Στους δανειστές ρίχνει και πάλι το μπαλάκι η κυβέρνηση. Οι διαπραγματευτικοί στόχοι, οι εκτιμήσεις για το ΔΝΤ

Στους δανειστές επιχειρεί να ρίξει και πάλι το μπαλάκι η κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρώσουν το μεταξύ τους χάσμα ώστε να καλυφθεί η διαφορά που προκύπτει στον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ.

Από την πλευρά τους οι θεσμοί χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών. Ανώτατος αξιωματούχος αρκέστηκε να δηλώσει ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο και αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι αρχές και η τρόικα
μπορούν να αποφασίσουν τους όρους, και να έχουμε ανακοίνωση το πότε οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συγγράψει το staff level agreement (SLA).

Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά συνεχίζει να δηλώνει αισιόδοξη ότι μπορεί να αποφευχθεί το αδιέξοδο με τις εκτιμήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης να συγκλίνουν ότι το κλίμα σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλάζει υπέρ των Ελληνικών θέσεων και αυτό θα φανεί και κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για τη δυνατότητα μιας «κατ αρχήν» συμφωνίας τη Δευτέρα η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως εξηγούν η συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι πολιτική και οι διαφορές μπορούν να καλυφθούν μόνο με πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν επαφές και διεργασίες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου στο Eurogroup να καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτή τη βάση οι επαφές θα συνεχίσουν τα επόμενα 24ωρα μέχρι να συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Διαπραγματευτικοί στόχοι

Το οικονομικό επιτελείο μετέχει στις διαπραγματεύσεις με κεντρικό άξονα την υπεραπόδοση των στόχων που καταγράφονται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν ότι θα υπερκαλυφθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2016 και το 2017.

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην γίνουν αποδεκτά νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018. Σε ότι έχει να κάνει με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά το 2019 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των υψηλών πλεονασμάτων, στο οποία εμμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτά μπορούν να εντοπιστούν από τώρα, αλλά να μην ψηφιστούν.

Την ίδια ώρα ζητά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα να συμφωνηθούν για επιπλέον μια τριετία (και όχι δεκαετία όπως απαιτεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και αμέσως μετά να ξεκινήσει η μείωση των στόχων προκειμένου να υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση στην Οικονομία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό το πακέτο να υπάρξει και μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα προκειμένου να «σπάσει» η πολιτική λιτότητας. Μεγάλη σημασία δίνεται και στη «ρήτρα ακύρωσης» των μέτρων εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και τη θεσμοθέτηση του λεγόμενου «αντίστροφου κόφτη» ο οποίος θα προβλέπει μειώσεις φόρων και συντελεστών.

Φεύγει μένοντας το ΔΝΤ;

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι για να προχωρήσει η αξιολόγηση θα πρέπει το ΔΝΤ να παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον για τώρα δεν υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης να ανοίξει επίσημα θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες διαπιστώνουν ότι «αυξάνονται οι διαφοροποιήσεις τόσο στο εσωτερικό του Ταμείου, όσο και στις τάξεις των Ευρωπαίων δανειστών». Παρόλα αυτά δεν βλέπουν αυτές οι τάσεις να παίρνουν επίσημο χαρακτήρα, τουλάχιστον πριν από την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών. Και αυτό γιατί ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ακόμα ότι το Ταμείο του είναι απαραίτητο εν όψει της εκλογικής μάχης στην Γερμανία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα