Σε έξαρση η γρίπη στην Ελλάδα. Γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός όλων των πολιτών

Υπέρ του εμβολιασμού τάσσονται γιατροί και επιδημιολόγοι για την μείωση των κρουσμάτων γρίπης που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή την περίοδο νοσηλεύονται 144 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ από την αρχή του φαινομένου έχουν νοσηλευτεί περισσότερα από 233 άτομα. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία, οι νεκροί από επιπλοκές της γρίπης φτάνουν τους 51.

Όπως τόνισε ο παθολόγος λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, στην Huffpost Greece, καθώς ο ιός Η1Ν1 προκαλεί επιπλοκές ακόμα και σε υγιείς οργανισμούς, είναι σημαντικό να εμβολιάζονται όλοι, ώστε να περιοριστεί
το πρόβλημα.

«Πρόσφατα πέθανε ένα παιδάκι τεσσάρων χρονών. Είναι κρίμα άτομα να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας και να πεθαίνουν επειδή δεν εμβολιάζονται», τόνισε.

Σύμφωνα με τα ΚΕΕΛΠΝΟ, ο εμβολιασμός είναι 70 με 90% αποτελεσματικός και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου οι ιατρικές επισκέψεις για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση. Την ίδια περίοδο, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 484 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Το 49,4% εξ αυτών (239 σε αριθμό) ήταν θετικά σε ιούς γρίπης, με τα περισσότερα (230 από τα 239) να ανήκουν στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Όπως τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευτεί κανείς από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός, ενώ, σύμφωνα με τα ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτωνα απέστειλε στα σχολεία οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του υπουργείου συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως:

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

- Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.

- Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.

- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα