Ψηφιακό «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή σχεδιάζει η κυβέρνηση

Καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βρίσκεται στο «τραπέζι» ως ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, η απόκτηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών και τον περιορισμό τη κυκλοφορίας «φυσικού» χρήματος αποτελεί μία από τις προτεραιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο συστάθηκε ειδική Ομάδα Έργου που ανέλαβε να εκπονήσει μέσα σε διάστημα ενός μήνα τις βασικές γραμμές ένα στρατηγικό σχέδιο για την τόνωση των ψηφιακών συναλλαγών στην ελληνική αγορά.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στην
ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, η συγκρότηση της Ομάδας Έργου αποφασίστηκε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με το δ.σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) την Τετάρτη. Στην Ομάδα Έργου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΕΤ.

Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τόνωση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές. «Παρά τις εξαγγελίες, πάντως, η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει, καθώς υπολείπεται σημαντικά στη χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών σε επίπεδο Ε.Ε., καταλαμβάνοντας, μόλις, την 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. Οι Έλληνες, αν και είναι ενθουσιώδεις χρήστες του Ίντερνετ σε μια σειρά διαδικτυακών δραστηριοτήτων, δείχνουν μεγάλη απροθυμία να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή, πιθανώς λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Τα ποσοστά των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες (21%) ή πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές (40%), είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. (57% και 63% αντίστοιχα)».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν σταδιακά έδαφος στην ελληνική αγορά , καθώς το 2014 ένα στα πέντε ευρώ που αφορούσε συναλλαγές με κάρτα δαπανήθηκε μέσω του Ίντερνετ. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, που αφορούν τη χρήση καρτών για συναλλαγές στο Διαδίκτυο στην ελληνική αγορά, η συνολική δαπάνη προσέγγισε τα €705 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα