Την εισβολή τούρκων υπαλλήλων σε ιστορικό μοναστήρι στη Χάλκη, θέτει υπόψιν της Κομισιόν ο Κύρκος

To περιστατικό εισβολής υπαλλήλων της τουρκικής κυβέρνησης στο ιστορικό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη Χάλκη της Κωνσταντινούπολης έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος.

Με ερώτησή του προς την Επιτροπή, θέτει θέμα παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας και την προηγούμενη προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει τη μονή. Όπως τονίζει η ιστορική Μονή της Μεταμορφώσεως, που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία, χρονολογείται από το πρώτο μισό
του 19ου αιώνα.

Η Μεταμόρφωση, γνωστή και ως «Μακάριος» ή Σκήτη του Μακαρίου, είναι ένα από τέσσερα μοναστήρια που βρίσκονται στη Χάλκη και είχε παραχωρηθεί στην ελληνορθόδοξη κοινότητα από τον 19ο αιώνα. Το Νοέμβριο του 2007, σημαντικό μέρος της Μονής κατεδαφίστηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου και η υπόθεση μεταφέρθηκε στα δικαστήρια. Με την κινητοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως απετράπη η πλήρης καταστροφή της μονής και η καταπάτηση του χώρου. Τώρα, οι τουρκικές υπηρεσίες επανέρχονται επικαλούμενες απόφαση του δικαστηρίου.

Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει προς τις τουρκικές αρχές ώστε να λυθεί επιτέλους το σοβαρό ζήτημα της μη αναγνώρισης του δικαιώματος διοίκησης από την ελληνορθόδοξη κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών ιδρυμάτων της, σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 42 της Συνθήκης της Λωζάννης, που όσο παραμένει άλυτο συνιστά σοβαρή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα