Τα δώρα του Χίτλερ στην Τουρκία: Αναφορές περί 50 γερμανικών μαχητικών που θάφτηκαν σε παλιό αεροδρόμιο πριν 70 χρόνια

Πενήντα γερμανικής κατασκευής καταδιωκτικά FW-190, της εποχής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, φέρονται να βρίσκονται θαμμένα στο παλιό αεροδρόμιο της επαρχίας Καϊζερί στην Τουρκία, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah, τα εν λόγω αεροσκάφη, τα οποία η γείτονας – ο «επιτήδειος ουδέτερος» του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου- είχε παραλάβει από τη ναζιστική
Γερμανία, είχαν αποσυρθεί και κρυφτεί στο παλιό αεροδρόμιο περίπου 70 χρόνια πριν. Αν και ειδικοί του χώρου της αεροπορίας έχουν αμφιβολίες κατά πόσον είναι δυνατόν να θάφτηκαν σε τόσο μεγάλο αριθμό τόσα πολλά μαχητικά, εκτιμώντας πως μάλλον πωλήθηκαν ως παλιοσίδερα, άλλοι θεωρούν ότι διατηρούνται μέχρι σήμερα θαμμένα εκεί που είχαν αποθηκευτεί για να διατηρηθούν.

Η Τουρκία είχε παραλάβει 72 αεροπλάνα από τη ναζιστική Γερμανία εν μέσω της περιόδου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όσο η γείτονας ακολουθούσε μια προσεκτική εξωτερική πολιτική απέναντι στον Άξονα και τους Συμμάχους, αποφεύγοντας να πάρει θέση: Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία το 1945, όταν ο Β' ΠΠ ήταν στα τελευταία του στάδια, λίγους μήνες πριν τη λήξη του, ζητώντας μάλιστα ως ανταμοιβή τα Δωδεκάνησα για την «προσπάθειά της» κατά των Ναζί.

Βάσει συμφωνίας το 1941, η Τουρκία πούλησε στη Γερμανία σίδηρο και χρώμιο, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τα μαχητικά, τα οποία παρελήφθησαν το 1943. Σύμφωνα με τη Sabah, περίπου 50 αεροσκάφη απεστάλησαν σε αεροπορική βάση στο Καϊζερί, και μυστικά έγγραφα τα οποία ήρθαν πρόσφατα στο φως δείχνουν μεταπολεμική συμφωνία με τις ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα το τέλος των αεροσκαφών το 1947: Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον είχαν υπογράψει συμφωνία για την παραχώρηση μαχητικών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο, και σύμφωνα με αυτήν, η Τουρκία έπρεπε να καταστρέψει τα γερμανικής προέλευσης αεροπλάνα της.

Ως εκ τούτου, τα FW-190 (τύπος ο οποίος είδε πολύ μεγάλη δράση με τα χρώματα της Luftwaffe κατά τον Πόλεμο, καθώς επρόκειτο για ένα από τα καλύτερα γερμανικά καταδιωκτικά) «εξαφανίστηκαν» από το οπλοστάσιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και φέρονται να θάφτηκαν για το ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης. Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, τμήματα των αεροσκαφών είχαν παραχθεί στην Τουρκία και η πρώτη πτήση έγινε στις 10 Ιουλίου 1943, με τα καταδιωκτικά να μοιράζονται σε πέντε επαρχίες. Ο ερασιτέχνης ιστορικός Ουλουχάν Χασντάλ, που διερευνά το θέμα εδώ και περίπου 25 χρόνια, αναφέρει ότι οι Αμερικανοί προσφέρθηκαν να δώσουν στην Τουρκία μαχητικά που είχαν μείνει απούλητα όταν τελείωσε ο πόλεμος, και αυτός ήταν ο όρος που έθεσαν. Οπότε, σύμφωνα με τα έγγραφα, τυλίχτηκαν σε μουσαμάδες με μηχανέλαιο και θάφτηκαν.

Ερευνητές που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για την ανάκτηση των αεροπλάνων έλαβαν τελικά το «πράσινο φως» για ανασκαφές στην περιοχή πέρυσι, ωστόσο τελικά η γραφειοκρατία καθυστέρησε την όλη διαδικασία- η οποία αναμένεται να αρχίσει ξανά σύντομα, μήνες αφού ανιχνευτές μετάλλου είχαν εντοπίσει αυτά που θεωρείται πως είναι τα θαμμένα αεροσκάφη.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα