Τι είναι η «Black Friday» και πώς καθιερώθηκε;

Ο θεσμός της αποκαλούμενης «Μαύρης Παρασκευής» ή αλλιώς «Black Friday» έχει γίνει ανάρπαστος στο εξωτερικό και έρχεται και στην Ελλάδα.

Πρόκειται επί της ουσίας για την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου που κάθε χρόνο οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις αγορές προϊόντων σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Η ιστορία της «Black
Friday»

Για εκατομμύρια ανθρώπους η Black Friday είναι η πιο κατάλληλη μέρα για να κάνουν τις πιο σημαντικές χριστουγεννιάτικες αγορές. Η Black Friday είναι η Παρασκευή που ακολουθεί την αμερικανική γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών και συνήθως πραγματοποιείται στο διάστημα μεταξύ 23-29 Νοεμβρίου.

Παρόλο που δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία, πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι κάθε Black Friday έχουν ρεπό, εκτός φυσικά από τους εμπόρους που περιμένουν την εν λόγω μέρα προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία, σύμφωνα με το history.com.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.
Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Παράλληλα, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄60 από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς.

Κατά τον 19ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε για ένα μεγάλο οικονομικό κραχ, όπου το 1869 επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ωστόσο οι λιανοπωλητές έδωσαν στον όρο έναν θετικό χαρακτήρα και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδότησε τη Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο διότι πετυχαίνουν μεγάλα κέρδη.

Γιατί απέκτησε τόση φήμη;

Όταν οι έμποροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος πελατών με τις εξαιρετικά χαμηλωμένες τιμές, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Μερικοί έμποροι μάλιστα προωθούν τα εμπορεύματά τους στους πελάτες τους μέσω email από το πρωί της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Tα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση την Black Friday είναι συνήθως ηλεκτρονικές συσκευές και παιχνίδια καθώς σε αυτά υπάρχουν και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις. Ωστόσο, οι τιμές είναι εξαιρετικά μειωμένες σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, από λευκά είδη και έπιπλα σπιτιού μέχρι τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

Κάθε Black Friday οι λιανοπωλητές ανοίγουν τα καταστήματά τους από τις πέντε το πρωί ή και νωρίτερα καθώς ουρές ατόμων περιμένουν με αγωνία έξω από τις πόρτες των μαγαζιών.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα αναφέρονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας μεταξύ των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του Black Friday. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής ο απολογισμός των τραυματιών έχει φτάσει τον αριθμό των 98, ενώ οι θάνατοι τους 7 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα