Πως βάφτισαν οι επιστήμονες τα 4 νέα χημικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν και προστέθηκαν στον περιοδικό πίνακα

Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) ανακοίνωσε ότι -μετά από πεντάμηνη δημόσια διαβούλευση- ενέκρινε και επίσημα τα προτεινόμενα από τους επιστήμονες ονόματα για τα τέσσερα νέα χημικά στοιχεία, που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια και προστίθενται στον Περιοδικό Πίνακα.

Μέχρι τώρα τα στοιχεία αυτά αναφέρονταν μόνο με αριθμούς (113, 115, 117 και 118). Τα επίσημα πλέον ονόματα και αντίστοιχα σύμβολα για κάθε στοιχείο είναι: για το 113 νιχόνιο (Nh), για το 115 μοσκόβιο (Mc), για το 117 τενεσίνο (Ts)
και για το 118 ογκάνεσον (Og).

Πρόκειται για πολύ βαριά στοιχεία, τα οποία είναι τα πρώτα που προστίθενται στον Περιοδικό Πίνακα μετά το 2011 και συμπληρώνουν την έβδομη σειρά του. Και τα τέσσερα συντέθηκαν από επιστήμονες μέσω «βομβαρδισμού» ατομικών πυρήνων και δεν υπάρχουν σε φυσική κατάσταση. Κανένα στοιχείο βαρύτερο από το ουράνιο (με 92 πρωτόνια και 146 νετρόνια) δεν έχει παρατηρηθεί εκτός εργαστηρίου εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

Παραδοσιακά, όσοι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα στοιχείο, έχουν και το δικαίωμα να προτείνουν το όνομά του. Έτσι, το νιχόνιο, που ανακαλύφθηκε στον ιαπωνικό επιταχυντή RIKEN, έχει πάρει το όνομα της Ιαπωνίας στα ιαπωνικά («χώρα του ανατέλλοντος ηλίου»). Το μοσκόβιο, που ανακαλύφθηκε από το ρωσικό Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών Ντούμπνα, φέρει το όνομα της Μόσχας.

Το τενεσίνο, που βρέθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Όακ Ριντζ και το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ του Τενεσί, παραπέμπει στο όνομα της συγκεκριμένης πολιτείας των ΗΠΑ. Το ογκάνεσον φέρει το όνομα του ρώσου καθηγητή πυρηνικής φυσικής Γιούρι Ογκανεσιάν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα