Πήλινη πινακίδα αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση των Βαβυλωνίων με την τριγωνομετρία

Θα μπορούσαν άραγε οι Βαβυλώνιοι που ζούσαν στο σημερινό Ιράκ πριν χιλιάδες χρόνια να λύσουν ένα πρόβλημα τριγωνομετρίας; Όχι μόνο θα μπορούσαν αλλά ίσως τελικά είναι και οι πραγματικοί γονείς της τριγωνομετρίας. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν τα ευρήματα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, οι οποίοι κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν πανάρχαια πινακίδα των Βαβυλωνίων.

Η πήλινη πινακίδα φέρει την ονομασία Plimpton 332 ενώ ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στο Νότιο Ιράκ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πινακίδα αυτή δημιουργήθηκε
κάπου μεταξύ του 1822 και του 1762 π.Χ. Περιέχει 60 αριθμούς που είναι οργανωμένοι σε 15 σειρές και τέσσερις στήλες με σύμβολα τα οποία μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει.

Our scientists have solved a 3700 year old mathematical mystery that has eluded mathematicians for over 70 years https://t.co/D40sMCN0uJ pic.twitter.com/jewYkx59LY

— UNSW (@UNSW) 25 Αυγούστου 2017

Η πινακίδα έχει πλάτος 5 ίντσες και ύψος 3,5 ίντσες. Βρισκόταν στη συλλογή του Αμερικανού εκδότη George Arthur Plimpton ο οποίος στη συνέχεια τη δώρισε στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, αναφέρουν οι NYT.

Οι τρεις από τις στήλες του Plimpton 322 παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού οι ιστορικοί των μαθηματικών, Otto E. Neugebauer και Abraham J. Sachs, επεσήμαναν πως μέσα σε αυτές κρύβονταν πυθαγόρειες τριάδες που έδιναν τη λύση στην εξίσωση a2 + b2 = c2.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της Telegraph, ο πίνακας αυτός χρησιμοποιούνταν από μηχανικούς και αρχιτέκτονες της τότε εποχής ώστε να κατασκευάζουν παλάτια και άλλα οικοδομήματα.

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει πως η πινακίδα περιγράφει τα σχήματα των ορθογωνίων τριγώνων βασισμένη σε αναλογίες και όχι σε γωνίες και κύκλους», σημείωσε ο Dr. Daniel Mansfield, καθηγητής της Σχολής Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα σημαντική μαθηματική ανακάλυψη, δεδομένου ότι δεν αφορά μόνο τον παλαιότερο τριγωνομετρικό πίνακα, αλλά δίνει και μια διαφορετική προσέγγιση της αριθμητικής και της γεωμετρίας που ανοίγει νέους δρόμους για πρακτικές εφαρμογές στη γραφιστική, την εκπαίδευση ή την πληροφορική», τόνισε στη συνέχεια.

Η επιστημονική κοινότητα όμως έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν υπήρχαν κάποιες γνώσεις τριγωνομετρίας σε άλλους πολιτισμούς οι αρχαίοι Ελληνες ήταν εκείνοι που μετέτρεψαν αυτές τις γνώσεις σε ένα νέο μαθηματικό κλάδο.
Keywords
Τυχαία Θέματα