Πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια. Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και οι ευρωπαϊκοί στόχοι

Ο συντονισμός των βαλκανικών χωρών (με την, όχι τυχαία ούτε χωρίς μήνυμα, εξαίρεση της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ…) σε μία ευρωπαϊκή πορεία είναι το αποτέλεσμα της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας στη Βάρνα. Και η Ελλάδα, ως το πιο έμπειρο και παλαιό μέλος της Ε.Ε. έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της δυτικής Βαλκανικής.

Αυτό φαίνεται και από τα «μικρά» (π.χ. την τεχνική βοήθεια προς την Βουλγαρία
ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. το 2018), αλλά και από τα «μεγάλα».

Είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντηση στη Βάρνα υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων υπό "κοινή βαλκανική" προεδρία της Ε.Ε. το Α' εξάμηνο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι την ιδέα αυτή είχε εκφράσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν, ενώ και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Μπορίς Μπορίσοφ όταν συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Καβάλα είχε προτείνει η βουλγάρικη προεδρία της Ε.Ε., να είναι στην πραγματικότητα μία βαλκανική προεδρία.

Στα «έμπρακτα» αποτελέσματα της συνάντησης είναι και η συμφωνία να υποβληθεί κοινό αίτημα Τσίπρα-Μπορίσοφ στην Επιτροπή και τον Γιούνκερ για να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας, η οποία συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα.

Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι τετραμερής αποκτά περιεχόμενο και δεν είναι μια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων. Γι’ αυτό και συμφωνήθηκε να συνέλθει 2η Τετραμερής Σύνοδος στο Βελιγράδι. Ως φαίνεται το σχήμα Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Σερβία αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης συνεργασίας.

«Τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία χώρα που δικαιούται να προχωρήσει, με γοργά βήματα, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για την ιδέα της «συνανάπτυξης».

Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει «αιρεσιμότητα» για την ένταξη στην Ε.Ε., αλλά και να παρέχεται «ένα νέο όραμα για τη συνεργασία των λαών στην ευρύτερη περιοχή». Ουσιαστικά στη Βάρνα αποφασίσθηκε η αναζωογόνηση της «ατζέντας Θεσσαλονίκη 2003» που αφορά την ένταξη βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα