Στον απόηχο της κόντρας κυβέρνησης με ΔΝΤ συνεχίζονται οι συνομιλίες με τους θεσμούς

Εν μέσω «αναταράξεων» και δηλώσεων απ΄ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα Ο εκπρόσωπος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων Μίχαελ Στίμπκεν μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως δεν προβλέπει συγκλονιστικές επιτυχίες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση,
ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στο σημερινό πρόγραμμα αυτό διαμορφώνεται ως εξής: Στις 15.30 εξωδικαστικός συμβιβασμός και στις 18.00 θέματα σχετικά με το νέο υπερταμείο, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών &Περιουσίας.

Η πρώτη ημέρα του νέου γύρου συναντήσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς η οποία έλαβε χώρα στον απόηχο του άρθρου των δύο αξιωματούχων του ΔΝΤ στο οποίο το Ταμείο τόνισε ότι η Αθήνα είναι υπεύθυνη τόσο για τη λιτότητα όσο και για τα νέα μέτρα αφού συμφώνησε με τους Ευρωπαίους.

Ακολούθησαν οι σκληρές δηλώσεις - απάντηση, στον Guardian του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στην απάντηση του ο κ. Τσακαλώτος στο άρθρο με τίτλο «Φειδωλοί με την αλήθεια» διαμηνύει στο ΔΝΤ πως έπειτα από επτά χρόνια αμείλικτης ύφεσης, ότι καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί ή να επιβιώσει με τα φορολογικά μέτρα και τις μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις τα οποία προτείνονται έπειτα από τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018.

Χθες Τρίτη κυβερνητική πηγή εξερχόμενη των συναντήσεων δήλωσε σχετικά ότι «εκφράσαμε το παράπονό μας ότι η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνεται μέσω blogs» Σημείωσε δε, ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμμερίζονται αυτή τη θέση».

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή για το πώς και εάν αντέδρασαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, απάντησε ότι «η εικόνα που μεταφέρθηκε» πίσω από τις κλειστές πόρτες των συζητήσεων είναι πως «το Ταμείο δεν ήθελε να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις αλλά να καταγράψει τις θέσεις του».

Η θέση της Κομισιόν

Την άποψη ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αξιόπιστο εξέφρασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ κληθείσα να σχολιάσει τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου.

«Διαβάσαμε προσεκτικά την ανάρτηση των αξιωματούχων του ΔΝΤ», ανέφερε η Α. Μπράιντχαρτ, προσθέτοντας πως «οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν ότι οι πολιτικές στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM είναι συμπαγείς και μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές». Συνεχίζοντας, η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και είναι εντός τροχιάς για να εκπληρώσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν αυτά τα επιτεύγματα».

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Ανίκα Μπράινταχαρτ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο».

Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη.

Ο ESM στηρίζει τη θέση της Κομισιόν κατά ΔΝΤ

Την έκπληξη των ευρωπαϊκών θεσμών για τις απόψεις που εξέφρασαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ εξέφρασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

«Στηρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM. Ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου επεσήμανε ότι τη στιγμή που νέες συνομιλίες ξεκινούν στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξεπλάγησαν με τη δημοσίευση αξιωματούχων του ΔΝΤ στο μπλογκ του Ταμείου σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Eλπίζουμε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πρακτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα, κατ' ιδίαν», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ESM.

Ο Γερμανικός παράγοντας

Όσον αφορά στον Μίχαελ Στίμπγκεν τον εκπρόσωπο για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΟ της CDU/CSU ο οποίος, όπως μεταδίδει η DW, ενέκρινε με βαριά καρδιά το τρίτο πακέτο στήριξης κατακαλόκαιρο του 2015, στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, αν και ήταν θιασώτης της θέσης Σόιμπλε για προσωρινό Grexit σχολιάζει το άρθρο γνώμης του Πολ Τόμσεν που συνυπέγραψε με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Τόμας ΄Ομπσφελντ.

«Καλύτερα θα ήταν για το ΔΝΤ να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους, εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά προτάσεις», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle. «Αυτό που μου σπάει τα νεύρα είναι ότι το Ταμείο έχει αναλάβει την ίδια υποχρέωση έναντι της Ελλάδα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η ΕΕ. Γι' αυτό θέλω να ακούω πιο εποικοδομητικές προτάσεις».

Η οργή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού αντανακλά τα αισθήματα που τρέφουν για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι άλλοι κομματικοί του σύντροφοι αυτήν την εποχή. «Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το καταστατικό του δεν επιτρέπει ελάφρυνση χρέους, αλλά παροτρύνει τον ESM να το κάνει και μάλιστα με γενναιοδωρία παρά το ότι δεν το προβλέπει ο δικός του κανονισμός. Εάν αντιληφθεί ότι εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τον ESM, τότε μπορεί να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους τρεις θεσμούς.Το ΔΝΤ είναι εταίρος του ESM, όχι εχθρός και αντίπαλος. Και θα πρέπει να σας πω επίσης ότι το ΔΝΤ δεν είναι για δημόσιες ανακοινώσεις, αλλά για να αναλογιστεί πώς θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το λιγότερο που κάνει αυτήν τη στιγμή».

«Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα»

«Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης γιατί «δεν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν τους γερμανούς βουλευτές για την αναγκαιότητα ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης» δήλωσε ο ίδιος. Ο Μίχαελ Στίμπγκεν παραθέτει την διαδοχή γεγονότων έτσι όπως τη συμμερίζεται η γερμανική βουλή: σωστή εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος, μετά τη λήξη του έλεγχος της βιωσιμότητας του χρέους και μετά, εάν χρειαστεί, λήψη αποφάσεων.

Για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Τσίπρα την Παρασκευή (16.12) στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων δεν προβλέπει συγκλονιστικές επιτυχίες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης. «Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη Deutsche Welle. «Και μετά έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Guardian, DW)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα