Θρίαμβος Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ

Ο 65χρονος Μπέντζαμιν Νετανιάχου θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Ισραήλ επικρατώντας των πολιτικών του αντιπάλων και ανατρέποντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ενώ πλέον ετοιμάζεται να αναλάβει για τέταρτη φορά τον πρωθυπουργικό θώκο κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα κανείς άλλος πολιτικός στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής
μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψηφοδελτίων, το Λικούντ, του Νετανιάχου, έλαβε ποσοστό 23,26% έναντι 18,73% της Σιωνιστικής Ένωσης υπό την ηγεσία του Χέρτζογκ.

Βάσει των ποσοστών αυτών, το Λικούντ λαμβάνει 30 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ και η Σιωνιστική Ένωση φέρεται να λαμβάνει 24 έδρες.

Ήδη ο ηγέτης του κεντρο-αριστερού συνασπισμού της Σιωνιστικής Ένωσης Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε σήμερα ότι αναγνωρίζει τη νίκη του πολιτικού του αντιπάλου και αρχηγού του δεξιού κόμματος Λικούντ, στον οποίο τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή τύχη.

«Πριν από λίγα λεπτά μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον συνεχάρηκα για την επιτυχία του και του ευχήθηκα να έχει τύχη», δήλωσε ο Χέρτζογκ στους δημοσιογράφους.

Ο 54χρονος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ο οποίος για τις εκλογές αυτές συνεργάστηκε με το κεντρώο κόμμα HaTnuah της Τζίπι Λίβνι πρόσθεσε ότι η Σιωνιστική Ένωση θα συνεχίσει να αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα το κόμμα Λικούντ ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου έχει στη διάθεσή του δύο με τρεις εβδομάδες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται την ανακοίνωση του Λικούντ, ο Νετανιάχου Νετανιάχου είχε επαφές με διαφόρους αρχηγούς κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δεξιάς και των κομμάτων που εκπροσωπούν τους υπέρορθόδοξους, αλλά και με το νεότευκτο κεντρώο «Κουλανού» του Μοσέ Καχλόν το οποίο κέρδισε 10 έδρες στην Κνεσέτ.

Η «Αραβική Κοινή Λίστα» βγήκε τρίτη δύναμη με 14 έδρες, το «Γες Ατίντ» του Γιαΐρ Λαπίντ πήρε 11 έδρες, Το «Ισραήλ Μπεϊτένου» του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν παίρνει 6 έδρες.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Νετανιάχου κέρδισε τις εκλογές και ανέτρεψε τις δημοσκοπήσεις καθώς κέρδισε η ρητορική του φόβου.

Ο Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες σε περίπτωση που κέρδιζε η Σιωνιστική Ένωση η οποία θα συνεργαζόταν με την Κοινή Αραβική Λίστα.

Επίσης προεκλογικά προχώρησε σε μια σειρά υποσχέσεων όπως χιλιάδες νέα σπίτια για τους εποίκους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ διαβεβαίωσε πως όσο είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.

Πρόκειται για δύο υποσχέσεις, οι οποίες σίγουρα θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε..

Απογοήτευση στην Παλαιστινιακή Αρχή

«Τι Ισραήλ διάλεξε τον δρόμο του ρατσισμού, της κατοχής και του αποικισμού και όχι τον δρόμο των διαπραγματεύσεων και της συνεργασίας», δήλωσε σήμερα ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Οι Παλαιστίνιοι δεν έτρεφαν αυταπάτες για μια ενδεχόμενη έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο, ακόμη και σε περίπτωση νίκης του Ισαάκ Χέρτζογκ, του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού Σιωνιστική Ένωση, αντιπάλου του Νετανιάχου. Ωστόσο με τον Νετανιάχου, πολύ πιθανόν να βρεθούν εκ νέου απέναντι σε έναν αρχηγό κυβέρνησης ο οποίος, την παραμονή των εκλογών δήλωσε ότι όσο είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.

Νωρίτερα ο κορυφαίος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σαίμπ Ερεκάτ δήλωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και τόνισε πως το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και όπως τόνισε τώρα όλες οι προσπάθειες θα επισπευσθούν και θα γίνουν πιο έντονες.
Keywords
Τυχαία Θέματα