Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες και ο Αποστόλου ζητά κατανόηση

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να στέλνει, από την Ολομέλεια, μήνυμα προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί τους, αλλά με τα προβλήματά τους, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στην Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση της επερώτησης του ΚΚΕ για το Αγροτικό, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να διαμηνύει ότι «η μάχη που δίνουμε με τους εταίρους
είναι από την φύση της αμυντική, θα υπάρξουν κι άλλες μάχες, τόσο κατά της διαπλοκής, που λυμαίνεται τον χώρο, όσο και υπέρ της ανάπτυξης, που έχει ανάγκη η χώρα». Όμως -απέναντι στο αίτημα των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση και να αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό- εξήγησε πως αυτά τα θέματα αφορούν τη γενικότερη πολιτική που τα διαπραγματεύονται και άλλοι υπουργοί με τους δανειστές.

«Περιμένουμε βεβαίως και τις προτάσεις των αγροτών» σημείωσε, διευκρινίζοντας ταυτοχρόνως πως θα ήταν εντελώς άστοχο από την πλευρά του να υπάρξει κάποια δέσμευση. Προσέθεσε, εξάλλου, ότι ο ίδιος έχει προσέλθει σε εξαντλητικό διάλογο μαζί τους για πολλά θέματα και πάντα προς την κατεύθυνση της στήριξής τους, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα για διάλογο, όμως οι αγρότες το αποφεύγουν.

«Αδυνατώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις»

«Αδυνατώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις» είπε κατόπιν τούτου ο κ. Αποστόλου. Προανήγγειλε δε ξεχωριστή συνάντηση με τον ομόλογό του Γερμανό, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, και θα επιδιωχθεί και συνάντηση με τον Γάλλο για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. «Υπάρχει απόλυτη ανάγκη συνεννόησης μαζί τους», τόνισε.

Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Με προβλήματα διεξαγόταν για περισσότερες από τέσσερις ώρες, από τις 12 το μεσημέρι, η κίνηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν συμμετέχοντες σε πέντε μπλόκα του Νομού, οι οποίοι απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους όλους τους δρόμους γύρω από τον Λευκό Πύργο. Τα τρακτέρ, που χρησιμοποιήθηκαν στη σημερινή κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης είχαν έλθει από τα μπλόκα στα πράσινα φανάρια, στην αερογέφυρα Θέρμης, στο Δερβένι, στη Χαλκηδόνα και στα Γιαννιτσά, ενώ τη συμπαράστασή τους έδειξαν με αντιπροσωπείες τους τα μπλόκα των Μαλγάρων και του Νησελίου Αλεξάνδρειας.

Πέραν του αποκλεισμού του κέντρου της πόλης επί της Τσιμισκή, που διήρκησε μέχρι και λίγο μετά τις 16.00 το απόγευμα, εκπρόσωποι μπλόκων κατευθύνθηκαν με αγροτικό όχημα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους.

Στο μεταξύ, αυτοί που είχαν παραμείνει μπροστά στο Λευκό Πύργο, αναχωρώντας στις 15.00 το μεσημέρι, έκαναν μια στάση με τα τρακτέρ τους στο Γερμανικό Προξενείο και τριμελής αντιπροσωπεία τους επέδωσε φυλλάδιο με τις θέσεις του κλάδου στην Πρόξενο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 το μεσημέρι έφθασαν με τα τρακτέρ τους στον Λευκό Πύργο, περισσότερα από 100 τρακτέρ, από τα μπλόκα σε: πράσινα φανάρια, τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την αερογέφυρα Θέρμης και το Δερβένι, ενώ μιάμιση ώρα αργότερα ενσωματώθηκαν άλλα 200 από τα μπλόκα των Γιαννιτσών και της Χαλκηδόνας.
Μέχρι και την έλευση των τρακτέρ από Χαλκηδόνα και Γιαννιτσά, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έδιναν φυλλάδια με τις θέσεις και τα αιτήματά τους στους περαστικούς, αλλά και σε όσους έπιναν τον καφέ τους σε κεντρικά καταστήματα της πόλης.

Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να «φρακάρει» το κέντρο της πόλης, αφού είχαν αποκλειστεί οι οδοί: Νίκης, Παύλου Μελά, Εθνικής Άμυνας, Νικολάου Γερμανού και η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Λαμία: 12ωρος αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας

Έως τις 20:00 θα είναι κλειστή σήμερα η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο 110ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας, από τους αγρότες, ενώ για αύριο έχουν προγραμματίσει να την κλείσουν από τις 12:00 έως τις 24:00, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τους παράδρομους.

Στα δύο μπλόκα της Φθιώτιδας, στο 140ό χιλιόμετρο, στο ύψος της Αταλάντης, και στην Ανθήλη, στο 210ο χιλιόμετρο λίγο πριν τη Λαμία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00, με κλειστούς και τους παράδρομους.

Στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τι 19:00 έως τις 22:00 και αύριο από τις 12:00 έως τις 24:00.

Πάτρα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της δυτικής Ελλάδας

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας, και της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, από τις 12:00, αγρότες της Ηλείας απέκλεισαν την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Μαραθιάς, ενώ αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν τον δρόμο που ενώνει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στον κόμβο του Αγίου Νικολάου.

Επίσης, αγρότες από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί μηχανοκίνητη πορεία μέχρι το Μεσολόγγι και στην συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα από τις 17:00, κλείνουν για 5 ώρες την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Οι αγρότες της Αχαΐας παραμένουν στο μπλόκο που βρίσκεται στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, όπου κάθε απόγευμα κλείνουν για περίπου τρεις ώρες την εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Ανάλογη κινητοποίηση, με τρίωρο κλείσιμο της εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, πραγματοποιούν κάθε απόγευμα και αγρότες της Αιγιαλείας.

Ιωάννινα: Αποκλεισμοί δρόμων στα μπλόκα

Παραμένουν στα μπλόκα και προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο.

Στην παλιά γέφυρα της Άρτας, τα τρακτέρ θα κλείσουν τον δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα. Στο Κομπότι, η εθνική οδός Ιωαννίνων-Αντιρίου θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 23:00.

Στην Πρέβεζα, μετά τη χθεσινή γενική απεργία, το μπλόκο των αγροτοκτηνοτρόφων στον κόμβο του Λούρου ενισχύθηκε. Ο δρόμος θα κλείσει από τις 12:00 έως τις 15:00 και από τις 19:00 έως τις 22:00.

Στην Ηγουμενίτσα, τα τρακτέρ στο λιμάνι εξωτερικού παραμένουν παρατεταγμένα, ενώ οι αγρότες, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, δεν προχωρούν σε αποκλεισμό της εξόδου προς την Εγνατία.

Στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, οι κτηνοτρόφοι κλείνουν καθημερινά τον δρόμο και τους παράδρομους από τις 19:00 έως τις 22:00.

Αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου θα μεταβεί στην Νίκαια, όπου θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των μπλόκων.

Ηράκλειο: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Όλο το βράδυ έμειναν οι αγρότες στα δύο μπλόκα, στο Γιόφυρο και την περιοχή Καρτερού, στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό, όπου παραμένουν και σήμερα συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Ήδη, έχουν σχηματισθεί μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα, καθώς οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των οχημάτων κατά διαστήματα. Στο Γιόφυρο έχουν ανοίξει τον δρόμο που οδηγεί στη Μεσαρά.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το συντονιστικό όργανο των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα