Συγκυβέρνηση Μπορίσοφ με εθνικιστές στην Βουλγαρία

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανέθεσε επισήμως σήμερα, Πέμπτη, στον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα περιλάβει για πρώτη φορά τους εθνικιστές, τους Ενωμένους Πατριώτες, που ήρθαν τρίτοι στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο Ράντεφ, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ενωμένους Πατριώτες «Ευρωπαίους εθνικιστές», δήλωσε πεπεισμένος πως η επόμενη κυβέρνηση «θα ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις
προσδοκίες των Βουλγάρων: ασφάλεια, αύξηση των εισοδημάτων, δικαιοσύνη και σεβασμός του νόμου».

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη και η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί την επομένη.

Το κόμμα Gerb του Μπορίσοφ, το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαρτίου εκλέγοντας 95 βουλευτές από τους 240 του κοινοβουλίου, δεν είχε πρακτικά άλλη επιλογή παρά να συμμαχήσει με τους Ενωμένους Πατριώτες, που διαθέτουν 27 έδρες, για να σχηματίσει μια πλειοψηφία.

Οι εθνικιστές είχαν ήδη εξασφαλίσει στον Μπορίσοφ κοινοβουλευτική στήριξη από το 2014 έως το 2016, χωρίς όμως να εισέλθουν στην κυβέρνηση καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει το Gerb, είχε αντιτάξει το βέτο του.

Έκτοτε οι Ενωμένοι Πατριώτες ακολούθησαν μια γραμμή ανοικτά υπέρ της ΕΕ και μετρίασαν τις δηλώσεις τους κατά της τουρκικής μειονότητας και εκείνης των Ρομά, παραμένοντας πάντως σταθερά αντίθετοι στην υποδοχή μεταναστών.

Το Gerb και οι μελλοντικοί εταίροι του σφράγισαν σήμερα τη συμφωνία τους να σχηματίσουν συνασπισμό. Στη συμφωνία αυτή υπογραμμίζεται πως «η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλεια της χώρας» και προστίθεται πως «η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2018 (κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς) προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ενισχυθούν οι θέσεις της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η κυβέρνηση του Μπορίσοφ υπολογίζει επίσης στη στήριξη χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση του λαϊκιστικού σχηματισμού Volya (12 έδρες) και, πιο ευκαιριακά, του κόμματος της τουρκικής μειονότητας MDL (26 έδρες).

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος είχε κυβερνήσει μια πρώτη φορά από το 2009 έως το 2013, έβαλε τέλος στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του στα τέλη του 2016, μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές της συντηρητικής υποψήφιάς του εναντίον του Ράντεφ, που υποστηριζόταν από τους σοσιαλδημοκράτες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα