Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος κατά της ρατσιστικής επίθεσης στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ

Έντονα αντιδρούν μέσα από ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο σπίτι που διαμένει η οικογένεια του 11χρονου Αμίρ, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του, στην περιοχή της Δάφνης.

Με δήλωσή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας υπογράμμισε πως «η απόλυτη καταδίκη αθλιοτήτων σαν τη σημερινή ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του εντεκάχρονου Αμίρ στη Δάφνη και η αμέριστη συμπαράσταση προς
τα θύματα μαζί με τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό των δραστών και την απόδοση δικαιοσύνης, αποτελούν την αυτονόητη ελάχιστη συνδρομή της Πολιτείας στους πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούμενούς μας. Το μείζον ζητούμενο, όμως, είναι η ομόθυμη και έμπρακτη απομόνωση και περιθωριοποίηση κάθε μισαλλόδοξου και ρατσιστικού στοιχείου από το σύνολο της κοινωνίας μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μια «ξεκάθαρα» ρατσιστική επίθεση, ενώ όπως αναφέρει: «οι πρακτικές που επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να απομονωθούν το συντομότερο δυνατό. Καλωσορίζουμε, επιπλέον, τις όψιμες, αντιρατσιστικές ευαισθησίες της ΝΔ, υπενθυμίζουμε ωστόσο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλήρωση για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις, είχε καταψηφιστεί από το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, με πρόσχημα την... αριστεία».

Η Νέα Δημοκρατία από τη μεριά της αφήνει αιχμές για τον πρωθυπουργό, αφού όπως σχολιάζει «ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του.

Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του.

Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα.

Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

Το ΚΚΕ καταδικάζει κι αυτό την άνανδρη επίθεση και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον ίδιο τον 11χρονο και την οικογένειά του. Για μια ακόμη φορά φαίνεται το εγκληματικό ποιόν των αντιδραστικών φασιστικών συμμοριών, που στοχοποιούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, όπως αυτή η επίθεση ενάντια σε μια γυναίκα πρόσφυγα και τα τρία μικρά παιδιά της.

​«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, αφού απ’ τη μια πουλάει ανθρωπισμό κι απ’ την άλλη αφήνει έκθετους τους πρόσφυγες και μετανάστες στη ρατσιστική κτηνωδία. Απ’ τη μια τούς επιτρέπει να κληρώνονται σημαιοφόροι στις παρελάσεις, απ΄την άλλη τους αφήνει απροστάτευτους, όπως την περίπτωση της οικογένειας του Αμίρ, απορρίπτοντας δύο φορές το αίτημα για οικογενειακή επανένωση με τον πατέρα τους στη Γερμανία και εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ. Προκαλεί και η όψιμη ευαισθησία της ΝΔ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες», σχολιάζει.

Καυστική ανακοίνωση ενάντια στην πράξη βανδαλισμού στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ διατυπώθηκε και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Οι νεοναζί «σηκώνουν κεφάλι». Χτύπησαν δικηγόρους. Τώρα στοχοποιούν μικρά παιδιά και επιτίθενται σε οικογένειες. Δεν έχουν όρια. Είναι ο ορισμός του δημοσίου κινδύνου. Εχθρός τους είναι η κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα «νύχτες των κρυστάλλων». Η απάντηση μας πρέπει να είναι ομόθυμη. Η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει στο περιθώριο που ανήκει. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μέσα από tweet του αναφέρει «κάθε μέρα ένας στόχος. Χθες ο ακτιβιστής στην ΑΣΟΕΕ και οι Ευέλπιδες, σήμερα ο Πιτσιρικάς Αφγανός. Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες».

Κάθε μέρα ένας στόχος. Χθες ο ακτιβιστής στην ΑΣΟΕΕ και οι Ευέλπιδες, σήμερα ο πιτσιρικάς Αφγανός. Οι συμμορίες τραμπουκίζουν ανενόχλητες.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) November 3, 2017

Καυστικό είναι και το σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων για το θέμα:

«Τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κληρώσεις για το ποιος θα σηκώνει τη σημαία στις εθνικές επετείους, δίνει τώρα σε φασιστικούς κύκλους το έναυσμα για εκδηλώσεις βίας και ρατσισμού. Πρέπει πριν νομοθετήσουμε να βλέπουμε και πιο μακριά κ. Τσίπρα. Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει απερίφραστα τέτοια φαινόμενα».

Toν αποτροπιασμό του για την επίθεση εκφράζει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ο οποίος ζητεί από τις αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και δηλώνει την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής για μια ανοιχτή Αθήνα, που με τους πολίτες της και σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας, θέτουν στο περιθώριο, ακραίες, μισαλλόδοξες, ξενόφοβες και ρατσιστικές πρακτικές. Φασίζουσες τακτικές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο δεν μας πτοούν αλλά χαλυβδώνουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και η κοινωνική ένταξής τους. Η οικογένεια των Αφγανών προσφύγων ζήτησε σήμερα το πρωί από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.
Keywords
Τυχαία Θέματα