερα Δευτέρα. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου οικονομικών, το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς για τις 12 Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής:

*Καταπολέμηση της διαφθοράς (15.30), που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης

*Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (14.30). Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).

Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων μέτρων, η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει μόνο δύο από τα 15. Πρόκειται για την έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και τις διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών. Σε εκκρεμότητα παραμένουν:

-Η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

-Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

-Η συμφωνία με τους δανειστές για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

-Η μεταφορά στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ, που περιλαμβάνει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ (Κτηματολόγιο).
-Η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό.

-Η έναρξη από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

-Η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής.

-Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

-Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

-Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.

-Ο διορισμός του Συμβουλίου της νέας Αρχής Εσόδων.

-Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

-Τα μέτρα και η νομοθεσία, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα