Πώς η κρίση «εξαφάνισε» τις επενδύσεις



Η συρρίκνωση της οικονομίας και οι επιπτώσεις στο θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας είναι ο Θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (Α/Κ). Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της χρειάζεται να έχει δυνατούς θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι οι Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), τα Ταμεία, οι ΑΧΕΠΕΥ, οι ΑΕΕΧ, οι ΑΕΕΑΠ
και λοιποί οργανισμοί. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν διεθνώς παράγοντα ανάπτυξης της Οικονομίας και των Κεφαλαιαγορών.

Ειδικότερα για τα Α/Κ η κινητήριος δύναμή τους δεν είναι άλλη από τη μεγάλη αξία της συλλογικής διαχείρισης των επενδύσεων μεγάλου αριθμού επενδυτών. Άλλωστε είναι και τα εν δυνάμει εργαλεία, που η ύπαρξή τους επιτρέπει σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό επενδυτών να προσεγγίζει τη λειτουργία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου και να συμμετέχει σε αυτές.

Ο Θεσμός των Α/Κ στην Ελλάδα έχει υποστεί τρομακτική συρρίκνωση στη διάρκεια της τελευταίας 6ετίας. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2010, ο αριθμός των ΑΕΔΑΚ ήταν 22 εταιρίες, ενώ σήμερα είναι 14 και το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι ίσως ακόμη λιγότερες. Τα υπό διαχείριση Α/Κ ήταν 305 και έχουν μειωθεί σε 261. Παράλληλα το συνολικό Ενεργητικό στις 31/12/2009 ήταν 10,747 δισ. € και σήμερα (30/11/2016) έχει διαμορφωθεί στα 6,597 δισ. €, μειωμένο κατά 39%. Το πιο λυπηρό, όμως, γεγονός είναι ότι αυτή η τεράστια μείωση έχει προέλθει εξ ολοκλήρου από φυγή κεφαλαίων από τον Θεσμό, καθώς η υποχώρηση μεριδίων ξεπερνά το 42% και αντιστοιχεί σε άνω των 2,3 δισ. €. Δεν θα θέλαμε να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί εάν η 6ετία δεν είχε προσφέρει υψηλές αποδόσεις στα Α/Κ που δραστηριοποιούνται στο διεθνές περιβάλλον.

Η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομική ύφεση αποδεικνύεται με πολύ μεγαλύτερο βάθος αλλά και διάρκεια από τις αρχικές εκτιμήσεις προ 7ετίας. Στο δυσμενές εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση της ανεργίας και την υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σημαντική είναι η επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης τόσο των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, όσο και των νοικοκυριών.

Οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε ονομαστικές περικοπές μισθών, στην αύξηση της ανεργίας, στην αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης και σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με την αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος καθώς και στην αποδυνάμωση της ικανότητας αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, όχι μόνον επιδεινώνεται η δυνατότητα παραγωγής αποταμιευτικού κεφαλαίου, αλλά δημιουργούνται ανάγκες ρευστοποίησης κινητών αξιών. Επομένως σημαντικό κομμάτι των εκροών από τα Α/Κ δύναται να έχει διοχετευθεί προς εκπλήρωση πραγματικών αναγκών με αποτέλεσμα την έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων. Τέτοιες συνθήκες άλλωστε, αποτρέπουν δυστυχώς τα νοικοκυριά από τη σκέψη της επένδυσης και τα οδηγούν προς την εξασφάλιση της μελλοντικής διαβίωσης και τυχόν νέων προβλημάτων.

Δεν πρέπει επίσης να αγνοήσουμε ότι αρκετοί επενδυτές ακόμη και σήμερα ψάχνουν τρόπους μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, λόγω φόβου φορολόγησης εκ της εφαρμογής του περιουσιολογίου, της μη εμπιστοσύνης για ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, του πιθανού μελλοντικού κουρέματος καταθέσεων, κλπ.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει ως προς ποιο θα είναι το μέλλον του Θεσμού των Α/Κ στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο διάστημα 2ετίας. Η δική μας απάντηση είναι συρρίκνωση. Καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα από τα παρακάτω:

Η αντοχή του Ενεργητικού να κρατείται άνω του ψυχολογικού ορίου των 6,400 δισ. € (είναι το «σημείο» που έδειξε ιδιαίτερη αντοχή εντός του 2016) κάποια στιγμή θα «σπάσει». Ειδικότερα στο 2ο εξάμ. του 2016 το Ενεργητικό απορροφά τις εκροές μέσω καλών αποδόσεων των Α/Κ. Θα θέλαμε να δώσουμε ένα υποθετικό απλοϊκό παράδειγμα του τι θα μπορούσε να συμβεί στον Θεσμό σε μία πιθανή πτώση σαν αυτή που βιώσαμε στην αρχή του έτους με τις διεθνείς αγορές να ολοκληρώνουν μία μεγάλη διόρθωση άνω του 15% στις 11 Φεβρ. Οι αρνητικές αποδόσεις παράλληλα με τις ως τότε εκροές είχαν «σπρώξει» το Ενεργητικό στα 6,350 δισ. € (περίπου 247 εκατ. € κάτω από τα σημερινά του επίπεδα). Οι συνολικές ετήσιες εκροές κεφαλαίων από τα Α/Κ ως τις 18 Φεβρ. ήταν 217 εκατ. €, δηλ. κατά 647 εκατ. € λιγότερες συγκριτικά με τις 30 Νοεμβρίου. Άρα σε συνδυασμό με τις κατηγορίες που δέχονται τον κύριο όγκο εκροών, σε ένα τέτοιο σενάριο θα μιλούσαμε για σύνολο Ενεργητικού περί των 6 δισ. €.

Παρατηρώντας επίσης το ισοζύγιο εισροών/εκροών από τις 31/12/2014 έως και τις 30/11/2016 τότε το σενάριο τρομάζει: υπάρχει ένα τυχόν υπόλοιπο εκροών αξίας 287 εκατ. €. Το σενάριο γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό όταν παρατηρήσουμε τις εξαγορές μεριδίων στις κατηγορίες που υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος: στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας υπάρχουν πιθανά προς ρευστοποιήσεις μερίδια αξίας 772 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά αξίας 155 εκατ. €. Και οι δύο κατηγορίες μαζί περίπου ένα δισ. €. Ο ρυθμός εισροών αξίας 300 εκατ. € σε ένα τέτοιο σενάριο προς τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων θα ήταν υπεραισιόδοξη εκτίμηση. Οπότε καλύτερα να μην κάνουμε τις πράξεις στο Ενεργητικό του Θεσμού, διότι θα απογοητευτούμε πλήρως.

Ήδη επίσης, έχουμε αναφέρει την μεγάλη μείωση του αριθμού των ΑΕΔΑΚ, από 22 σε 14. Στο άμεσο μέλλον ο αριθμός αυτών των εταιριών ενδέχεται να μειωθεί σε 12. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σημαίνει η συρρίκνωση εργασιών που ανακοίνωσε η διοίκηση της ATTICA BANK για την ATTICA WEALTH ASSET MANAGEMENT. Ομοίως ποιο θα είναι το μέλλον της THETIS ΑΕΔΑΚ με υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 8 εκατ. €, εκ των οποίων τα 5 πιθανόν να εξαγοραστούν έως τα τέλη του έτους. Αν αφαιρέσουμε και την ΑΕΔΑΚ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, που θα την χαρακτηρίζαμε ειδικού τύπου ΑΕΔΑΚ, καθώς είναι μόνον για τα ταμεία, τότε ο αριθμός μειώνεται σε 11 εταιρίες. Και ένα είναι βέβαιο, ότι αυτές οι 11 εταιρίες δεν πρέπει να «χαίρονται» με πιθανή στροφή των μεριδιούχων προς αυτές διότι όταν «Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, περίμενε η φωτιά να έρθει και στο δικό σου».

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο αριθμός των Α/Κ υπό διαχείριση έχει μειωθεί σε 261, ενώ οι υποκατηγορίες δραστηριοποίησης από 21 σε 20.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν από τους πιο υγιείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και με το σύνολο των εταιριών του κλάδου να παρουσιάζουν σταθερή κερδοφορία, ακόμη και εντός των ετών της κρίσης (με αυτό θα ασχοληθούμε σε άλλη μας ανάλυση).

Τονίζουμε για μία ακόμη φορά: Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της χρειάζεται να έχει δυνατούς θεσμικούς επενδυτές.

Πηγή στοιχείων: Ένωση θεσμικών επενδυτών

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα