Πονάτε όταν πιάνετε τα μαλλιά σας κότσο; Επιτέλους βρήκαμε το λόγο που συμβαίνει αυτό

Σίγουρα οι περισσότερες γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν νιώσει κάπως περίεργα μετά από μία μεγάλη και κουραστική ημέρα κατά την οποία είχαν πιασμένα τα μαλλιά τους σε κότσο. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Στην πραγματικότητα δεν είναι τα μαλλιά σας εκείνα που σας προκαλούν τον πόνο.

Η Δρ. Άνγκελα Λαμπ, διευθύντρια στη δερματολογική σχολή «Sinai Dermatology Faculty Practice» στο Westside Mount, διευθύντρια του δερματολογικού Ινστιτούτου «Family Health» καθώς επίσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο τμήμα Ιcahn, της Ιατρικής Σχολής στο Όρος Σινά είπε
μιλώντας στην Τhe Huffington Post ότι στην πραγματικότητα πίσω από τον συγκεκριμένο πόνο κρύβονται οι νευρικές απολήξεις που συνδέονται με τα μαλλιά.

«Τα τριχοθυλάκια αποτελούν επί της ουσίας μερικούς από τους πρώτους ανιχνευτές συναισθημάτων», είπε. «Τα μαλλιά σας αποτελούν ένα ευρύτερο μέρος του νευρικού σας συστήματος, πράγμα που σημαίνει όταν όταν τα τραβάτε προς τα επάνω ασκείται αυτόματα πίεσης στις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στη ρίζα του θύλακα. Αν αυτό το κάνετε μονίμως με τη πάροδο του χρόνου ενδέχεται να σχηματιστεί ακόμα και πληγή».

Σύμφωνα με τη Τζέσικα Γου, καθηγήτρια δερματολογίας στο Λος Άντζελες, επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι τα μαλλιά μας μακραίνουν συνεχώς προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Οι νευρικές απολήξεις έχουν συνηθίσει τα μαλλιά να βρίσκονται σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση», ανέφερε. «Στη συνέχεια όταν πιάνετε τα μαλλιά σας προς τα επάνω οι νευρικές απολήξεις τονώνονται και πάλι έτσι ώστε να καθιστούν το τριχωτό της κεφαλής πιο ευαίσθητο».

Αλλά προτού πιάσετε αλογοουρά τα μαλλιά σας και νιώσετε έναν περίεργο πόνο, ξανασκεφτείτε το. Το να τραβάτε επανειλημμένα και συχνά τα μαλλιά σας προς τα επάνω, όπως εξηγεί η Λαμπ, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση "αλωπεκίας έλξης": Tην απώλεια μαλλιών που συνδέεται με το άγχος και τη διαρκή έλξη των μαλλιών κατά το χτένισμα». Η Γου προσέθεσε ότι το επανειλημμένο τράβηγμα των μαλλιών μπορεί επίσης να κάνει την τρίχα πιο «αδύνατη».

Επιπλέον, με το να τραβάτε συνεχώς τα μαλλιά σας κατά τον ίδιο τρόπο ακόμη κι όταν πρόκειται να κάνετε γυμναστική ή για κάποιον άλλον λόγο μπορείτε να προκαλέσετε πραγματική ζημιά στα "πραγματικά" μαλλιά σας. «Στο τριχωτό της κεφαλής οι τρίχες είναι επί της ουσίας νεκρές και αποτελούνται από κερατίνη, αλλά η υπερβολική ένταση και το τράβηγμά τους μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμό τους» είπε η Λαμπ. Προσπαθήστε αντ' αυτού να δοκιμάζεται διαφορετικά στυλ χτενίσματος, όπως για παράδειγμα να κάνετε τη μία ημέρα αλογοουρά ή μία πλεξούδα και την άλλη έναν χαλαρό κότσο προς τα κάτω.

Όσον αφορά ωστόσο στις πλεξούδες η Λαμπ προειδοποιεί τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς είναι σημαντικό να έχουν κατά νου ότι πρέπει να αφήνουν χαλαρές τις ρίζες των μαλλιών τους και να μην τραβούν πολύ σφιχτά τα μαλλιά τους.

Αν αγαπάτε τα χτενίσματα με πιασμένα τα μαλλιά και τρομάζετε στη σκέψη της απώλειας των μαλλιών σας, δεν χρειάζεται να φοβάστε. Υπάρχουν μερικά βήματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε αν θέλετε όχι μόνο να αποτρέψετε τον πόνο στο τριχωτό της κεφαλής σας αλλά και τη πιθανή απώλεια μαλλιών. «Μην πιάνετε καθημερινά τα μαλλιά σας πάνω» λέει η Λαμπ. «Αν έχετε πιασμένα πάνω τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας βεβαιωθείτε ότι θα τα αφήσετε κάτω το απόγευμα. Και μην τα πιάνετε πάνω καθημερινά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα».

*Αποδόθηκε στα ελληνικά από την αμερικανική έκδοση της Huffington Post

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα